Baba

10 dolog, amit tegyél meg, mielőtt szülsz!

Nemcsak a babakelengye beszerzése a dolgunk az utolsó harmadban, hanem mindazon dolgok kiélvezése is, amikre szülés után valószínűleg esélyünk sem lesz egy ideig. Mit tegyél még meg, mielőtt kibújna a babád? Íme, a bakancslistánk.

1. Aludj!

Közhelynek tűnhet, és mindenki ezzel riogat, hogy nem lesz alvás, fáradt leszel, éjszakai ügyelet van pár hónapig egy baba mellett. És igazuk van, nem közhely. Lehet, hogy összességében meglesz a napi tíz óra alvásod, mert mondjuk pont akkor te is mindig lefekszel majd aludni – hagyd a mosást másra! felkiáltással –, amikor a babád alszik. Ám csak szakaszokban jön össze, három órás etapokra osztva, ez nagyon valószínű. Márpedig ezt a fajta alvásmegvonást még kínzásra is használták régen a katonáknál, úgyhogy készülj fel lélekben. Most pedig nyomás aludni egy jót!

2. Végy egy jó fürdőt!

Persze csak úgy, hogy a nőgyógyászoddal megbeszéled. Vannak olyan helyzetek, amikor nem ajánlott egy kismamának a meleg vízben ázni a kádban, de ha te nem vagy veszélyzónában, akkor használd ki az egyedüllét e remek lehetőségét. Mert szülés után eleve hat hétig nem lehet egészségügyi okokból, utána pedig tuti, hogy a legvégsők közé sorolódik egy jó fürdő képe, ami egy magadra szánt fél óra lehetne.

10 dolog, amit tegyél meg, mielőtt szülsz

3. Szeretkezz, ne háborúzz!

A szexuális életre egy kisbaba jövetele eleve romboló hatással tud lenni, ha csak arra gondolunk, hogy kinek van kedve háromórás alvások mellett még szeretkezni, ugye. Ha pedig azok közé tartoznál, akiknek a fáradtság nem akadály, szinte biztos lehetsz benne, hogy fél füllel a kiságy felé fogsz hallgatózni közben, így pedig nehéz átengedni magad az élménynek. Ha pedig még ez sem lenne, akkor tuti, hogy pont a legrosszabbkor fog felsírni a baba. Persze mindez csak pár hónap, és visszarendeződik minden, de most még élvezd ki az utolsó hónapokat szabadon ezen a téren is!

4. Járj el programokra!

Gondolj erre is, mert innen nézve azt mondhatnád, mi ez a pár hónap, amíg nem tudod másra bízni és kimozdulni, de a valóság kicsit más lesz. Nem is nagyon akarod majd másra bízni úgy egyéves koráig valószínűleg, és ez azért sok ám egy szál házon kívüli program nélkül. Pár hónap is rengeteg, egy idő múlva mindent megadnál egy moziért legalább. Eljön annak is az ideje majd, de most jó előre “programozd ki” magad.

5. De tényleg aludj!

Nem, nem lehet elégszer elmondani. Ha délben álmos vagy, feküdj le. Ha választani kell, hogy porszívózás vagy alvás, akkor feküdj le. Ha az alvás miatt lekésel egy határidőt, akkor is feküdj le!

10 dolog, amit tegyél meg, mielőtt szülsz

6. Tudj le minden átalakítást a lakásban!

Ne odázd el a kisebb-nagyobb átalakításokat, használd ki a fészekrakó ösztönt és tudj le mindent, amit csak lehet. A baba születése után jó ideig már nem lesz kedved és igazán szemed sem rá, hogy azt vizslasd, milyen lakberendezési változtatásokat eszközölnél a lakáson. Hamar rájössz majd arra is, hogy a kis kezek mindent összefirkálnak, tapiznak, kaja repül néha szanaszét, így a festés, új kanapé áldozatul esik majd, de legalább az az érzésed meglesz, hogy te megtettél minden tőled telhetőt, hogy az új életet új környezetben fogadd.

7. Nagytakarításra fel!

A nagytakarítást persze ne te végezd nyolc hónapos terhesen, itt az ideje, hogy a barátnők csatlakozzanak, és segítsenek neked ebben a feladatban. Azért érdemes túlesni rajta, mert szülés után maximum a tisztaság szinten tartására lesz energia, ha egyáltalán. Szinte biztos, hogy eszed ágában sem lesz ablakot pucolni. Vagy ha eszedbe is jutna, lelkifurdalással terhelten elhessegeted majd a gondolatot egy jó ideig.

10 dolog, amit tegyél meg, mielőtt szülsz

8. Főzz nagyokat, kényelmesen!

Bizony, a babázás időszaka nem a konyhatündérkedésről szól. Magam sem tudom, hova tűnik el az idő egy baba mellett, de tény, hogy valahogy meghajlik a tér-idő kontinuum, és úgy érzed, hogy semmire sem marad idő, főzésre sem. Most éld ki még ebbéli vágyaidat! Ha esetleg egy Heston-féle tökéletes receptet már rég ki akartál próbálni, ne halogasd tovább.

9. Utazz el kettesben a pároddal!

Párkapcsolat szempontjából ez egy nagyon fontos pont az új családtag érkezése előtt. Ha csak egy hétvégére is, de menjetek el, mozduljatok ki a megszokott környezetből, sok ideig nem tudtok majd csak kettesben utazni. Mostantól már évekig inkább annak az ideje jön el, amikor vadásszátok a gyerekbarát szállásokat, és próbáljátok utazás előtt belegózni az autóba az összes szükséges cuccot.

10. Aludj, aludj, aludj!

Nem mondjuk többet. Mi szóltunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top