Baba

A gátmetszésrõl és a bizalomról

Talán minden várandós anyuka vágya az, hogy nyugodtan, saját tempójában hozhassa világra gyermekét. De vajon megoldható-e a kórházi keretek között a nyugodalmas születés, ki segít ebben?

Kedves Emőke!

Jelenleg a 3. babánkat várjuk, a 32. hétben járok. Az lenne a kérdésem, hogy ki az akin a gátmetszés múlik? Érdemes-e felkeresnem a kórház szülésznőjét ez ügyben, vagy hagyjam az orvosomra?
Az előző két babát is ennél az orvosnál szültem. Nem sokat teketóriázott, szó nélkül vágott, majd felpattant mellém a szülőágyra és kinyomta belőlem a gyerekeket. Sajnos nem igazán bízom meg benne, és abban sem, hogy most valamiért eltekintene ettől a gyakorlattól, hiába is kérném. Az ő felfogása szerint nincs beleszólásom, ő az orvos, ne szóljak bele. Ami a szülések lefolyását illeti, meg sem várta a 3. tolófájást, hanem kinyomta belőlem a babát.
Szeretném, ha a 3. babánkat úgy hozhatnám a világra, hogy ne zavarjanak az állandó méhszáj-vizsgálatokkal, ne kelljen végigfeküdnöm azt a 8-10 órát, és ne legyen gátmetszésem. Tudom, hogy beszélnem kell az orvossal erről, de ahányszor szóba hozom, mindig leint, hogy ezzel még korai foglalkozni, majd meglátom minden rendben lesz stb.. Arról nem is beszélve, hogy ott van a nővérke is, aki mindig beleszól, hogy az adjunktus úr tudja, hogy mit csinál!
Gondolkodtam azon is, hogy orvost kellene váltanom, ha nem sikerül dűlőre jutnom vele.

Szeretnék háborítatlanul, gátmetszés nélkül szülni, a saját tempómban, nem úgy mint egy vágóhídon, darabként a leltárban.

Kérem, hogy segíts nekem a válaszoddal, mit tegyek?

Üdvözlettel:

                                                                                    Ági

Kérdéseiddel, problémáiddal fordulj Emőkéhez! Várja leveleidet a dula@nlcafe.hu címen. A hozzá érkező levelek közül hetente egyet itt, a Nők Lapja Cafe oldalain válaszol meg. 

• Emőke bemutatkozása » 

 

 

Kedves Ági!

 
A gátmetszéssel kapcsolatos kérdéseidre nem tudok jobb, pontosabb és kimerítőbb választ adni, mint amit Noll Andrea (Nandu) írt e témában. A www.nandu pont hu-n a Szülés,születés link alatt elolvashatod az ezzel kapcsolatos hiteles információkat. Ez a tanulmány tartalmazza a gátmetszéssel kapcsolatos mítoszokat, a kutatási eredményeket, a bábák tapasztalatait, a józan ész diktálta következtetéseket és a gátmetszés esetleges indikációit is. Nagyon jó szívvel ajánlom ennek a néhány oldalnak az elolvasását minden szülés előtt álló nőnek.
Egy gondolatot azonban külön ki is emelnék ebből a tanulmányból, hiszen kulcsa annak a probléma megoldásának, amire rákérdezel. “A gátmetszés elkerülése – a valódi vészhelyzetek ritka esetétől eltekintve – inkább kommunikációs, mintsem szülészeti probléma.”

 

Olvasd el Emőke korábbi leveleit is!

A császármetszésről »
A kisbabasírásról » 
Az elalvásról »
Az apás szülésről »
A „hosszú és nehéz” szülésről »
A szoptatási nehézségekről »
A várandósság vége felé »  
Csak császáros? » 

Mit lehet tenni?

A gát védelmét a tapasztalataim szerint általában a szülésznők végzik. Van olyan kórház, ahol minden nőnél törekednek arra, hogy a gát ne sérüljön, míg vannak olyan helyek is, ahol még mindig szinte elképzelhetetlen, hogy valaki megússza ezt a beavatkozást. Az egyes intézményeken belül is más és más lehet az orvosok és a szülésznők hozzáállása e kérdéshez. Abban is van különbség, hogy az orvos mennyire ad szabadságot a vele dolgozó szülésznőnek abban, hogy védje a szülő nő gátját, vagy ennek lehetőségét is elvetve, minden esetben elvégzi a metszést. Az ottani szokásokról a kórház szülésznőitől érdemes tájékoztatást kérni.

Békés Emőke

Mindemellett – és ez nem csak a gátmetszésre vonatkozik, hanem minden más beavatkozásra is – tájékozódj arról is, hogy az orvosodnál ez mennyire bevett gyakorlat. Nyugodtan kérdezz rá már a várandósság idején (a szüléskor már késő), hogy mondjuk 10 esetből hányszor alkalmaz gátmetszést. Ne elégedj meg olyan válasszal, hogy “még korai ezzel foglalkozni”, “minden rendben lesz” vagy 
“csak, ha majd indokoltnak látom”. Ugyanígy rá kell kérdezni mindarra, ami fontos Neked. A legjobb, ha nem csak a kérdéseidet, hanem az azokra kapott válaszokat is leírod. Arról, hogy milyen szempontok mentén érdemes haladni a közös beszélgetés folyamán, a jövő héten írok bővebben.

Az olyan kijelentés teljesen elfogadhatatlan, mely szerint nincs beleszólásod abba, ami Veled és a testeddel történni fog. Az orvosnak minden elvégezendő beavatkozás előtt tájékoztatnia kell az okokról és az esetleges szövődményekről, ez alapvető betegjog. De legalább ilyen lényeges, hogy a korrekt, kielégítő tájékoztatás az alapja a várandós nő és az orvosa közti bizalmi viszonynak. Hogy is lehetne egy olyan valakiben megbízni, aki már több ízben nem tekintett Téged partnernek és kompetensnek, és tájékoztatás nélkül ejtett rajtad vágást és nyomta a hasadat?
 
Igen, ha nincs meg a feltétlen bizalom, váltani kell. A háborítatlan vajúdás és szülés egyik legfontosabb feltétele a biztonságérzet. Egy nő akkor tud belemerülni a vajúdásba, szervezete akkor tud a természet rendje szerint működni, ha el tudja engedni magát, ehhez pedig az kell, hogy biztonságban érezze magát mindazokkal, akik őt ilyenkor körülveszik.
Megéri tehát az előzetes tájékozódás és a megfelelő személyek kiválasztása, hiszen a szülés és a születés minősége az egész életre kihat.

A gyermeked születésének napja egy igazi ünnepnap. Azokat az embereket hívd hát meg rá, akiket szívesen látsz ezen az ünnepen! Az a jó, ha azt érzed, hogy a vendégeid mind érted, értetek, a legjobb tudásukkal, odafigyelésükkel és nem utolsósorban maximális tisztelettel vannak jelen ezen a megismételhetetlen eseményen.

                                                                                       Emőke 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top