Baba

Mikortól kaphat egy kisbaba tehéntejet?

A tej élet, erő, egészség a régi reklámszlogen szerint, azonban ha kisbabákról van szó, körültekintően kell elkezdeni a hozzászoktatást. Különösen igaz ez a natúr tehéntejre való áttérésre az anyatejes vagy a tápszeres táplálást követően.

Többféle tanácsot is adhatnak a védőnők és gyermekorvosok a kismamának, ha arról érdeklődik, mikortól adhat tehéntejet a babájának. Amiben a legtöbb szakember egyetért az az, hogy minimum hat hónapos korig, de lehetőleg inkább egyéves korig mindenképpen kizárólag anyatejet kapjon a kicsi, ha az anyának van lehetősége a szoptatásra, és csak ezt követően lehet fokozatosan bevezetni a tejtermékeket, így a tehéntejet is a gyermek étrendjébe.

A hivatalos ajánlás szerint 1 év a korhatár

A hivatalos magyar ajánlás szerint a tejtermékeket 9-10 hónaposan, magát a tehéntejet pedig egyéves korban adhatunk először úgy babának, hogy abból ne származzon semmilyen problémája, és 3 éves korig javasolt, hogy napi 500 ml folyékony tejalapú táplálékot mindig adjunk a szilárd ételek mellett a gyermeknek.

Mikortól kaphat egy kisbaba tehéntejet?

Az egyéves kort azért érdemes mindenképpen megvárni a tehéntejjel, mert az túlterhelné a csecsemő szervezetét nehezen emészthető zsírral és fehérjével, miközben aránytalanul kevés szénhidrátot, ásványi anyagot, vasat és vitamint ad a picik fejlődéséhez. Egyéves kor felett már hatékonyabban tudja a babák szervezete feldolgozni a tehéntejet, de az óvatosabb szakértők azt ajánlják, hogy még ilyenkor is inkább az úgynevezett babatejekkel, bébiitalokkal próbálkozzunk a zsírban dús tehéntej helyett egészen hároméves korig. Különösen olyan családokban érvényes ez, ahol már fordult elő tejcukor-érzékenység, vagy más néven laktózintolerancia.

Így szoktasd hozzá a kicsit a tehéntejhez

A tehéntejet fokozatosan érdemes bevezetni minden baba étrendjébe. Ha úgy döntünk, hogy már a szoptatás vége felé (amikor a baba már csak reggel és este szopik) szeretnénk tehéntejjel is etetni a kicsit, akkor kezdjük a “kóstoltatást” közvetlen a szopás után körülbelül 30 mg enyhén forralt, langyosra hűtött tejjel. Ha ekkor a baba még nem találkozott a cumisüveggel, akkor érdemes pohárból adni neki a tejet, hogy később már ne legyen gondja az átszokással. Ha néhány nap után sem látunk rajta kiütéseket, ekcémás tüneteket, és nem jelentkezik hasmenés sem, akkor az adagot megduplázhatjuk, és fokozatosan emelhetjük az idő előrehaladásával a baba igényei szerint.

Tápszeres babák átszoktatása

Abban az esetben, ha a pici tápszeren nevelkedett, a tehéntejet – ami kezdetben itt is mintegy 30 ml – a tápszerhez keverjük átszűrve. (A tápszer mennyiségét értelemszerűen csökkentsük annyival, amennyi tejet hozzá adunk). Ezt a mennyiséget tartsuk néhány napon át (ekkor még naponta csak egy alkalommal adjunk tejjel dúsított tápszert), és figyeljük, hogy nem jelentkeznek-e a babán a fentiekben leírt allergiás reakciók. Ha nem, az adagot fokozatosan emelhetjük.

 

Még több babaetetés az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top