Baba

Étrend szoptatós kismamáknak

Ahhoz, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű anyatejünk legyen, meg kell válogatnunk miből, mennyit eszünk. Lássuk, mit együnk és mitől tartózkodjunk!

Ahhoz, hogy az anyatej elegendő fehérjét tartalmazzon, érdemes túrót, sajtot, tojást és halat enni. Ezek a táplálékok a fehérje mellett a D-vitamin és a mész utánpótlását is biztosítják a kismama számára, amelyekből a szoptatás ideje alatt megnövekedett mennyiségre van szükség. A zöldségek közül a zöld színűeket és a burgonyát is érdemes beépítenünk az étrendünkbe, azonban ha valaki puffadásra hajlamos, a hüvelyeseket és a tejtermékeket módjával fogyassza!

Étrend szoptatós kismamáknak

Ezeket együk!

Igyekezzünk minél több friss és nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, természetesen alaposan megmosva, szükség esetén hámozva! A szervezetnek ilyenkor nagy szüksége van a kalciumra, amit fekete szezámmaggal, tofuval, datolyával és fügével is pótolhatunk. A tengeri halak és a só pedig remek jódforrások, azonban vigyázzunk, hogy a só fogyasztást ne vigyük túlzásba a szoptatás alatt!

Ezekkel árthatunk a babánknak!

Könnyen felfúvódást és hasfájást okozhat a babának, ha a szoptatás ideje alatt étrendünkben szerepel a káposzta, a paprika, a kukorica, a vöröshagyma, a fokhagyma, a különböző hüvelyesek, de a karalábé és a karfiol is. A citrusféléket és az epret is érdemes hanyagolnunk, ugyanis a csecsemőknél allergiás reakciókat is kiválthatnak.

A finomított hozzávalókat tartalmazó készételeket, azokat, amelyekben túl sok a mesterséges színezék és ízfokozó anyag. A túlzott só fogyasztás és az erőteljesen fűszerezett ételek sem tesznek jót az aprócska szervezetnek, ugyanis ezen ételek illóanyagai szintén megjelennek az anyatejben.

Kerüljük a túlzottan cukros édességeket, és a becsapós gyümölcsleveket is, hiszen még a 100%-os gyümölcslevek is gyümölcs sűrítményből vannak visszahígítva. Kávét maximum szoptatás után ihatunk 1 csészével, hogy a következő etetésig lebonthassa a szervezet. A gyógyteák közül jó, ha tudjuk, hogy a zsálya és a borsmenta tea csökkentheti a tejtermelődést. Kerüljük a szénsavas üdítőitalokat és természetesen az alkohol is tiltólistás!

 

Még több cikk a szoptatásról az NLCafén: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top