Család

A programozott szülés

A programozott szülés nem ugyanaz, mint a szülésindítás. A szülésindítást csak szakmailag indokolt esetben végzik, míg a programozott szülésnek sokkal inkább kényelmi okai vannak, mintsem szakmaiak.

dr. László Ádám
Dr. László Ádám

Sokan keverik a két dolgot: a programozott szülést és a szülésindítást – pedig szakmailag nagyon is el kell választani egymástól. A szülés megindítását mindig a magzat vagy az anya érdekében végzik, történhet burokrepesztéssel, gyógyszeres méhszájérleléssel vagy a méhösszehúzódást segítő infúzióval. A programozott szülés azonban nem azonos a szülésindítással. Ebben az esetben ugyanis, ha a kismama elérte a várt szülés idejét, vagy előtte áll néhány nappal, és megvannak a feltételek (nyitott méhszáj), az orvossal történő megbeszélés alapján alkalmazható a programozott szülés. Ez kizárólag a kórházban történhet.

A szülés megindítása akkor válik szakmailag szükségessé, ha akár anyai – például súlyos terhességi mérgezés, cukorbetegség stb. –, akár magzati – súlyos növekedésbeli elmaradás, idült lepényi elégtelenség miatt a magzat súlyos oxigén- és tápanyag-ellátási zavara stb. – okból a terhesség befejezése indokolt – mondja prof. dr. László Ádám egyetemi magántanár, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa.

Szülésmegindítás

A szülés megindítása többféle módon, de hangsúlyozottan, csak és kizárólag anyai és magzati okokból történhet. Az egyik az éretlen méhszáj gyógyszeres előkészítésével vagy ballonos tágításával; a másik módszer a fájások megindításával oxitocininfúzióval; és harmadsorban burokrepesztéssel – vagy ezek kombinálásával.

Már két héttel túlhordtam a fiamat, amikor megindították a szülést, mert gyenge volt a szívhang – meséli Angéla, az egyéves Márkó anyukája. – A burokrepesztés során kiderült, hogy meconiumos (zavaros) lett a magzatvíz. Ez azt jelenti, hogy gyermek széklete bekerült a magzatvízbe.

 

Közhiedelem

Sokan úgy tartják, hogy a szülés megindítása során adott oxitocininfúzió negatív pszichés következményekkel jár a magzatra nézve: így például kötődési zavar vagy később akár önértékelési problémák is kialakulhatnak. László főorvos szerint azonban nincs ok az aggodalomra, hiszen az oxitocin a szervezetben egyébként is termelődő, tehát természetes hormon, amely segíti a méh simaizomsejtjeinek összehúzódását.

A programozott szülés

A közhiedelemmel ellentétben a fájások oxitocininfúzióval történő erősítésének – fájásasszisztálás – nincsen sem negatív pszichés következménye, sem hátránya – szögezi le a szülész-nőgyógyász főorvos. – Akár a szülés megindításáról, akár a szülés alatt bármikor kialakult úgynevezett fájásgyengeség – azaz nem megfelelő szülészeti effektusú: a méhszájat nem tágító, a méhnyakat nem rövidítő, a magzat lefelé való haladását nem segítő fájások (ez nem azt jelenti, hogy a méhösszehúzódás nem fájdalmas, hanem azt, hogy nem hatékony!) – kezeléséről van szó, az egyetlen megoldás a szülés elhúzódásának és a következményes esetleges magzati károsodások megakadályozásának megelőzésére az oxitocininfúzió.

A szülés megindítása tehát szakmai: anyai vagy magzati okból, vészhelyzet miatt történik a terhesség alatt bármikor – ha szükséges, akár egy 25. hetes terhességet kell befejezni.

 

Programozva

A programozott szülésA programozott szülés ezzel szemben azt jelenti, hogy teljesen érett és nyitott méhszájnál, terminuson, koponyavégű fekvésnél a kismamával történt konzultáció után végezhető.

El kell mondani a programozott szülés lényegét a kismamának, mert csak az ő beleegyezésével végezhető – mondja László doktor. – Lehetőség van arra, hogy a burkot megrepesszük – szülőszobai körülmények között, orvos által végezve –, a fájások ezután spontán, legtöbbször oxitocininfúzió szükségessége nélkül megindulnak, és a szülés rendben lezajlik.

A programozott szülés előnye, hogy választott időben történik, alkalmazkodva elsősorban a szülőnő és családja, másodsorban az egészségügyi személyzet igényeihez, mindig reggel kezdődik, így a szülés napközben zajlik.

Mindhárom gyermekem programozott szüléssel jött a világra – meséli Erika, a fiatal budapesti anyuka. – Mindhárman a 39. héten, csütörtöki napon látták meg a napvilágot. Reggel hétre mentem a kórházba, ahol burokrepesztés után magától indult meg a szülés. Mindhárom alkalommal a méhszáj már kétujjnyira nyitva volt fájások nélkül. Két választásom maradt: vagy befekszem a kórházba, és majd megindul a szülés, mert félő volt, hogy valahol útközben egyszer csak „elhagyom” őket, vagy a programozott szülést választom. Mivel minden feltétel adott volt, a magzatok érettek voltak, én pedig nem akartam a kórházba befeküdni, így orvosommal konzultálva a programozott szülés mellett döntöttünk.

 

Kényelem és biztonság

A szakember szerint a szülésindítással szemben a programozott szülésnek tehát nem szakmai, hanem sokkal inkább „kényelmi” okai vannak, és feltétele az, hogy legyen a méhszáj érett, azaz: középen elhelyezkedő, megrövidült méhnyak; legyen a méhszáj legalább két cm-re nyitott. A kismama legyen a terminushoz közel, vagyis egy-két nappal előtte vagy utána, valamint legyen tájékozott a programozott szülésről, és adja ahhoz a beleegyezését.

 

Mindhárom gyermekem egészséges, nem volt semmiféle komplikáció egyiknél sem, csak a kötelező napokat töltöttük a kórházban. Nem kellett az éjszaka kellős közepén berohanni a kórházba, az orvos ott volt a megbeszélt időpontban, nem kellett hirtelen előteremteni az éjszaka közepén – mondja az anyuka. – Ráadásul biztonságos is, mert napközben – ha bármi adódik – más orvosok is a kórházban vannak.

A programozott szülés

A programozott szülésnek hátránya nincs, illetve csak akkor van, ha az előbbi szakmai feltételek hiányoznak, ilyenkor a tágulási szak és így a szülés is elhúzódhat – magyarázza a főorvos. – A módszert nem mindegyik, de sok szülésorvos alkalmazza.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top