Család

Túlzások, tények, trükkök – Kelengyelista

Szinte minden gömbölyödő hasú kismama elképzeli legalább egyszer, milyen lesz, amikor a pocaklakó, kibújván első "otthonából", beköltözik a család otthonába.

Ilyenkor a leendő édesanya lelki szemei előtt egy igazán vagány kisfiúhoz vagy kislányhoz illő színvilágú babaszoba jelenik meg, divatos és praktikus gyermekbútorokkal berendezve, azonos mintájú függönnyel, szőnyeggel és tapétabordűrökkel, benne az igazán vagány kisfiú vagy kislány csinosabbnál csinosabb, márkás bébiruhákban feszít, körülötte a legmodernebb babafelszerelések sora…

A kép ráadásul nem csak vízió: babamagazinok, pletykaújságok, gyerekboltok szórólapjai üzenik, hogy mindez a minimum, amivel a valamirevaló anya várhatja csemetéjét. Aztán a valamirevaló anya betéved az első útjába eső bababoltba, és a szívéhez kap, hiszen mire minden vágyott babafelszerelést beszerez(ne), akár egymillió forintot is elkölt(het).

Lássuk, mire van valóban szüksége egy újszülöttnek, mi az, amin tilos spórolni, mi az, amin lehet, és mi az, amin szinte kötelező.

 

• Ruházat

Ruhára minden gyermeknek szüksége van, a kérdés csupán az, hogy mennyit érdemes áldozni az első darabokra, amelyeket néhány hónap alatt úgyis kinő a kicsi. A tapasztalat azt mutatja, a legtöbb ruhácska 2-3-4 gyereket is kiszolgál, aki tehát van olyan szerencsés, hogy ajándékba kap használt ruhákat, vagy megbízható forrásból vásárolni tud, semmiképpen ne hagyja ki a lehetőséget! A nagyszülők, keresztszülők, rokonok, barátok, sőt maguk a szülők időről időre úgyis felfrissítik a készletet egy-egy ellenállhatatlannak ítélt darabbal. A kezdő ruhatár általában 56–62-es méretű. Ne feledjük, hogy a kicsik utálnak öltözni, ezért elsősorban azt figyeljük, hogy a kiválasztott ruhadarab könnyen kezelhető legyen, és csak másodsorban olvadjunk el a rányomott tündéri virág- vagy macimintától.

 

Kapcsolódó linkek:

Fórum: Mi kell a babának? »
Fórum: Babakelengye »

www.kirakat.hu
Teszvesz.hu »
Kismama.hu »

Extra tippünk: Olvasd el Anya leszek!  sorozatunk szerzőjének “bevásárlós” történetét! »

– Hosszú ujjú kombidressz, széles nyakú (pamut!), 4-5 db
– rövid ujjú kombidressz, 3-4 db
– rugdalózó (láb között záródó), zárt lábú, 4-6 db – nyári babáknál 1-2 lehet nyitott
– hálózsák (praktikusabb, mint a takaró), 2-3 db
– vastagabb rugdalózó pulóver helyett, vagy pulóver és vastag nadrág, 1-2 db
– vastag zokni (cipő helyett), 4 pár
– sapka, 1-2 db
– overall vagy más néven levegőztetőzsák.

 

•Tisztálkodás, higiéné

Bár a reklámok azt sugallják, hogy az egészen pici babának is márkás samponra, habfürdőre és egyéb kozmetikumokra van szüksége, valójában a gyermekorvos által felírt krém és fürdető a lehető legtökéletesebb (és olcsóbb) választás. A nedves törlőkendők igen praktikusak – de ha épp elfogyott otthon a készlet, nyugodtan meg is mosdathatjuk gyermekünket. Vízhőmérőre pedig csak az első időkben van (legfeljebb) szükség, aztán már elég, ha a könyökünkkel ellenőrizzük a víz hőmérsékletét.

 

– Kiskád, állvány
– gyógyszertári fürdető, popsikrém, olaj, hintőpor
– tisztítópálcika (nagy végű)
– steril vatta
– törlőkendő
– pelus (eldobható vagy mosható)
– textilpelenka (kb. 20 db – büfizetéshez, párna helyett stb.)
– fürdőlepedő („kifogó”), 2 db
– orrszívó porszívó
– cumi, cumisüveg, ha szükséges
– cumimosó kefe
– mellszívó, melltartóbetét
– lázmérő (digitális vagy hagyományos – a fül-, homlok-, cumihőmérők általában nagyon pontatlanok)
– lázcsillapító kúp (gyermekorvos írja fel)
– műanyag kiskanál (gyógyszerbeadáshoz)

 

Babaszoba

Nagyon szépek a kifejezetten babák számára készült bútor-összeállítások, és ha pénztárcánk engedi, bátran berendezhetjük velük a szobát. Ha azonban nincs 100-150 ezer forintunk csak bútorra, kevesebből is megoldhatjuk. A legolcsóbb kiságy 10 ezer forint körül kapható, vagy vásárolhatunk ifjúsági ággyá alakítható verziót, ami akár fiatal felnőttkoráig is elkísérheti gyermekünket. Hasonlóképpen spórolhatunk a pelenkázószekrényen is. A célra kiválóan megfelel egy bárhova könnyen leteríthető, vékony pelenkázólap is. Ha mégis ragaszkodunk a szekrényhez, válasszunk olyat, ami később komóddá alakítható.

 

– Kiságy
– matrac (a kókusz egészségesebb, de a hagyományos matrac is megteszi)
– gumis lepedő, 3 db
– ágynemű-garnitúra (fejvédővel, párna nélkül!!!)
– 1-2 vékonyabb takaró
– 1-2 vastagabb takaró (levegőzéshez)
– kisszekrény a ruháknak, esetleg pelenkázókomód
– járóka (igény szerint), tipp: az összecsukható hálós járókát használhatjuk utazóágynak is, vagy az utazóágyat járókának
– esetleg műanyag, fedeles vödör a használt pelusoknak.

 

• Útravaló

Akár autóval, akár gyalog mozdulunk ki otthonról kisbabánk társaságában, mindenképpen szükségünk lesz valamilyen segédeszközre. Az autósülésekről és a babakocsikról egyaránt elmondható, hogy árukat tekintve elképesztően széles skálán mozognak kb. 5 és 200 ezer forint között. Az ár nincs mindig egyenes arányban a minőséggel, de – különösen az autósülés esetében – ne feledjük, hogy biztonsági eszközön nem (nagyon) érdemes spórolni! Praktikus közös megoldást kínálnak azok a sportbabakocsik, amelyekhez autósülésként is használható hordozó is rögzíthető. Ha viszonylag sokat utazunk, vagy csak a nagyszülőknél töltjük minden második hétvégét, nagy hasznunkra lehet a viszonylag olcsón beszerezhető utazóágy, amelynek segítségével idegenben is megszokott környezetben aludhat a kisbaba. Ezek közül bármelyiket megvásárolhatjuk használtan is, de a kiválasztott árut mindig alaposan nézzük meg, mielőtt kifizetnénk!

– Autósülés
– babakocsi
– utazóágy
– egyéb hordozó igény szerint: kenguru, kendő, babaerszény
– pelenkázótáska.

 

•Egyéb eszközök

Míg az első gyerekek sorsa általában az, hogy minden etetés előtt és után a mérlegen találják magukat, kisebb testvéreik talán már csak a védőnőnél méredzkednek, havonta egyszer. A légzésfigyelő sokak számára úri huncutságnak tűnik, de mégsem érdemes pont ezen spórolni (kölcsönzés esetén csupán kb. 10 ezer forint)! Nagyobb lakásban, családi házban jó szolgálatot tehet a bébiőr, de – hacsak nem királyi palotában lakunk – gyermekünk előbb-utóbb enélkül is gondoskodik arról, hogy meghalljuk őt.

 

– Mérleg
– légzésfigyelő
– babaőr
– párásító– konnektorvédő
– cumisüveg-melegítő
– sterilizáló
– éjjeli lámpa, jelzőfény

Ha a lista összeállt, kezdődhet a beszerzés: ismerősöktől, aukciósoldalakon, börzén, bababoltból. Hogy mire a kicsi ember megérkezik, már minden készen várja őt. Pont úgy, ahogy eredetileg elképzeltük. Vagy majdnem pont.

Bababolt.lap.hu »
Babaruha.lap.hu »
Gyermekdivat.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top