Baba

Így öltöztesd a kisbabád télen: 5+1 alapvető szabály télre

Hogy előzd meg a túlöltöztetést, és miként bizonyosodhatsz meg arról, hogy nem fázik a babád? Hány fokig lehet kivinni a kicsit a levegőre és mennyi ideig? Ha benned is felmerültek ezek a kérdések, most megtudhatod a válaszokat!

A réteges öltözék nemcsak nálunk, felnőtteknél, hanem a kicsiknél is nagyon fontos. De van még ezen kívül néhány alapszabály, amit érdemes betartanunk porontyunk egészsége érdekében!

Így öltöztesd a kisbabád télen: 5+1 alapvető szabály télre

 

Napos, száraz idő

Télen már 4-6 hetes kortól elkezdhetjük a kinti levegőhöz szoktatni apróságunkat. Fontos, hogy séta előtt mindig tájékozódjunk az időjárásról, de ne csak az időjárás jelentésből, hanem magunk is ellenőrizzük a kinti hőmérsékletet, időjárási viszonyokat!  A tiszta, napos időt részesítsük előnyben, a nyirkos, ködös időben pedig inkább maradjunk otthon, mivel utóbbi kedvez a vírusok, baktériumok terjedésének. Mínusz 5 fok alatt se vigyük ki a kicsit, és 1 óránál tovább ne legyünk kint a szabadban, mert a szervezetük lehűlése fogékonyabbé teheti őket a kórokozókra.

Réteges öltözködés

Az egyik legalapvetőbb szabály, hogy porontyunkat télen öltöztessük rétegesen! Fontos, hogy ne izzadjon meg, ezért mindig legyenek olyan rétegek, amiket le tudunk venni róla szükség esetén. Ha melegebb helyiségbe lépünk, autóba ülünk, azonnal bontsuk ki a kicsit a rétegekből, hogy megelőzzük a túlhevülést! De kintre se öltöztessük túl, mert a sok ruharéteg alatt megizzadhat, és végül pont emiatt fázhat meg!

Így öltöztesd a kisbabád télen: 5+1 alapvető szabály télre

 

Téli ruházat

Mivel az első pár hétben a babák hőérzete még nem alakul ki, így öltöztessük melegen! Az alsó rétegek mindig természetes anyagokból, jó nedvszívó képességű, a bőrt lélegezni engedő anyagokból készült ruhák legyenek. Bentre elég lehet egy hosszú ujjú body, és egy ujjatlan rugdalózó, a nagyobbakra pamutnadrágot adjunk. A benti öltözet fölé a kinti sétákhoz meleg overallt, kapucnis és cipzáras kezeslábast, a nagyobbakra kiskabátot adjunk. Ha hidegebb az idő a plüss rugdalózó alá harisnyát, a nagyobbakra pulóvert és vízálló overallt, csizmát adjunk, így a havas örömöket is felhőtlenül élvezhetik. Ügyeljünk arra, hogy a felső réteg mindig jó hőszigetelő képességű, vízhatlan anyagokból készüljön!

Sapka, sál, kesztyű?

Babák öltöztetésénél a sapka és kesztyű szükséges, sál nem. A széltől, és a hidegtől védő sapka rendkívül fontos télen a kicsiknél és a nagyobbaknál egyaránt, így olyan sapkát válasszunk, ami védi a homlokukat és a fülüket. Mivel a babák magukhoz képest sok hőt veszíthetnek a fejükön keresztül, így puha, jól védő sapkát válasszunk. A meleg zokni és a kesztyű is rendkívül fontos, amikből az egyujjas változatot részesítsük előnyben! Ha csöppségünk már tud járni, figyeljünk arra, hogy a csizma jól tartson, de ne legyen túl szoros, és vízhatlan anyagból készüljön!

Ellenőrizzük a baba hőmérsékletét!

Időről, időre ellenőrizzük a testhőmérsékletet, hogy nincs-e túl melege, vagy nem fázik-e a babánk! Ilyenkor a tarkó és a mellkas hőmérséklete lehet mérvadó, a kéz és a láb jellemzően a kicsiknél hidegebb, mint a test többi része, így csalóka lehet. De figyeljünk az egyértelmű jelekre is: izzadás, kipirosodott arc, szapora légzés és nyugtalanság, de a meleg miatti mély alvás is figyelmeztető lehet a túlöltöztetésre! A lábzsák remek babakocsi-kiegészítő, és az esőponyva is, ami a szél ellen véd, használjuk bátran a sétánk során!

Így öltöztesd a kisbabád télen: 5+1 alapvető szabály télre

 

Játékos öltöztetés

Mivel a kicsik nem szeretik az öltöztetés procedúráját, és hamar nyűgössé válnak, igyekezzünk minél gyorsabban felöltöztetni őket! Arra figyeljünk azonban, hogy ne kapkodjunk, mert az idegességet könnyen átragaszthatjuk rájuk, és emiatt még lassabban fogunk haladni. Az öltöztetés előtt készítsünk ki minden ruhadarabot, és rakjuk sorba úgy, hogy kézre essenek, közben pedig mondókákkal és énekléssel tereljük el a figyelmüket!

 

 

Olvass még többet a babákról az NLCafén:

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top