Család

Kisbabák kis bajai

Törékeny kis csomag. Alig merjük megfogni, fürdetni, és egy nyekkenésére már ugrunk. Aggódva figyelünk minden kis változást, és persze egybõl a legrosszabbra gondolunk. Pedig nem kell megijedni: a kicsik legtöbbje átesik valami kis fertõzésen.

Ha a bőrét vizsgálgatjuk…

• Enyhe arckiütések: Az újszülöttek bőre nagyon érzékeny, könnyen sérül. A pórusok sem működnek még megfelelően, ezért nagyon valószínű, hogy a dörzsölések helyén kiütések lesznek, közepükön apró piros ponttal. Ezek a baba testén akárhol előfordulhatnak, de néhány nap alatt maguktól elmúlnak. Kezelni nem szükséges.

• Tejkiütések:
Pici fehér pöttyök, melyek rendszerint az orron és az állon jelennek meg. Valószínűleg az anyai hormon hatására jönnek létre, kezelés nélkül is eltűnnek.


• Melegkiütés:
Számtalan apró piros pöttyből áll a kiütés, a foltok felszínén pici hólyagok is megjelenhetnek, ezek megnyílhatnak, nyomukban barnásnak látszik a bőrfelület. Legtöbbször nyakon kezdődik, de a törzset, füleket és az arcot sem kíméli. Ártatlan, bár elég ijesztőnek tűnő betegség. Naponta érdemes lemosni a bőrt tiszta vízzel, hintőporozni, de a legjobb, ha a kicsit hűvös helyen tudjuk tartani. Amennyiben a melegkiütés elfertőződik, gennyes csomók keletkeznek, akkor antibiotikum, esetleg sebészi megnyitás is szükségessé válhat.
Kék foltok: A zúzódásokra emlékeztető, „mongolfoltnak” nevezett elszíneződéseket a bőr alatt átmenetileg felhalmozódó festékanyag okozza. Sötétebb bőrű csecsemőkön ezek gyakoribbak, teljesen ártalmatlanok és idővel elhalványulnak.

Ha van kérdésed…

• Fórum: Egymást segítő anyukák köre »

Pamela Rhatigan: Nyugodt baba – segít a természet
GABO Kiadó 2005


A szerző több évtizede foglalkozik természetgyógyászattal, könyvében rengeteg hasznos és egyszerű ötletet találhat minden kezdő és gyakorló anyuka. 
• Hámlás:
A legtöbb baba bőre kissé hámlik az első napokban. A hámlás a tenyéren és a talpon a leginkább szembetűnő. Az a legjobb, ha minél egyszerűbb termékeket használunk a baba bőrének ápolására, a szárazság egyébként magától elmúlik.

• Koszmó:
A baba fejét sapka alakban vastagon borító hámréteget koszmónak hívjuk. Ártalmatlan elváltozás. Előfordul, hogy kiterjed a baba szemöldökére és a fülek mögötti területre. Kezelése: olajos pakolást teszünk a baba bőrére, majd kefével eltávolítjuk. Speciális samponokkal is eredményesek lehetünk.

• Ótvar:
Felületes, laza falú hólyagok, melyek igen hamar megnyílnak. Gyorsan terjed az egész testen, és súlyos következményei lehetnek. Okozója a staphylococcus baktérium. A meleg, a nedvesség, a rossz higiénés viszonyok elősegítik a kialakulását. A bőreltérés felett pörkök jelennek meg, a pörkök alatt nedvezhet. Mindenképpen orvosi vizsgálatot igényel. Kezelése helyi fertőtlenítőkkel és antibiotikummal történik.

Ha a szemét, száját nézzük…

• Szájpenész: A száj enyhe gombás fertőzése. A szájüreg oldalfalának belső oldalán, a nyelven és a szájpadláson fehér foltokat látni, olyan mintha tej maradt volna a csecsemő szájában, csak nem lehet letörölni. Az ártalmatlan betegség helyi kezelésre, ecsetelésre általában gyorsan gyógyul, de előfordulhat, hogy egy kis felrakódás még sokáig látszani fog. 
Kancsalság: Amíg a baba nem tanulja meg szemizmainak szabályozását, sokat kancsalít. Ez a tünet a baba hat hónapos korára általában elmúlik, de érdemes a gyerekorvosnak megmutatni, hogy ellenőrizhesse a javulást. Az igazi kancsalság azt jelenti, hogy a két szem soha nem fókuszál egyszerre ugyanarra a tárgyra: a két szem nem együtt mozog, hanem külön utakon jár.
Bedagadt, duzzadt vagy bevérzett szem: Ezek a tünetek gyakran már kevéssel a szülés után észrevehetők, és a szülés alatti megnyomódás okozza őket. A duzzanat miatt a baba nehezen tudja kinyitni a szemét, de ez néhány nap alatt rendbejön.



• Váladékozó szem:
Enyhe fertőzés eredménye, amit a baba akkor kaphatott, amikor szülés közben vérrel érintkezett. A baj nem súlyos, de feltétlen mutassuk meg a gyerekorvosnak.

• Könnyes szem:
Általában az az oka, hogy a könnycsatornák még nem nyíltak meg teljesen. Néha hónapokig is fennállnak a tünetek, melyek egyéves korra általában meg is szűnnek. Szemész dönti el, hogy átjárhatóvá teszi-e az eltömődött járatot. Addig is: kamillás borogatással lazítsuk fel a váladékot, és aztán óvatosan töröljük le.

Figyeljük a légzését…

• Felületes légzés: Sok szülőt nyugtalanít, hogy a kisbaba légzése nem egyenletes, és néha olyan felületes, hogy észre se lehet venni. Ne aggódjunk, a jelenség nem kóros.

• Horkol? Egyrészt annak tulajdonítható, hogy az orr- és a szájüreget elválasztó szájpad hátsó része lazább a szokottnál, ezt azonban a csecsemők idővel kinövik. A hangos légzés gyakoribb formája a gégéből ered. A hang elég ijesztő is tud lenni, olyan, mintha a pici fulladozna, pedig valójában könnyen lélegzik. A jelenség ritka esetben valóban betegség jele is lehet, ezért feltétlen érdemes a dolgot megbeszélni az orvossal, de az esetek többségében ártalmatlan és a csecsemő kinövi.

• Tüsszentés: Ha az orr nem váladékozik, nem jelent betegséget. Elég egy kis por a levegőben, hogy a kisbaba máris tüsszentsen.

És a többi…

• Köldökseb: A védőnő, gyerekorvos rutinból ellenőrzi. Minden tisztába rakáskor alkoholozzuk és hexachlorophen tartalmú hintőporral kezeljük. Ha vörös, gyulladt körülötte a bőr vagy bármilyen váladékozást észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz.

• Bukás, hányás:
Legtöbb csecsemő bukik valamennyit az első hónapokban, és ha a baba egészséges, jókedvű, jól gyarapszik, nem kell ennek különösebb fontosságot tulajdonítani. Amennyiben a csecsemő sugárban hány naponta többször is, és emellett elesettnek tűnik, azonnal forduljunk orvoshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top