Család

Fogápolás gyerekkorban

Hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy csak akkor kell gyerekünk fogaival foglalkozni, amint kibújnak az elsõ csontfogak. Pedig a természet elõre gondolkodik: a magzati élet hetedik hetében nõni kezdenek a tejfogak elsõ csírái.

A születés utáni hónapokban kialakulnak a tejfogak alatt a későbbi csontfogak is. Ezek teljes kifejlődése tizennégy évesen zárul le.

Mikor kezdjük?






Első hallásra kicsit talán furcsán hangzik, de már várandósan. Odafigyelünk az étrendünkre, különösen a fluor bevitelére, hiszen ez a gyerek későbbi egészséges fogazatához elengedhetetlen. Fluort találunk a fekete teában, lencsében, rozsban, spenótban, árpában, krumpliban, zabban, kölesben, almában, kukoricában, cseresznyében és a tengeri halakban, sókban. Mesterségesen a csapvizet és az asztali sót dúsítják vele.
Később a szoptatással tehetünk legtöbbet a majdani szép fogakért, mert a kalciumban és foszforban gazdag anyatej a legjobb táplálék a fogépítéshez. Aztán amint kibújtak az első fogacskák, kezdődhet a fogmosás!
A legfontosabb, hogy tisztán tartsuk a baba fogait, és amint sűrűsödnek, összeérnek, még nagyobb hangsúlyt kell fektetni az alapos fogmosásra. A lényeg, hogy ne maradjon cukros lepedék a fogakon, és ne ragadjon be közéjük ételmaradék. Mivel ebben a korban még igen nehéz a hatékony fogtisztítás, ezért főleg a fogkrém fluoridtartalma nyújtja a védelmet.





Kapcsolódó írásaink:

• Fogápolás gyerekkorban »
• Adok neked tejfogat, hozzál nekem vasfogat! »
• Gyógynövények a szájápolásban » 
Hogyan mossuk a baba fogát?


Eleinte elég, ha az ujjunkra kenünk egy kicsi fogkrémet, és azt dörgöljük szét a gyerek fogán. Később úgyis látni fogja, amint a fürdőszobában sikálunk, és ő is utánozni akar: eljött az idő, hogy saját fogkeféje legyen. Rágcsikálja, játszik vele, eldobja… de súrolni persze nem tud. Ajánljuk fel neki, hogy megdörzsölheti a mi fogunkat, ha cserébe mi is megdörzsölhetjük az övét. Ha ez a trükk beválik, akkor lehet egyszerre is egymás fogát dörgölni. Ha azonban a baba nem akar együttműködni, ne erőltessük, úgyse érünk célt.
Másfél éves kor körül már egész szép fogsora van, kitalálhatjuk, hogy mosás közben megszámoljuk azt a sok fogat. (Természetesen fogkefével.)
Később már úgy tűnik, hogy tud a gyerek fogat mosni, azonban nem árt ezt akár hatéves korig gondosan ellenőrizni és segíteni.


Dörgölésen túl


Ne pipáljuk ki a fogápolást a fogmosással, hiszen a fogakat napközben is óvni kell. Főleg a cukortól, ami köztudottan árt a fogaknak. Sokszor kikiáltjuk a cukorkát a bűnösnek, és eszünkbe se jut, mennyi egyéb édességgel (lekvár, péksütemény, itókák, nassolnivalók…) tömjük a gyereket. A gyorsan elfogyasztott édes étel kevesebb kárt okoz, mert a nyomában képződött savnak nincs ideje arra, hogy kikezdje a fogzománcot. Sokkal jobb választás egy kis szelet csokoládé ebéd után, mint a játszótéren elszopogatott nyalóka, vagy a cumiból, csőrös pohárból korlátlanul folyó gyümölcslé, ami cukros fürdőben áztatja egész nap a fogakat. A mazsola, datolya és egyéb szárított gyümölcsök is bűnösek, hiszen beragadnak a gyerek fogába. Ha a gyerek édességet evett, igyon rá vizet, és a fogmosással se várjunk sokáig.






Fogorvosnál


Az első találkozás akkor történjék, amikor még csak minket kísér el. Lássa a dolgok menetét, apa, anya beül a székbe, belevilágítanak a szájukba, matatnak… Majd később is (félévente) kísérjen el minket a rendelőbe. Megszokják a fogorvosi atmoszférát, előbb-utóbb talán azt is megengedik, hogy az ő szájukba is bekukkantsanak. Így tehetünk a legtöbbet azért, hogy később – a lyukak megjelenésével – sírás nélkül beüljön a fogorvosi székbe.
Ne gondoljuk, hogy a tejfogak nem szorulnak ápolásra, mert előbb-utóbb úgyis kiesnek. A maradandók szempontjából alapvetően fontos, hogy a tejfogak egészségesek legyenek és jól nőjenek.






Ha fúrni, tömni kell


• Próbáljuk ne felfújni az ügyet, de azért ne is tekintsünk úgy a fogfúrásra, mint egy jelentéktelen semmiségre.
• Magyarázzuk meg a gyereknek, hogy mire valók a fogászati gépek, és mutassuk meg neki a lyukat is egy tükör segítségével. (Talán megnyugszik attól, hogy látja, milyen kicsi is.)
• Egyezzünk meg abban, ha felemeli a kezét, abbahagyják a fúrást. Fontos, hogy a gyerek ne érezze magát kiszolgáltatva a fogorvosi székben!

Természetesen vannak gyerekek, akik képtelenek együttműködni, ilyen esetben beszéljünk négyszemközt a fogorvossal. Lehet, hogy maga a szülő generálja a feszültséget (nyilván mert ő is nagyon ideges), ezért jobb választás, ha a másik szülő megy be. Az is segíthet, ha két gyerek együtt megy be, és felváltva kezelik őket, és így kapnak a másiktól lelki támogatást. Adódhat olyan eset is, hogy a gyerekfogász inkább kettesben maradna a kicsivel.







Balesetek

Amilyen vehemensen játszanak a gyerekek, könnyen megesik, hogy a fog kitörik, kicsorbul, letörik belőle egy darabka. Azonnal mutassuk meg a gyerekfogorvosnak, és arra is ügyeljünk, hogy a letört fog darabkáját magunkkal vigyük, mert vissza tud nőni.

Az is előfordulhat, hogy a fog visszacsúszik a fogágyba, ez általában minden külső segítség nélkül ismét kibújik. Ha a benne lévő ideg is megsérült, a fog elhal és elszürkül. Legtöbbször még ezeket se kell kivenni, mert a maradandó fogak megjelenéséig használhatók.
Ha kicsorbul vagy eltörik a gyerek foga, le kell reszeltetni a szélét vagy koronát ráhúzni, hiszen az éles széllel megvághatja magát a gyerek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top