Baba

Hozzátáplálási kisokos

A hozzátáplálás megkezdése a gyermek és a szülők életében is mérföldkőnek számít. Összeszedtük neked a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, és igyekeztük megválaszolni őket.

Általánosságban elmondható, hogy a babák 4-6 hónapos koruk között válnak “éretté” a hozzátáplálásra. Egyes álláspontok szerint a tápszerrel táplált csecsemőknél korábban, már 4 hónapos kortól, míg az anyatejes babáknál csak a 6. hónaptól lehet elkezdeni a kóstoltatást. Vannak azonban ennek ellentmondó vélemények is, amelyek úgy vélik, hogy akkor érdemes belevágni, amikor a baba emésztőrendszere megérett rá, ez pedig független attól, hogy anyatejet vagy épp tápszert kap.

Hozzátáplálási kisokos

Mikor kezdjük?

Annyi bizonyos, hogy félévesen már nyugodt lélekkel belevághatsz. Addig pedig nem érdemes siettetni a dolgot: ha nem vagy biztos magadban, inkább várj még pár hetet, mielőtt nekidurálnátok magatokat a hozzátápláláshoz. Mire eljutsz oda, hogy nyakig ülsz a szószban, és szinte minden étkezés után átöltözöl, már azt is tudni fogod, hogy nem akkora ördöngösség ez, mint első ránézésre gondoltad.

Hogyan kezdjük el?

Először reszelt alma levével ajánlatos kínálni a babád, később adhatsz egy kicsit a húsából is, közvetlenül ez után jöhet a sárgarépa, őszibarack, burgonya, sütőtök kóstoltatása. Egyszerre csak egyfélét adj és azt lehetőleg több napon át. Így az emésztőrendszere is könnyebben hozzászokik az új táplálékféleségekhez és egy esetleges allergiás reakció esetén könnyebben beazonosítható, hogy mi okozta. A zöldséges ételeket célszerű ebédidőben, a gyümölcsöket pedig tízórai vagy uzsonna gyanánt kóstoltatni. A főzelékek zöldségtartalmát főtt burgonyával vegyítsd, eleinte 2/3 arányban tartalmazzon burgonyát és 1/3 arányban zöldséget. Később növelheted a zöldségek arányát. Minimális sót használhatsz, de más módon ne fűszerezz! A hozzátáplálás elején ügyelj arra, hogy a főzelék mézsűrűségű legyen. Sűrítésre használhatsz pici lisztet, ha már időszerű a glutén bevezetése, de tehéntejet semmiképp, anyatejjel vagy tápszerrel keverd el, ha túl hígnak találod.

Mi tilos?

A gyermekorvos és a védőnő is beavat majd a kóstoltatás mikéntjébe, valószínűleg részletes hozzátáplálási táblázatot is kapsz, amit érdemes alaposan átböngészned. A “mit mikortól adhatok?” mellett azonban legalább olyan fontos azt is észben tartanod, hogy mit nem szabad adnod a csecsemődnek.

Hozzátáplálási kisokos

12 hónapos korig:
– méz
– egész tojás
– hal
– citrusfélék
– paradicsom
– tehéntej
– olajos magvak
– tehéntej

18 hónapos korig:
– aprómagvas gyümölcsök

2 éves korig:
– csonthéjasok egyben
– olajos magvak egészben
– nyers répa
– csökkentett zsírtartalmú tehéntej

3 éves korig:
– földimogyoró

Még több babatáplálás az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top