Baba

Ezért jobb, ha sokáig szoptatsz: 3 nyomós érv az anyatej mellett

Kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb és egészségesebb lehet a babád, ha tovább szoptatod! Nézzük, mik az előnyei annak, ha sokáig szoptatsz!

 

 A szoptatás tartamát és módját illetően kizárólag magadra és gyermekedre figyelj, ne a rokonok, vagy a mindent tudó barátok véleménye legyen a mérvadó! A jó tanácsokat meghallgathatod, de mindig hallgass a szívedre, és cselekedj úgy, ahogy nektek a legjobb!

Ezért jobb, ha sokáig szoptatsz: 3 nyomós érv az anyatej mellett

Van ideális szoptatási idő?

Az Egészségügyi Világszervezet, azaz a WHO ajánlása alapján az ideális az, ha az első 6 hónapban a baba lehetőség szerint kizárólag anyatejet kap, majd a megfelelő hozzátáplálás mellett a szoptatás körülbelül 2 éves korig folytatódik. De az ettől eltérő, hosszabb szoptatás is ugyanolyan helyénvaló, ha azt érzed, a kicsinek szüksége van rá!
Az elválasztás folyamata rendszerint magától megy végbe, vagyis a kisgyerekek maguktól növi ki a szopás iránti igényüket: ez tarthat 1,5 éves kortól egészen 7 éves korig is. Egyik sem jó vagy rossz, ahány gyerek, annyiféle igény létezik!

Több nyomelem és védőanyag

Az anyatej minősége, összetétele és a gyermek immunrendszerét védő funkciója az idő előrehaladtával igazodik a kicsi szükségleteihez. Az anyatejben található különböző fertőzések elleni védőanyagok, vitaminok és ásványi anyagok aránya a 2. év során nő.

Kiszáradás ellen

Ha beteg a kicsi, a szoptatással könnyebb rávenni a folyadékfogyasztásra, így a kicsiknél gyakran előforduló veszélyes kiszáradástól sem kell tartani! Ráadásul az anyatejben található enzimek, növekedési hormonok és védőanyagok mellett a szoptatásnak fájdalomcsillapító hatása is van!

Ezért jobb, ha sokáig szoptatsz: 3 nyomós érv az anyatej mellett

Kiegyensúlyozottabb személyiség

A világ felfedezése, a sok inger nagy kihívással jár a baba számára. A szoptatás során azonban lelkileg és érzelmileg is feltöltődhet, erőt gyűjthet az erőpróbákhoz! A szoptatás a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja lehet a gyermek megnyugtatásának, ugyanis a szopás során felszabaduló endorfin segít ellazulni a kicsinek. Kutatások szerint azok a gyermekek, akiket tovább szoptattak, később magabiztosabbak, kiegyensúlyozottabbak voltak a szopástól korán leszoktatott társaiknál.
A fentieken kívül fontos, hogy amíg tart a szoptatás időszaka, használj ki minden adandó alkalmat a pihenésre! Nappal, éjszaka, bármikor, amikor a baba alszik, pihenj te is, és csak a legszükségesebb tennivalókkal foglalkozz!

Még több szoptatás az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top