Baba

5+1 nélkülözhetetlen tudnivaló a babaőrről

A babák vékony és érzékeny bőre különös védelmet igényel. Mindig óvjuk és ápoljuk, védjük a téli hidegtől és széltől, mivel hamar kiszáradhat és akár ekcéma is kialakulhat! Lássuk, mik a leghatékonyabb módszerek a bababőr ápolására!

A babák bőre is ugyanannyi rétegből áll, mint a miénk, de sokkal vékonyabb és védekezőképessége is fejletlenebb: a faggyútermelés még minimális, a baktériumflóra és a savköpeny is még csak kiépülőben van, azonban egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a bőrproblémákat!

1. Babakrémek

Ügyelj arra, hogy olyan krémeket használj, amiket kifejezetten a babák érzékeny bőrére fejlesztettek ki. Ne használd a saját, felnőtteknek való készítményeidet a kicsi bőrén, mert könnyen allergiás kiütéseket okozhatsz vele. Mindig nyugtató, viszketést, hámlást, irritációt megszüntető, megelőző, organikus termékeket használj!

5+1 nélkülözhetetlen tudnivaló a babaőrről

 

2. Fürdőolajok

Fürdéshez válaszd az olajokat! Védd a kicsi bőrét már a fürdetés során is, és használj babáknak készült fürdőolajat! Így nemcsak a víz szárító hatását küszöbölheted ki, hanem már fürdetéskor is megalapozhatod a bőr védelmét. A szobában is ügyelj a megfelelő páratartalomra, különösen télen, mert a fűtés szintén szárítja a kicsi bőrét!

3. Nézd meg a címkét!

Olvasd el a termék címkéjét, és figyelj arra, hogy természetes alapanyagokból készült készítményeket használj, amik mellőzik a mesterséges szín- és illatanyagokat, összetevőket! A körömvirágkrém kiváló bőrnyugtató, a shea vaj pedig az egyik legjobb hidratáló szer. A paraffin-, pantenol- és lanolin-, valamint a természetes olajtartalmú krémek is jók lehetnek a babáknak. A hidratáló és magas víztartalmú termékeket kerüld télen, helyettük a piros, száraz bőrre puha, zsíros krémet használj!

4. Pótold a folyadékot!

Nemcsak a mi bőrünknek fontos a megfelelő mennyiségű folyadék, hanem a babánk számára is. A kicsik kilogrammonkénti folyadékszükséglete 150 ml, amit 6 hónapos kor alatt anyatejből, vagy tápszerből fedezz. Féléves kor után minimum 5-8 dl anyatej vagy tápszer mellett, forralt vizet, hígított, vitaminokban dús gyümölcs- és zöldséglevet, valamint cukormentes gyümölcsteát is adhatsz a babádnak. A teák közül ne használj filtereset, mert számos tea készítése során erős növényvédő szereket használnak a gyártók!

5. Ajakvédelem

A kicsik ajkain a bőr rendkívül vékony, ezért természetes vajakból vagy olajakból készült ajakápolóval védd a téli hideg és szél ellen! Ügyelj arra, hogy az ízesített, enyhén színezett termékek már mesterséges anyagokat is tartalmaznak, így ezeket inkább hanyagold!

5+1 UV-védelem

Az UV-védelem nemcsak nyáron, télen is nagyon fontos! A havas, napfényes sétákra magas faktorszámú fényvédő krémeket használjunk! A hó visszaveri a fényt, és a nap a babák bőrét télen sem kíméli, így ne feledkezzünk meg az UV-védelemről télen sem! Ha a kint tartózkodás után a kicsi kipirult arca a benti tartózkodás során lángolni kezd, kenjük be zsíros állagú krémmel!

 

Olvass még többet a babákról az NLCafén:

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top