Baba

10 jel, amiből biztosra veheted, hogy újszülött érkezett a házhoz

Szülés után pár nap a kórházban, és máris otthon találod magad egy újszülöttel. Apa még 5 napig veletek van, ám utána nincs mese, egyedül kell a nap nagy részében helytállnod. Íme 10 jel, amiből biztosan tudhatod, hogy teljesen normálisan zajlanak a hétköznapok egy újszülöttel.

1. A délelőtt eltűnik, mármint úgy tényleg és teljesen

Egyszer csak dél lesz, minden átmenet nélkül. A tér-idő kontinuummal, időelhajlással lehet kapcsolatban ez a jelenség, majd egyszer megkérdezek erről egy kvantumfizikust. Felébred a babád reggel 6-kor, aztán pislogsz kettőt, és máris az ebédedet melegítenéd, pizsiben téblábolva a konyhában. Ez a misztikus időzavar elmúlik úgy 2 hónap alatt, addig meg csak ússz az árral.

2. Az egytálétel minden fajtája jó barátoddá válik

Valamiért a babád pont akkor sír fel, amikor te épp enni készülnél. Nyolcadik érzéke van ahhoz, hogy akkor akarjon ölben lenni vagy szopizni, amikor az éhhalál küszöbén egyensúlyozol. Emiatt rájössz, hogy nem neked való most egy ideig a késsel-villával evés, babaringatás közben is meg kell tudnod oldani az étkezéseidet, fél kézzel. Eljött az egytálételek ideje, amiket leginkább kanállal lehet enni, de nem annyira folyósak, hogy lecsöpögtesd velük véletlenül a babádat. A pörköltszaft a babaruhából is pont olyan nehezen mosható ki, mint bármi másból.

3. A pukizás és kakilás cuki dologgá válik

Ülsz harmincakárhány évesen, öledben a babád, és drukkolsz, hogy kijöjjön a puki és a kaki. Mindehhez pedig még lelkesen mosolyogsz, és elolvadsz ültő helyedben, ha sikerül neki kinyomni a pelenkába valót. Ez teljesen normális, egy védtelen, törékeny kisember van a kezedben, ki lehetne a legnagyobb drukkere, ha nem te?

10 jel, amiből biztosra veheted, hogy újszülött érkezett a házhoz

4. Rájössz, hogy most fél évig nem mész moziba

Nem a mozin van a hangsúly, hanem a bárhová, bármikor menésen. Megszoktad, hogy leugrasz a boltba, elmész ruhát venni, sétálni egy nagyot, futni, konditerembe, szórakozni, amikor épp kedved tartja. Most pár hónapig azonban nem így lesz, hanem akkor mész akárhová, ha a babád engedi. Egy idő után kaland lesz az is, ha csak a heti nagy bevásárlásban részt vehetsz.

5. Éjszaka és nappal egybe olvad

Máris éjfél van. Aztán hajnal 5 óra. Majd hirtelen itt a délután. Az időzavar nemcsak a délelőttök eltűnésére vonatkozik, hanem az egész nap hajlamos tulajdonképp egy nagy masszává olvadni. Jobb a helyzet, ha már van nagyobb gyereked, mert az ő napirendjéhez muszáj igazodni, ez valamennyire egyben tartja a napodat. Erre a jelenségre jó gyógyszer, ha a reggeli rutinodhoz ragaszkodsz, de legalább ahhoz, hogy felöltözz,és fogat moss, ezzel kis keretet kap a napod.

6. Ráébredsz, hogy egyetlen nézhető csatorna sincs a tévében

A szoptatás az első pár hétben bizony odaszegez a kanapéra, szoptatós fotelbe egy-két órára evésenként. Mert a babád elfárad, elalszik szopizás közben, majd felriad, és rögtön cicit keres, mert rájön, hogy messze áll még a jóllakottságtól. Én háttérzajnak a tévét szoktam bekapcsolni ilyenkor, de rövid időn belül általában ki is kapcsolom. Bár tény, hogy így visszatekintve a háromszor átélt újszülött korszakra, ekkor bírnak a leginkább beszippantani a valóságshow-k és a főzős műsorok.

7. A házimunka megszűnik létezni

Vagyis sajnos nem szűnik meg, csak számodra kivitelezhetetlenné válik a szétfolyó időben, hogy beiktasd a jelenleg nem létező napirendedbe az alap házimunkákat. Szülés után pár hétig nem is kell foglalkozni vele, ne érdekeljen, ha itt-ott porcicák kergetik egymást a sarkokban, koncentrálj csak arra, hogy összeszokjatok a babáddal. Egyébként pedig van apja is annak a gyereknek, aki nyugodt szívvel átveheti a háztartási tennivalókat az első hónapban. Mikor végre valamiféle napirend lesz kialakulóban, már te is be tudod majd iktatni a napjaitokba a házimunkákat.

10 jel, amiből biztosra veheted, hogy újszülött érkezett a házhoz

8. Tündérmazsolája anyának

Lehet, hogy te is fogadkoztál szülés előtt, hogy márpedig a te szádat sosem hagyja el majd gügyögés, nem fogsz királyi többesben beszélni magatokról, és semmilyen körülmények között nem mondod azt, hogy “gyere kicsi tündérmazsolája anyának, megyünk fürcsizni”. Most azonban azon kapod magad, hogy látva ezt a kis tökéletes, bömbölő gyönyörűséget a kezedben, olyan gügyögős szavak buknak ki a szádon, amiknek a létezéséről eddig nem is sejtetted, hogy egyáltalán tudsz. Ne aggódj, ez is elmúlik, vagyis átalakul, és a tündérmazsolából büdöskölök lesz alig tíz év múlva.

9. Szuperképességre teszel szert: kisággyá tudsz alakulni

A babád szeret rajtad aludni, szereti hallgatni a szívedet, lélegzésedet, megnyugtatja, és a te mellkasodon tud a legnagyobbakat durmolni. Teljesen természetes és jó is, ha testközelben van minél többet, ehhez viszont arra a szuperképességre lesz szükséged, hogy a nap bármely szakában át tudj alakulni az ő kiságyává, és együtt szinkron-szuszogj vele.

10. Megtanulsz fél kézzel csinálni bármit

Nem bírod sírni hagyni, nem megy, hogy amíg te elintézed a szükségleteidet, addig ő bömböljön a kiságyában. Márpedig sokszor a babádnak pont akkor van sírhatnékja, amikor te valamibe belefognál. Esetemben ez jellemzően a cikkek írásakor történik meg, így már szinte tökélyre fejlesztettem a fél kézzel írás képességét. Egyikben baba, másikkal úgy gépelek, mintha legalább négy kezem lenne. Ugyanígy már a teregetés is remekül megy, és készülök a félkezes körömlakkozás elsajátítására is, ám ez egyelőre még kivitelezhetetlennek tűnik. Megoldás lehet a kendőben hordozás az ilyen helyzetekre, ha a babád szeret a kendőben csimpaszkodni rajtad. Az én háromhetesem egyelőre nem barátkozott meg vele, de még reménykedem, és közben a babázás minden pillanatát imádom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top