Baba

Tilos a gumimedence, párakapuk alatt hűsölnek az ovisok

A gumimedence nem higiénikus, a régi medencék nem rendelkeznek vízforgatóval, és felújítani egy vagyon lenne... Az ÁNTSZ büntet, de valahogy a lurkóknak biztosítani kell a hűsölést. Párakapuk és párafüggönyök – óvodavezetőket kérdeztünk az alternatív megoldásokról.

Közfürdőzés, higiénia, fertőzések

Sziklakert lett a medencéből a III. kerületben
Sziklakert lett a medencéből a III. kerületben

Figyelmeztetést, majd 100 ezer forintos bírságot is kaphat az az óvoda, amely továbbra is használ gumimedencéket. Az ovis strandolás ugyanis közfürdőzésnek minősül, amihez rengeteg engedély kell. „Olyan higiéniai közegészségügyi előírásokat kell biztosítani, melyek a fertőzésveszélyt a minimálisra csökkentik…” –  magyarázta az RTL Klub híradójában Kassay Veronika tiszti főorvos, majd hozzátette, ha a gyerekek együtt fürdenek tisztítatlan medencében, komoly fertőzéseket kaphatnak. Ez az engedélyhez „kötés” azonban számos problémát felvet. Az egyik, hogy nemcsak a gumimedencék, de a régi, megkopott „állóvizes” medencék sem igazán felelnek meg az új előírásoknak, így azokat használni már nem tudják. A kánikulában az óvodáknak alternatív lehetőségeket kell keresniük.

Párafüggöny a Gyermekvilág oviban
Párafüggöny a Gyermekvilág oviban

Párakapu az új medence

A budapesti Madarász Viktor Tagóvodát márciusban adták át, egy évig tartó felújítást követően. Mint azt az óvodavezetőtől megtudtuk, már az átépítés alatt figyeltek arra, hogy nyáron legyen a gyerekek számára valamilyen hűsítő lehetőség. „Mi párakapukat alakítottunk ki az udvaron, így a gyerekek a vízpermet alatt átfutva hűsíthetik magukat, alatta pedig biztonságos gumitégla van” – tudtuk meg az óvodavezetőtől.

Veszélyes a régi medence, felújítani drága

Csakúgy, mint az egyik pécsi óvodában, a III. kerületi Gyermekvilág oviban is megszüntették a régi, vízforgatóval nem rendelkező medencéket. „Már az Európai Unióhoz való csatlakozásunk után találkoztunk azokkal a szabályozásokkal, melyek szerint nem felelnek meg a higiéniás követelményeknek az állóvizes medencék. Ezekben esetenként egyszerre 50 gyerek pancsol, és bár klórtablettával és hipóval lehet fertőtleníteni, az ehhez szükséges mennyiség árthat a kicsiknek. Vagyis csak vízforgatásos medence lehetne az ovi udvarán, amely vegyszerrel szinten tartott, uszodai minőséget jelent. Viszont ezek a medencék olyan horrorösszeget kóstálnak – fűtés-hűtés, algátlanítás… –, amit még Magyarország 100 leggazdagabb embere is meggondol, hogy kiépít-e, nemhogy egy óvoda. Ezért mi a régi medencéket beültettük, és sziklakertet alakítottunk ki a helyén. Ugyanis egy elhanyagolt, üres, régi medence az ovi udvarán veszélyforrás a gyerekeknek” – magyarázta Barabásné Murgács Kinga óvodavezető, aki gondoskodott arról, hogy a gyerekek ne maradjanak hűsölési lehetőség nélkül. „Párakapukat, illetve párafüggönyöket alakítottunk ki a teraszon, az udvaron, de még a gyerekek alvóhelye körül is. Ez langyos vízzel és párával hűsíti a kicsiket.”

Fedett homokozó a régi medencéből
Fedett homokozó a régi medencéből

Beszéltünk olyan, a nevét nem vállaló bölcsődevezetővel is, aki elmondta: tisztában vannak a szabályokkal, de pénz nincs az elvárt rendszer kiépítésére, így náluk továbbra is pici gumimedencében pancsolnak a gyerekek, és kerti locsolón szaladgálnak keresztül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top