Vigyázz, kész, baba! cikkek

10 tanács friss anyukáknak tapasztalt anyukáktól

Az anyaság első éve tele van kihívásokkal, meglepetésekkel és tanácstalan fejvakarással, főleg az első gyereknél. Mindenkinek van véleménye körülötted, mindenki tudja, hogy mit tegyél a babáddal, és teljesen összezavar sokszor a sok tanács. Tapasztalt anyukák 10 egyszerű tippjét szedtük össze, hogy segítsünk a káoszban.

Ne vedd fel a babát, vagyis inkább mégis, de jobb az, ha sírni hagyod, nehogy hagyd sírni, mert akkor a világnak is vége lesz, hat hónaposan már egyen pacalpörköltet, de mégis inkább csak szoptasd, ne is lásson rendes ételt kétéves koráig… Egy friss anyukát a rengeteg tanács simán az őrületbe kerget, sokan sokfélét mondanak, csupa jó szándékból. Hogyan találja ki ilyenkor az első gyermekét kezében tartó anya, hogy mit fogadjon meg és mit ne?

A Cafe.Mom.com oldal tette fel azt a kérdést a tapasztalt anyukáknak, hogy milyen tanácsot hallottak volna örömmel, amikor ők volt kezdő anyukák. Ezekből a tippekből választottam tíz gyöngyszemet, amit én is szívesen láttam volna az életemben, amikor tíz éve az első kislányom érkezett.

1. Ne foglalkozz vele, más anyukák mit csinálnak

Ne hasonlítsd össze magad senkivel, senki sem lát bele az életedbe, elég az, ha te mélyen, belül tudod, hogy minden tőled telhetőt megteszel, hogy jó anyuka legyél. Más anyukák talán máshogy lavíroznak a babájuk körüli teendők között, ez nem jelenti azt, hogy ők jobbak, csak más a problémamegoldó útvonaluk. Ugyanígy te se ess abba a csapdába, hogy a többi anyuka felett ítélkezz, egyszerűbb elfogadni, hogy mindenki más: az anyukák és a babáik is, ami az egyiknek jó, az a másiknak nem feltétlenül üdvözítő módszer.

2. Bízz az anyai ösztöneidben

Talán ez az egyik legfontosabb tanács. Vannak anyai ösztöneid, ez az egy biztos. Ha neked rossz érzésed van attól, ha hagyod a babádat sírni, akkor vedd fel. Ha azt látod jónak, hogy együtt fürödj vele, akkor irány a kád. Amiről az az érzésed, hogy jót tesz a babádnak, az jó eséllyel tényleg jót tesz neki, bármennyire is az ellenkezőjét mondja a szomszédasszony, anyukád, anyósod. Nem kell megfelelned senkinek, csak saját magadnak és a kisbabádnak.

Bízz az anyai ösztöneidben! - 10 tanács friss anyukáknak

3. Nem kell annyi újszülöttcucc

Mindent, de tényleg mindent ki fog nőni pár hét, de maximum egy hónap alatt, nem kell neki egy fél falunak elegendő ruhát, kis cipőt, sapkát venni. Számolj úgy, hogy napi 3 váltás ruhája legyen 5 napra, és ha ezt beszerezted, inkább tedd félre azt a pénzt, amit még rugdalózókra költenél. Később szükséged lesz rá.

4. Csak nyugalom

A baba biztonságérzete tőled függ, rád van hangolva, úgyhogy ha te bizonytalan vagy, és kapkodsz, akkor ő is nyugtalan lesz. Maradj nyugodt, és a babád is sokkal nyugodtabb lesz. Ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad a pánik vagy a kétségbeesés, mert az rá is hatással van, olyan, mintha össze lennének kötve pici baba korában az érzéseitek.

5. Keress énidőt

Ne feledkezz meg a hobbidról, sem arról, hogy mi az, ami jó neked. Szakíts időt magadra, a férjedre, a barátnődre, vagy egy jó könyvre, hogy még jobb szülő válhasson belőled. Az anya mosolya az egész család mosolya: ha te kiegyensúlyozott anyuka maradsz, és nem hajszolod túl magad, azzal nemcsak magadnak, hanem a gyerekeidnek és a párkapcsolatodnak is jót teszel.

Bízz az anyai ösztöneidben! - 10 tanács friss anyukáknak

6. Alakíts ki altatási rutint

Minél hamarabb elkezded a rutin kialakítását az alvás körül – általában 3 hónapos kor körül érdemes belekezdeni már –, annál inkább megkönnyíted a saját életedet. Ha a babád abba nő bele, hogy egy bizonyos időben van a fürdés és utána az alvás, akkor kevesebb lesz vele az altatás körül problémád a későbbiekben.

7. Élvezd a babáddal töltött időt

Pont abban a korában, pont azt az időt értékeld. Ne mondogasd magadnak, hogy “már alig várom, hogy másszon, járjon, biciklizzen”, mert egy pillanat alatt elrepül a babás időszak, aztán már hiába sóhajtoznál, hogy bárcsak baba lenne megint. Nagyon hamar elmúlik ez a korszak, élvezd ki minden pillanatát, mert egyszer csak ott áll majd veled szemben feleselő kiskamaszként, és bánni fogod, hogy siettetted az időt.

8. Ne várj el magadtól túl sokat

Amúgy is elég nehéz a gyereknevelés, nem kivétel ez alól a babakor sem, ne nehezítsd meg magadnak még felesleges elvárásokkal is. Nem kell szuperanyának lenni, nyugodtan lehet hibázni, és az sem tragédia, ha néha a háztartás is elúszik. Veregesd magad vállon minden nap, hogy milyen ügyesen ellátod a babádat, ne állítsd magadat felesleges kihívások elé.

Bízz az anyai ösztöneidben! - 10 tanács friss anyukáknak

9. Ne harcolj!

Gondold át jól, hogy milyen szabályokat szeretnél otthon betartatni a gyermekeddel. Kicsi gyerekként nem kell túl sok, de azok a határok legyenek szilárdak és megdönthetetlenek. Tanuld meg elengedni a nem annyira fontos szabályokat, mert vannak olyanok, amik egész egyszerűen nem érik meg a küzdelmet. Ha nem vagy elég rugalmas és türelmes a szabályokkal szemben, akkor az egész életetek egy nagy csatatérré változhat, mire totyogó lesz a gyermeked.

10. Olvass, olvass, olvass

Mármint a gyereknek is, ne csak magadban. Egészen pici koruktól kezdve varázsold őket el a könyvekkel, mesékkel, versekkel, mondókákkal. Az egyik legjobb fejlesztés, és ezzel segítheted őt a legjobban a tanulás rögös útján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top