Család

Gyümölcsös receptek kicsiknek





Gyümölcslé

Szinte bármilyen lédús gyümölcsöt felhasználhatunk nyers gyümölcslé készítéséhez. A fél évesnél idősebb gyermek gyümölcseit már nem szükséges felhasználás előtt párolni.

Ha van gyümölcscentrifuga a háznál, egyszerű lesz a dolgunk, hiszen alapos mosás, és a kemény részek (magok, szár) eltávolítása után pár perc alatt elkészíthetjük az innivalót. Almát, körtét, barackot almareszelőn lereszelve, és szitán átnyomva is felhasználhatunk „ivólé” készítéséhez.

Rostos gyümölcslét kapunk, ha a nagy víztartalmú gyümölcsöt (őszibarackot, sárgadinnyét, meggyet) mosás, magozás és darabolás után egyszerűen összeturmixoljuk. Szükség esetén az így nyert sűrű lét szűrjük le.
(Hat hónapos kortól)


Gyümölcspüré

A megtisztított, megmosott gyümölcsöt fajtájától és állagától függően almareszelőn lereszeljük, villával összetörjük, vagy fokhagymaprésen, esetleg krumplinyomón áttörjük. Az apró magvú gyümölcsöt szitán is áttörhetjük egy kiskanál segítségével.





Fontos tudni, hogy a gyümölcsnek minél nagyobb felülete érintkezik a levegővel, annál nagyobb lesz a vitaminveszteség. Ezt elkerülendő, használjuk fel azonnal a gyümölcspépet, vagy tegyünk hozzá egy késhegynyi aszkorbinsav-port (C-vitamin) vagy pár csepp citromlét, így az étel nem barnul meg.
(Hat hónapos kortól)

Tipp:

Fél éves kor után előfordulhat, hogy valami laktatóbbat kíván a kisbaba. A gyümölcspépet, vagy gyümölcslét dúsíthatjuk instant gabonapelyhekkel. Egy éves kor előtt tejpor-mentes pelyhet használjunk.


Cseresznyés rizs kicsiknek





2 dkg rizst 2 dl vízben kis lángon, fél óra alatt puhára főzünk. 5 dkg cseresznyét megtisztítunk, kimagozunk és az utolsó öt percben a rizshez keverjük. 5 dkg darabolt banánt és egy kiskanál étolajat a masszába keverünk, majd az egészet robotgéppel pépesítjük. A kész kását egy kis forralt vízzel, vagy anyatejjel hígíthatjuk.
(Hat hónapos kortól)

Tipp:

Még összetettebbé és táplálóbbá tehetjük a babaételt, ha a hagyományos zöldségpürékhez keverünk gyümölcsöt. Nagyon finom például, ha párolt sárgarépát, burgonyát és sárgabarackot keverünk össze, és készítünk el pürének.
(Hat hónapos kortól)


Gyümölcsjoghurt

Nincs szüksége a kisgyermeknek a kereskedelmi forgalomban kapható édesített, színezett tartósított gyümölcsjoghurtokra. Sokkal egészségesebb csemegével kínálhatjuk az egész családot. Készítsünk friss gyümölcspépet, vagy használjunk házi lekvárt. Ezt finoman, kézzel keverjük össze natúr joghurttal. Joghurt-italt készíthetünk úgy, hogy az egész keveréket együtt turmixoljuk: az intenzív keveréstől a joghurt folyékonnyá válik.
(12 hónapos kortól)


Tejes turmixital

Készülhet meggyből, banánból, barackból, ananászból, málnából, szamócából, sárgadinnyéből. 1,5 dl forralt, lehűtött vagy ultrapasztőrözött tejet turmixoljunk össze egy maréknyi megmosott, lecsepegtetett gyümölccsel. A kisgyermek édesítés nélkül is szívesen megissza, felnőttek, akik már elszoktak a természetes ízektől, általában méz, vagy cukor hozzáadásával szeretik. Ne erőltessük ezt rá a kisgyermekre!
(12 hónapos kortól)






Gyümölcsös túrókrém


Nem kell más hozzá, mint egy adag előre elkészített gyümölcspép, ugyanennyi áttört, friss tehéntúró, és lazításhoz egy kanál tejszín, vagy tejföl. Piros gyümölcsökből és őszibarackból a legfinomabb.
(12 hónapos kortól)


Gyümölcsleves forró napokra
(Négy személyre)

Szederből a legfinomabb, de készíthetjük más bogyós gyümölcsből is. 20 dkg gyümölcsöt összeturmixolunk, vagy szitán áttörjük, 15 dkg cukorral ízesítjük. Belekeverjük egy citrom levét, és lereszelt héját, ezután 4 dl tejet, és 4 dl tejszínt adunk hozzá. Az egészet alaposan összekeverjük, behűtjük, és egész gyümölcsszemekkel díszítve tálaljuk.
(12 hónapos kortól)


Vidám gyümölcssaláta
(Négy személyre)

Két szép kis sárgadinnyét gondosan megmosunk, kettévágunk, a magját kiszedjük, a húsát kivájjuk. A héjakat ne dobjuk el: ez lesz a tányér! Két szem puha körtét és őszibarackot, valamint a dinnye húsát is kockára vágunk, és, ha szükséges, 10 dkg porcukorral összekeverjük. A gyümölcsdarabkákat a dinnyehéjakba visszatöltjük, és színes szőlőszemekkel díszítjük.
(12 hónapos kortól)


Gyümölcsfalatkák reggelire

A hajszálvékonyra vágott főtt sonka szeletekbe feldarabolt őszibarackot, sárgabarackot vagy sárgadinnyét és egy szeletke sajtot csomagolunk.
(12 hónapos kortól)






Zabpelyhes gyümölcstorta

Sütés nélkül készül!

Hozzávalók: 1 l tej, 10 evőkanál zabpehely, 1 csomag tejszín ízű pudingpor, 3 evőkanál cukor, 25 dkg idénygyümölcs

Fél liter tejben felforraljuk a zabpelyhet, forrás után lezárjuk és jó ideig állni hagyjuk (legjobb estétől reggelig). Fél liter tejjel elkészítjük a pudingot, amíg még meleg, belekeverjük a megduzzadt zabpelyhet és a megtisztított, megmosott gyümölcsöt. Néhány szemet félreteszünk díszítésnek. Kiöblített tálkába öntjük a masszát és néhány órára a hűtőbe rakjuk.

Közvetlenül tálalás előtt lapos tálra borítjuk a formát. Tetejét gyümölcsdarabokkal, tejszínhabbal díszítjük. Piros gyümölcsökkel (meggy, cseresznye, ribizli) mutat a legjobban. Nincs sok munka vele, csak ne felejtsük el már ünnep előtti este megfőzni a zabpelyhet. Meggyel a legkisebbeknek is fogyasztható babatorta.

Tipp:

Kánikulában a fagyi egészséges alternatívája lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top