Család

Terhesség alatti vizsgálatok

A várandósság ideje alatt a leendő anyukának számos vizsgálaton kell részt vennie, amelyek során a magzat fejlődése mellett az ő egészségi állapotáról is tájékozódnak.

4-6. hét:

A terhesgondozást az orvossal és a védőnővel történő rendszeres találkozások biztosítják,

Terhesség alatti vizsgálatokKoraterhességi ultrahang-vizsgálat: ellenőrizzük az embrió helyzetét, kiszűrjük a méhen kívüli terhességet. Ekkor már felismerhető a két petezsákban fejlődő ikerterhesség is.

Laborok: teljes vérkép, vizeletvizsgálat, vércukorvizsgálat, Lues szerológia, koleszterin és triglicerid-szint vizsgálat. Rh. Negatív anyánál ellenanyag-vizsgálat.

9-10. hét

Ultrahang-vizsgálat: megmérjük az embrió méretét, ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a növekedés üteme, ellenőrizzük a szívműködést. Ekkor az egy petezsákban fejlődő ikerterhesség is jól felismerhető.

12-14. hét

Az első genetikai szűrővizsgálat ideje a 12-14. hét között esedékes. Ajánlott vizsgálat az ún. Kombinált teszt, mely az egyik leghatékonyabb kromoszóma-rendellenességeket szűrő teszt. Ez a vizsgálat egy részletes ultrahang-vizsgálatból, illetve az anyai vér vizsgálatából áll. Ultrahanggal az ülőmagasság alapján határozzuk meg a pontos terhességi kort, majd megmérjük a tarkóredőt és vizsgáljuk az orrcsont jelenlétét. Az anyai vérből a két jelző fehérje, a PAPP-A és a free- β-hCG koncentrációját mérjük.

Ezzel a módszerrel a Down-kór 95-97%-ban szűrhető, de emellett sok más látható rendellenesség is felismerésre kerülhet. A teljes vizsgálat 1-1,5 órát vesz igénybe, ezután a kismamáknak egy konzultáció keretében rögtön eredményt adunk.

Abban az esetben, ha a kismama elmúlt 35 éves, vagy akár az ultrahang-vizsgálat, akár a vérvizsgálat, esetleg a kettő kombinációja alapján pozitív eredményt kap, intézetünkben lehetőség van a diagnosztikus értékű korionboholyból történő kromoszóma-vizsgálatra.

16-18. hét

Az AFP, HbsAg szűrés javasolt időpontja. Az AFP meghatározás célja elsősorban a nyitott gerint (spina bifida) időben történő felismerése. Ha ilyenkor eltérés mutatkozik, részletes ultrahang-vizsgálat kell, hogy tisztázza az okot. Az AFP eredmény 1-1,5 óra alatt elkészül.

Csak AFP vizsgálat alapján Down-kór kockázat nem adható!

A Négyes teszt (AFP, uE3, Free-β-hCG, Inhibin-A) elvégezhető azoknál, akik valamilyen okból lekésték az első genetikai szűrővizsgálatot, a Kombinált tesztet, vagy akiknél a Kombinált teszt után a biológusok ezt javasolják.

18-21. hét

A második genetikai ultrahang-vizsgálat ideje, az AFP eredmény ismeretében javasolt. Megmérjük a koponya átmérőt (BPD) és körfogatot (HC), a hasfal-körfogatot (AC), a combcsont hosszát (FL), ezzel ellenőrizzük a magzat fejlődési ütemét. Ellenőrizzük az agyállomány szerkezetét, az agykamrák tágasságát, a szájpadot, ajkakat, szemlencséket. Vizsgáljuk a mellkasi szerveket, különös tekintettel a szív billentyűire, üregrendszerére, benne a vér áramlási viszonyaira. Ellenőrizzük a gyomortelődést, a vesék szerkezetét, a belek „fényességét” (ultrahang-visszaverő képességét), a húgyhólyag telődését.

Ekkor látszik már biztosan a magzat neme is.

Terhesség alatti vizsgálatok

26. hét

Laborok: evés utáni terheléses vércukorvizsgálat: 2 dl tej és egy zsemle elfogyasztása után 1 órával vércukorszint-vizsgálat, majd (7-es vércukorszint fölötti eredménynél) szükség esetén szénhidrátszegény diéta javasolt. Eredménytelenség esetén diabetológus állítja be az inzulinos kezelést, javasolt ilyenkor valamelyik nőgyógyászati klinikán szülni.

30. hét

Ellenőrizzük a magzat növekedésének ütemét, a lepény működését és a magzatvíz mennyiségét. A 4D ultrahang-vizsgálat javasolt ideje.

33. hét

Terhesség alatti vizsgálatokLabor kontroll, vérnyomás testsúly ellenőrzés. A 4D ultrahang-vizsgálat javasolt ideje.

36. hét

Hüvelyi vizsgálat a méhnyak hosszának és méhszáj tágasságának ellenőrzése céljából.

Hetente CTG-vizsgálat: ellenőrizzük a magzati szívműködést, a méh fájás-tevékenységét, összességében a méhlepény működését. Megnézzük, hogy a méhlepény megfelelően látja-e el oxigénnel és tápanyaggal a magzatot. Hüvelyváladék-tenyésztés Streptococcus-B baktérium fertőzés kizárása érdekében, mely a legtöbb súlyos újszülöttkori fertőzést okozza.

Vérnyomás, vizeletkontroll.

37. hét

CTG, szülészeti vizsgálat a méhnyak hosszának, tágasságának megállapítására. Vérnyomás, vizeletvizsgálat. A hüvelyváladék-tenyésztés eredményének megbeszélése.

38. hét

Hasonló a 37. heti vizsgálathoz.

39. hét

Ultrahangos súlybecslés, a lepényi működés ellenőrzése, a lepény ultrahangos képe, a magzatvíz mennyisége és a köldökzsinór-artéria ún. áramlásvizsgálat segítségével.

A többi vizsgálat egyezik az előző heti vizsgálatokkal. A méhnyak állapota alapján javaslatot tehetünk programszülés irányába.

Terhesség alatti vizsgálatok

40. hét

A 37. heti vizsgálattal megegyező, kiegészíthető amnioszkópiával. A 40. hét után a CTG vizsgálatok másnaponta kell, hogy kövessék egymást, 3-4 naponta ajánlott kiegészíteni áramlásvizsgálattal.

10 nappal a betöltött 40. terhességi hét után szülésindítás javasolt.

 

Köszönjük az Istenhegyi Géndiagnosztikai Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum,
( http://www.gendiagnosztika.hu/ ) és dr. Gasztonyi Zoltán szülés-nőgyógyász szakmai segítségét.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top