Család

7. A mesterséges megtermékenyítés

Világszerte több millió házaspár szembesül azzal, hogy nem lehet gyermeke. Az okokat az elõzõ cikkbõl már megismerhettük. Kevesen fordulnak orvoshoz, pedig egyre kevesebbeknek kell lemondaniuk a szülõi örömökrõl.

A mesterséges megtermékenyítés egy általános kifejezés. Arra az orvosi eljárásra vonatkozik, amelynek során a nő termékeny napjaiban spermiumot juttatnak a méhnyakba, a méhbe vagy a petevezetékekbe. A folyamatnak több fajtája is lehet, de a cél ugyanaz.


Egy kis történelem


Az első kísérletek – még állatok persejtjeivel – 1878-ban kezdődtek Bécsben. Az eredmények sokáig várattak magukra, egészen 1959-ig. Ebben az évben született meg az első lombik-nyuszi. A sikeren felbuzdulva, 4 évvel később gőzerővel indultak el a klinikai kísérletek emberi petesejteken. 1978-ban több kudarc és apró sikerek után világra jött az első, makkegészséges lombikbébi, Louise Brown. Édesanyja petevezeték elzáródás miatt nem eshetett természetes úton teherbe. Az első magyar lombikbaba 1989-ben született meg Pécsen.


A módszerek

A mesterséges megtermékenyítésnek több módja is lehet:






Inszemináció: A folyamat során a hímivarsejteket a méhüregbe juttatják. Az első kísérlet (a homológ inszemináció) a férj ondójával történik. Ha a probléma a spermiumokkal van, akkor ugyanezt a beavatkozást idegen hímivarsejtekkel végzik el (heterológ inszemináció). A donort az orvos úgy választja ki, hogy a lehető legtöbb tulajdonsága egyezzen a leendő apáéval.


A „lombikbébi módszer”: Miután egy petesejt megérett, leszívják az anyától, és összehozzák a spermiumokkal. Megfelelő körülmények között, üvegben nevelgetik, majd ha elég erős, visszaültetik a méhüregbe. Ilyen módon kikerülhető a nem megfelelően működő petevezeték. Mivel egyszerre több megtermékenyített petesejtet ültetnek vissza, ennél a módszernél nagyobb az ikerterhesség valószínűsége.


GIFT (ivarsejtek a petevezetékben): Ebben az esetben a hímivarsejteket közvetlenül a petevezetékbe injekciózzák, így a megtermékenyítés abszolút természetes körülmények között történhet meg. Sajnos ez a módszer a súlyos spermiumtermelési elégtelenségre nem nyújt kellő megoldást.


ICSI (intracelluláris sperma injekció): Ma ez a legmodernebb eljárás, elégtelen ondótermelés esetén is sikeres. Mikroszkópos ellenőrzés mellett átszúrják a petesejt védőburkát, és bejuttatják a spermiumot a petesejt plazmájába. 











Minden lakásban helye van a könyvnek, ott is ahol, csak most várják az első babát, ott is, ahol már tipegők forgatják fel a nappalit. És ott főleg, ahol még csak tervezgetik az utódlást.Számtalan káprázatos fotóval, a magzat életéről készült, soha nem látott pillanatfelvételekkel a világ egyik legizgalmasabb utazására csábít a könyv.

• A könyvről itt tudhatsz meg bővebbet! »   

  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top