Család

Miért késel, babám? – Belépni egy meddőségi központ kapuján…

Ha egy év védekezés nélküli rendszeres szexuális élet mellett nem jön létre a kívánt terhesség, a nőgyógyász általában meddőségi kivizsgálásra küldi a párt. Ideális esetben nemcsak a nőt, hanem a pár mindkét tagját.

 

Ma már szerencsére idejétmúlttá vált az a felfogás, amely minden esetben a nőt okolta, de a férfiak többsége ma is szereti homokba dugni a fejét. Pedig az esetek csaknem felében a férfi (is) felelős.

Épp ezért már az első alkalommal is érdemes közösen érkezni a meddőségi központba. Ezzel jelentősen lerövidíthető az okok feltárásának egyébként bosszantóan hosszúnak tűnő szakasza. A meddőségi központok elérhetősége korábbi cikkünkben megtalálható. Bár maga a „meddőségi központ” kifejezés sokakban ellenérzést kelthet, „csúnya” nevük ellenére ezek a központok éppen azért jöttek létre, hogy a meddőnek tűnő párokat hozzásegítsék a gyermekáldáshoz.

Milyen kérdésekre, milyen vizsgálatokra számíthatunk, ha belépünk valamelyik, orvosunk vagy ismerőseink által ajánlott intézet kapuján?

Miért késel, babám? - Belépni egy meddőségi központ kapuján...

 

A vizsgálatok megkezdése előtt a meddőségi szakember vagy az asszisztense alaposan kikérdezi a pár mindkét tagját az előzményekről.

A következő kérdésekre számíthatunk:

– Mennyi ideje próbálkoznak sikertelenül?
– Rendszeres-e és körülbelül hány napos a nő ciklusa? Fájdalommentes-e?
– Volt-e korábbi terhessége, szüléssel vagy vetéléssel végződött-e?
– A férfinak született-e korábban gyereke?
– Szed-e bármelyikük rendszeresen gyógyszert?
– Volt-e bármelyiküknek korábban olyan sérülése, betegsége, amely hatással lehet a termékenységre?
– Van-e jelenleg bármilyen ismert betegségük?

A beszélgetést és az adatfelvételt követően megkezdődnek a vizsgálatok. Számítsunk rá, hogy ha a lehető legköltségkímélőbb megoldást választjuk, akkor a kivizsgálás teljes folyamata viszonylag sokáig elhúzódhat, és valószínűleg több helyszínt is végig kell járnunk, mire minden szükséges lelet a kezünkbe (és szakorvosunk kezébe) kerül.

Egyes magánklinikákon lehetőség van arra is, hogy akár egy nap alatt elvégezzék a vizsgálatok többségét, ehhez azonban mélyebben kell nyúlnunk a pénztárcánkba.

Milyen vizsgálatokra számíthatunk?

• A pár mindkét tagjának általános orvosi kivizsgálása (ez nem fizetős ellátás keretében a háziorvosnál történik): teljes vérkép és vizelet, EKG-vizsgálat, esetleg mellkasröntgen, és itt kerülhet sor egyes vérből kiszűrhető betegségek kizárására (pl. AIDS, hepatitis, szifilisz), valamint nőknél a cukorterheléses vizsgálat elvégzésére.

• Nőgyógyászati kivizsgálás: rákszűrés, hüvelyváladék- (bakteriológiai és gomba-) vizsgálatok, ultrahang. A petevezető- és a méhüregvizsgálat hagyományos módja az úgynevezett HSG, amely viszonylag kellemetlen, viszont a vizsgálattal egy időben szabaddá tehetők az esetlegesen elzárult petevezetékek. Ez a vizsgálat teljesen fájdalommentes, ha ultrahanggal végzik, ha tehát itt nem találnak problémát, ezzel a módszerrel a kellemetlenség megúszható. Elzáródás esetén viszont mindenképpen HSG-re vagy úgynevezett laparoszkópiás kisműtétre van szükség.

Miért késel, babám? - Belépni egy meddőségi központ kapuján...

 

• Hormonvizsgálatok. A női hormontükör elkészítésére a ciklus több szakaszában is szükség lehet a teljes állapotfelméréshez, ezért ez a vizsgálat biztosan egy hónap elteltével hoz csak pontos eredményt.

• TORCH-vizsgálat: speciális, meddőséggel összefüggésbe hozható fertőzések kimutatására, kizárására szolgáló vérvizsgálat. Többek között meglévő vagy már lezajlott toxoplazma-, rubeola-, bárányhimlő-, herpesz- és Chlamydia-fertőzésekről szolgál információval.

• Andrológiai kivizsgálás: a pár férfi tagjának vizsgálata: here- és prosztatavizsgálat. A sperma és az ondófolyadék vizsgálatához mintát kell adni, ez a feladat sokakban visszatetszést, kellemetlen érzéseket kelt. Szerencsére a legtöbb helyen igazán diszkrét helyiség áll ehhez rendelkezésre, ahová akár a pár közösen is félrevonulhat az eredmény érdekében. A spermák számát és mozgékonyságát az úgynevezett spermiogram mutatja, de sor kerül bakteriológiai vizsgálatra, szexuális úton terjedő betegségek szűrésére, akár ultrahangos vizsgálatra is.

• A fenti vizsgálatokon túl sor kerülhet speciális genetikai vizsgálatokra és genetikai tanácsadásra is.

• Bár pszichológiai állapotfelmérést csak egy-két magánklinika kínál a meddőségi kivizsgáláshoz, ha a fenti vizsgálatok egyike sem ad magyarázatot az elmaradt gyermekáldásra, érdemes pszichológushoz, esetleg párterapeutához fordulni. A megfelelő szakember nemcsak az esetlegesen meglévő lelki gátak felismerésében nyújthat segítséget, hanem a meddőségi kezeléssel járó lelki megterhelés feldolgozásában is.

Az alapos, mindenre kiterjedő kivizsgálás után kezelőorvosunk megállapítja a szükséges terápiát. Erre és a kiegészítő alternatív megoldási lehetőségekre a cikksorozat folytatásában térünk ki.

                                         (Köszönjük a CIRIS Reprodukciós Intézet szakmai segítségét!)

A nehezített gyermekvállaláshoz kapcsolódó, Gólyavárók című sorozatunkban szeretnénk időről időre egy-egy pozitív történettel lelkesíteni azokat, akik a hosszú útnak még az elején vagy a közepén járnak. Ezért kérünk titeket, akik végigjártátok a gólyavárás hosszú útját, és szívesen megosztanátok történeteteket sorstársaitokkal, írjatok nekünk! Leveleiteket, történeteiteket a karlocai.beatrix@gmail.com címre várjuk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top