Baba

Szabadtéri kalandok – ezt játszd a gyerekkel télen

Télen átalakul a megszokott napirend, korábban sötétedik, az időjárás is barátságtalanabb, és a korábbi kedvenc helyszíneket gyakran elönti a latyak vagy befedi a hó. Íme, néhány tipp, amivel a szabadba csábíthatod a családot télvíz idején.

A hideg évszaknak is megvan a maga szépsége, számos olyan élmény kapcsolódik hozzá, amelyet nem tudnánk máskor átélni, kizárólag hóban, fagyban, szélben – és ez a gyerekeket többnyire nem is riasztja el a szabadtéri kalandoktól.

Szabadtéri kalandok - ezt játszd a gyerekkel télen

Amikor esik a hó, kisebb és nagyobbacska gyerekkel is könnyű a dolgunk: hógolyózhatunk, hóembert építhetünk, szánkózhatunk a finom, roppanós hóban, de síelhetünk vagy korcsolyázhatunk is. A hazai sípályák közül Eplény a legismertebb, de van még néhány ezen kívül is, ahová akár egy-egy napra is ellátogathatsz a családdal. Az ország földrajzi adottságaiból adódóan mindegyik gyerekbarát terep. Ami a korcsolyázást illeti, a természetes tavak mellett ma már rengeteg műjégpálya áll rendelkezésre, egy részük ingyenes is. A felszerelésre sem szükséges azonnal beruháznod. Eleinte bérelhetsz is arra az időszakra, amíg ki nem derül, szívesen űzi-e az adott sportot a gyermeked. A kisebbeknek sem kell unatkozniuk, nekik ott a fakutyázás vagy a pálya szélén barangolás és csúszkálás.

A kis élmény is jó élmény

A hideg, fagyos, esetleg havas időjárás azonban a klasszikus sportok mellett még számos egyéb izgalmas programot rejt magában. A havat például együtt is ellapátolhatjátok az útból. Ma már gyerekeknek való hólapátot is beszerezhetsz nagyobb játékboltokban. Szintén jó program együtt kitenni a magokat és a vizet az ősz végén, tél elején beszerzett vagy akár közösen barkácsolt madáretetőbe (ha idén lemaradtatok, hát majd jövőre). Aztán ha van rá lehetőség, meg is figyelhetitek, hogy mikor milyen madarak látogatják. Arra azonban nagyon ügyelj, hogy ha a madarak etetése mellett döntöttetek, akkor egész télen lássátok el őket táplálékkal, mert számítanak rá, és rendszeresen visszatérnek hozzátok a finom (és esetükben sokszor életmentő) falatok reményében. Parkok mentén vagy füvesített járdaszegélyeknél kereshettek kisebb ágakat, botokat az olvadó hó alatt és rajzolhattok vagy írhattok vele a hóba. Télen is lehet nagyokat sétálni, akár a lakóhelyetek közvetlen közelében. A gyerekek számára a banálisnak tűnő dolgok is jó élmények. Olyasmik, amiket gyerekként mi is szerettünk, csak aztán kinőttünk belőle. Egy kisgyereknek már az is jó móka, ha útközben cipősarokkal sorra betörheti a járda befagyott pocsolyáinak jegét, leszedegetheti a jégdarabokat a bokrok ágairól vagy egy kicsit csúszkálhat a síkosabb szakaszokon.

Hadd gyűjtögessen!

Amikor enyhébb az idő, alkalomadtán felkereshettek egy kalandparkot, de kirándulni, túrázni is mehettek a közeli erdőbe vagy parkba. A kilátót is megmászhatjátok, ha van ilyen a közeletekben. Jó eséllyel találkoztok kisállatokkal, madarakkal, akiket természetes közegükben is megfigyelhettek. A gyerekek imádnak kis ereklyéket, fenyőtobozt vagy bokorra száradt magokat gyűjteni a zsebükben vagy a hátizsákjukban. Azért ilyenkor nem árt körültekintőnek lenned, ha nem ismered az adott termést vagy bogyót, inkább hagyjátok ott, arra pedig különösen figyelj, hogy a kisebb csemeték nehogy a szájukba vegyék őket.

Szabadtéri kalandok - ezt játszd a gyerekkel télen

A kacsaetetés mindent visz

Sok település közelében található valamilyen tó vagy egyéb vízfelület, sőt a városi parkokba is egyre gyakrabban terveznek szökőkutakat, kisebb-nagyobb halastavakat, ahol aztán visszatérő vendégek a vadon élő madarak is. Ezeket is rendszeresen látogathatjátok kacsát, hattyút és más vadmadarakat nézegetni. Akár gyűjthetitek is a száraz kenyeret számukra, etetésük már az egész picik számára is élvezetes szórakozás.

 

Még több gyerekjáték az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top