Baba

7+1 érdekesség a kecske- és növényi tejről meg a kecskékről

A tejcukor-érzékenység és tejallergia rohamos terjedésével egyre több embert foglalkoztat, mivel is pótolhatná a mindennapi étkezésben a tehéntejet. Így aztán fokozatosan emelkedik a kecske- és növényi tejek ázsiója, ráadásul nem is ok nélkül. Íme néhány érdekes tény, ami talán még te sem tudtál róluk.

1. Kiváló szappan készül a kecsketejből. A kecsketej manapság egyre divatosabb összetevője a különféle kozmetikumoknak. Különösen szappanokat készítenek belőle előszeretettel már házilagos módszerekkel is, mert mindennapos használata sem szárítja ki a bőrt, és a benne található ásványi anyagok összetétele hasonló azokhoz, amelyek a bőr védőrétegét alkotják. Lúgos kémhatása helyreállítja a bőr pH-értékét, és mivel már alacsony hőmérsékleten, 37 fok körül olvadékony az ilyen szappan, könnyen felszívódik és behatol a bőr mélyebb rétegeibe is.

7 +1 érdekesség a kecske- és növényi tejről meg a kecskékről

2. A kecsketej enyhíti a bőr betegségeit. A kecsketejnek magas az elektrolittartalma, ezért maga a tej, illetve a belőle készült kozmetikumok hatásosan enyhítik a bőr különféle gyulladásait, illetve a bőrallergia, az ekcéma és a bőrkiütések kezelésében is jó hasznát vehetjük.

3. Folyékony napfény. A kecsketejnek magas a D-vitamin-tartalma, így egyike azoknak a ritka táplálékoknak, amelyekkel télen kielégíthetjük a szervezet D-vitamin-szükségletét – hiszen ennek speciális és igen fontos anyagnak a legfőbb forrása a napfény, amiből télen sajnos elég kevés jut nekünk.

4. Majdnem olyan gazdag ásványi anyagokban, mint az anyatej. A kecsketej a D-vitamin mellett bővelkedik kalciumban, foszforban, káliumban, magnéziumban és klórban is. A nyomelemek közül tartalmaz jódot és cinket is. De nemcsak ezért lehet a kecsketej kiváló alternatívája az anyatejnek a csecsemőtáplálásban, hanem azért is, mert a tehéntejhez képest jobban emészthető, mert a tejzsír-“golyócskák” lényegesen kisebbek benne.

5. Régen gyógyszernek használták a kecsketejet. Az antibiotikumok felfedezéséig általánosan elterjedt volt a kecsketej gyógyszerként való használata. A tüdőszanatóriumokban például a kecsketejkúra volt a gyógyítás legfontosabb része, ezért az ilyen intézmények általában saját kecsketenyészetet is tartottak.

7 +1 érdekesség a kecske- és növényi tejről meg a kecskékről

6. A növényi tej egészséges alternatíva tejérzékenységre. Nálunk egyelőre még csak a laktózérzékenyek körében terjed el jobban a növényi tejek élvezete, pedig ezek az italok sokszor legalább olyan táplálóak, mint a például a kecsketej, és legalább olyan széleskörűen használhatók fel. Egy könyvnyi receptet lehetne például összeállítani az olyan növényi tejekből készült babaételekből, krémlevesekből, kásákból, gyümölcslevekből, amelyek nemcsak egészségesek és ízletesek, de könnyen el is készíthetők – csupán egy jó turmixgép kell hozzá a legtöbb esetben.

7. Tejet nemcsak a tehén tud készíteni, hanem te is. Mégpedig a növényből, ráadásul olyanból is, amiből a legkevésbé gondolnád. Szója-, kókusz- és mandulatejről már a legtöbben hallottunk, de az, hogy igen magas tápértékű és kalciumtartalmú tej turmixolható a mákból, már egyáltalán nem köztudott. Mint ahogy az sem, hogy a rozs, rizs, zab is jó nyersanyag a növényi tejekhez.

+ 1 kecskés legenda. A kecsék értenek a szőlőműveléshez. Nem éppen a teje miatt tartották nagy becsben a szőlőművelés hajnalán a kecskét, hanem mert különleges “szaktudású munkaerőnek” bizonyult a szőlőskertekben. Azt vették észre ugyanis a gazdák, hogy miután ez a falánk állat megrágcsálta a tőkék hajtásait, azok jobban megeredtek, és így jobb és nagyobb mennyiségű termést szüretelhettek. Ezért egy ideig még szent állatként is tisztelték a kecskét, de az agrártudományok fejlődésével elvesztette kiemelt státuszát a patás jószág.

 

Még több növényi tej az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top