Család

Terhes vagyok, de hódítani akarok!

A várandósság hónapjai és a változó testünkkel járó aggasztó gondolatok a nőiesség új dimenzióit vetítik elénk. Mielőtt azonban megbékélnénk a helyzettel, legtöbbünknek meg kell nyernünk néhány belső csatát.

Az elhagyott várandós nők etalonjaként áll előttünk Heidi Klum, aki, miután első gyermeke biológiai apja (Flavio Briatore) lapátra tette, villámsebességgel meghódította Sealt, akivel azóta három közös csemetét is nemzettek. Mondhatnánk erre, hogy könnyű egy szupermodellnek, de azért a képlet nem ilyen egyszerű. Heidit elbűvölték Seal impozáns méretei – és itt nem csak a bicepszére gondolunk –, ő pedig hagyta, hogy az ösztönei vezéreljék, akart és mert hódító nő lenni.

Mi most induljunk ki abból a kevésbé bonyolult alapesetből, hogy életünk párja apai büszkeségtől fűtve egyetlen percig sem kérdőjelezi meg a vonzerőnket, sokkal inkább nekünk gyűlik meg a bajunk testünk változó paramétereivel, amelyet hangulati hullámvasutunk mélységeiből meglehetősen borúsan szemlélünk.

Terhes vagyok, de hódítani akarok!

Éljen a szexi dekoltázs!

A kezdetek általában nagyon biztatóak. A nap 24 órájában hetyke cicik, a simább bőr és a fényes hajzuhatag, no meg a tudat, hogy hamarosan egy gyermeknek adunk életet, boldoggá és büszkévé tesz bennünket. A neheze úgy a 4-5. hónap táján jön. Aki addig sem volt kimondottan elégedett a vonalaival, 1. elkönyveli magában, hogy ez most igazán nem a diétázás ideje, 2. még jobban magába roskad. Igazán önbizalom-romboló tud lenni az a szakasz, amikor mások gyanakvóan vizslatnak minket (pl. a szomszédok vagy régen látott ismerősök), nem tudván eldönteni, hogy hízásnak indultunk-e, avagy baba van a dologban. Amennyiben nem igazán tudjuk játszi könnyedséggel kezelni a helyzetet, célszerű gyorsan pontot tenni az ügy végére.

Én például a hormonális cunamiból adódó hangulati mélyrepüléseimet nem átallottam csokival, valamint más édes és kártékony vackokkal orvosolni. És bár émelygéssel vagy hányingerrel nem volt dolgom, az időnkénti túlkapásokat ellensúlyozták az étvágytalan szakaszok. Így aztán az első négy hónap mérlege: plusz 1 kiló és két, eredeti kosárméretének búcsút intő kebel. Ilyentájt a pesszimistábbak, akik nem bíznak a szülés utáni regenerálódásban, már feldobják az aukciós oldalakra a nyáron vásárolt miniszoknyát meg a kacér topokat, és inkább laza viseletek után néznek. Ezzel párhuzamosan azonban nem szabad a csáberőnkről is lemondani!

A végletek: a pregorexia meg a kettő helyett evés

Terhes vagyok, de hódítani akarok!Szakemberek szerint a babavárás alatti ideális hízás havi 1-1,5 kg. Figyelj a fogalomra! Ideális hízás! Vagyis a világ legtermészetesebb dolga, hogy ilyenkor a súlyunk gyarapszik. Oké, Hollywoodban másképp járja, de mielőtt a pálcikakarú és -lábú, szülés után két héttel topformában feszítő sztárokhoz viszonyítanád magad, gondolj arra, hogy ők – vélhetőleg – mind egy új étkezési zavar, a pregorexia áldozatai. A pregorexiások rettegnek a hízástól, ezért a terhességük alatt is diétáznak. Az elnevezés az angol pregnant (terhes) és az anorexia szavakból tevődik össze. Az ebben szenvedők szinte az edzőteremből mennek szülni, alaposan megválogatják, mit és mennyit esznek, és arra törekednek, hogy a lehető legkevesebb „felesleggel” jussanak el a szülőszobáig. Másnak valódi trauma, ha valaki bóknak szánva jegyzi meg, hogy „nem is látszik, hogy terhes vagy!”, a pregorexiás viszont éppen ezt akarja hallani. Az alacsony születési súllyal vagy akár koraszüléssel is fenyegető étkezési zavar áldozatai menet közben akkor kaphatnak észbe, ha kellő megerősítést kapnak a környezetükben lévőktől, akik még időben felismerik a bajt.

A terhesség alatt 400 kalóriával kell megnövelni az energiaszükségletünket, hiszen ha valóban kettő (ráadásul két felnőtt) helyett eszünk, akkor kb. napi 4000 kalóriát burkolunk be, és ne csodálkozzunk, ha a kilóink ugrásszerűen növekednek majd!

A megoldás: együnk, amit szervezetünk (és a baba) kíván, de véssük jól a fejünkbe, hogy túlkapásainkat főleg az önbizalmunk bánja majd.

A szex vajon mi?

Terhes vagyok, de hódítani akarok!A változások viharában és a másodpercek alatti kómába esés következtében sok kismama panaszkodik arra, hogy a libidója máris szülési szabadságra ment. Eközben mások soha nem tapasztalt étvággyal örvendeztetik meg párjukat. A terhesszex trendi téma manapság, de nem kell magad rosszul érezni, ha nem sok kedvet érzel hozzá. Az alábbiakat azonban mindenképp vedd fontolóra, mielőtt az aszkéta-életformát választanád:  

• Először is ne marcangold önmagad, ha a zsibbasztó fáradtság, az állandó pisilési inger, a lábgörcsök és a puffadás mellett a szexuális a gyönyör utáni vágy nem szerepel előkelő helyen a kívánságlistádon!

• Ne gondold, hogy a párod már nem tart vonzónak! Valószínűleg egyszerűen csak tekintettel van rád, ezért nem kerget felajzva, vagy tesz pajzán ajánlatokat a legváratlanabb pillanatokban. Ha mégis, legalább időnként add be a derekad, menet közben majd megjön az étvágy!

• Ne utasíts vissza minden fizikai kapcsolatot! Szükséged van a párod közelségére, és neki is a tiédre! Ha csak összebújáshoz van kedved, mondd meg neki, aztán majd meglátjátok, mennyire izzanak fel a vágyak a takaró alatt!

• Próbáljatok ki új pózokat, ha a megszokottak a pocak miatt már nem kivitelezhetők!

• Örülj, hogy ezekben a hónapokban nem kell a védekezésre gondolni!

Tippek, hogy ezekben a hónapokban is vonzónak érezd magad:

• Ilyenkor a bőr különösen igényli a rendszeres hidratálást, így ne mulaszd el minden zuhanyzás után a bőrtípusodnak megfelelő krémmel bekenni magad!

• Reggelente ne sajnáld az időt a szolid sminkre, ettől máris jobban fogod érezni magad!

• Mozgás! Várandós vagy, nem rokkant, szóval, hacsak nem vagy veszélyeztetett terhes, próbálj minden másnapra fél óra testedzést – sétát, jógát, úszást, kardiogépes edzést (kivéve futás) – beiktatni! Ettől nemcsak energikusabb leszel, de a hangulatodat is jobbá varázsolja!

• Vedd fel időben a harcot a terhességi csíkokkal! Fürdés után masszírozd át a kebleidet, valamint a hasad tájékát speciális olajjal!

• Attól, hogy babát vársz, nem kell folyton bő lebernyegekben járnod! Szerezz be pár mell alatt szűkített ruhát, ezek nemcsak csinosak, de kényelmesek is!

• Ha nagyon sápadtnak látod magad, keverj a kedvenc arckrémedbe egy kis önbarnítót!

• A hajfestés sem tilos a 3. hónap betöltése után! Mindenesetre kérdezd ki a fodrászodat, milyen anyagokkal dolgozik, és a megszokottnál ritkábban járj festetni!

• Meditálj! Erősítsd magadban, hogy továbbra is a tested ura vagy, ez az időszak most a babáé, később azonban újra visszanyered a régi alakod! Vagy még annál is jobbat!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top