Baba

Játszótéri sérülések – Így lásd el gyorsan a horzsolásos sebeket!

Horzsolás a könyökön, a térden, a lábon, bárhol – a játszóterek velejárói a kisebb sebek, horzsolások, de 4 egyszerű lépésben könnyen elláthatod a sebet, gyerkőcöd pedig tovább játszhat. Ezeket vidd magaddal a játszótérre!

Az apróbb horzsolások, sebek, amiket a gyerekek az önfeledt játék közben szereznek, általában nem igényelnek orvosi ellátást, de fontos, hogy megfelelően lássuk el a sérüléseket a későbbi gyulladás, fertőződés elkerülése miatt.

Játszótéri sérülések – Így lásd el gyorsan a horzsolásos sebeket!

 

Tisztítsuk ki a sebet!

Amikor a játszótérre indulunk, mindig legyen nálunk tiszta víz! Nemcsak a gyerek folyadékszükséglete miatt, hanem a kisebb sebek, sérülések, horzsolások ellátása során is jól jöhet. A játszótéren jó eséllyel homok is kerül a sérült bőrfelületre, így alaposan mossuk le a horzsolást, ha kell, használjunk nedves, steril gézlapot is, amivel könnyebben eltávolíthatjuk az apróbb homokszemcséket, szennyeződéseket. Közben pedig nyugtassuk meg gyerekünket, mert sokszor az ijedtség nagyobb, mint a sérülés!

Fertőtlenítsünk!

Ha a horzsolás erőteljesebb, akkor is jól jön a steril gézlap. A gézlapra csepegtessünk vizes oldatú, jódos fertőtlenítőt, és óvatosan nyomkodjuk át a sérült felületet, valamint a környékét is. Ez kicsit csípni fogja a gyerkőc bőrét, de tökéletesen fertőtlenít, és megelőzhetjük vele, hogy a baktériumok elszaporodjanak, rosszabb esetben begyulladjon a seb.

Kenjük be!

A pár perces művelet záró akkordjaihoz érve használjunk színezék és illatanyag mentes sebkezelő gélt, ami nyugtatja a bőrt és csökkenti a fájdalmat. Ma már beszerezhetünk gélt is, ami kifejezetten sebek kezelésére való: gyorsítja a horzsolás, seb gyógyulását, miközben csökkenti a fájdalmat, így porontyunk könnyeit is felszárítja.

Ragasszuk le!

Ugyan a horzsolás okozta sérülések hamarabb és jobban gyógyulnak a szabadlevegőn, de ha még maradunk a játszótéren, akkor előzzük meg a további fertőzéseket, és ragasszuk le a horzsolást! Várjuk meg, amíg a krém beszívódik, majd tegyünk a horzsolásra steril gézlapot, és a széleit rögzítsük le ragtapasszal, hogy megelőzzük az újabb baktériumok bejutását a felsértett bőrfelületre. Végezetül nyomjunk 2 szakszerű gyógypuszit gyerekünk arcára, és engedjük tovább játszani!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top