Baba

Egy apa nyílt levele a gyerekeinek a szexuális zaklatásról

Most, hogy egyre több szexuális zaklatásra derül fény, egy apa úgy döntött, nyílt levelet ír a gyerekeinek, mert rajtunk, szülőkön is múlik, hogy a következő nemzedék már ne éljen át ilyen sok zaklatást.

Drága kislányom és kisfiam!
Mindkettőtöknek szól a levél, mert azt gondolom, lányoknak és fiúknak is tenniük kell a szexuális zaklatás ellen. Mindkét nem lehet áldozata, és mindkét nem lehet elkövetője. A zaklatás nem nemi kérdés, hanem a hatalomról szól, nem férfiak zaklatnak nőket, hanem emberek bántanak más embereket, hogy a saját hatalmukat bizonyítsák. 

Nagyon remélem, hogy ti már más világban lesztek felnőttek. Olyan világban, ahol nem kell átélnetek, hogy füttyögnek utánatok az utcán, vagy hogy tapiznak a buszon idegenek. Azt szeretném, hogy amikor az első munkahelyeteken elkezdtek dolgozni, ne kelljen tartanotok attól, hogy a főnök kihasználja a helyzetet, és olyat erőltet rátok, amit nem akartok. De tudnotok kell, ha mégis előfordulna ilyen, azonnal és haladéktalanul hagyjátok ott, már a legkisebb gyanús jelre is álljatok fel és meneküljetek. Mindegy, mi lesz a következménye, mindegy, ha elvesztitek miatta az állásotokat, vagy úgy érzitek, elvágja a karriereteket, ha nem teszitek meg, amit akar. Nincs olyan állás és nincs olyan karrier, amiért érdemes lenne saját magatokat megtagadni.

Fontos, hogy észben tartsátok, hogy szexuális zaklatás nemcsak a munkahelyi kapcsolatokban, hanem párkapcsolatokban is lehetséges. Sőt baráti és családi kapcsolatokban is. Minden olyan helyzet, amikor egy ember rátok akarja kényszeríteni az akaratát szexuális téren, az zaklatás.

Nincs pardon, nincs bocsánat, nincs még egy esély. Azonnal lépni kell, mert újra meg újra meg fogja tenni.

És ne hagyjátok soha, hogy annyira elvakítson a hatalom, hogy zaklatókká váljatok. Nem gondolom, hogy ezek az emberek így születtek, zaklatóként, inkább annyira elferdült a lelkük idő közben, hogy ez lett belőlük. Az sem hinném, hogy mindannyiukat zaklatták volna gyerekként, inkább azt sejtem mögötte, hogy valahol életük folyamán elhitték azt a gondolatot, hogy feljebb állnak a többi embernél. Abban hisznek, hogy kiváltságosak, akik a társadalmi és erkölcsi szabályok felett állnak. Eltorzult énképük megnyilvánulása az, hogy másokat kényszerítettek és zaklattak, amivel nagy rombolást okoztak maguk körül.

Mindig tartsátok észben, hogy egyenlőek vagytok a többi emberrel akkor is, ha sok pénzetek, magas pozíciótok lesz, esetleg befolyásos emberré váltok. Mert mindegy, hogy valaki az utcát sepri, vagy dollármilliókban úszkál reggelente hobbiból, a lényeg ugyanaz: senkit, semmilyen körülmények között nem kényszerítünk bele akarata ellenére szexuális helyzetbe. Egyetemes szabályként véssétek az eszetekbe, hogy engedély és beleegyezés nélkül nem nyúlhattok más emberek testéhez. Pont. Nincs tovább, nincs kivétel, nincs felmentés ez alól a szabály alól.

Éljetek úgy, hogy ne ártsatok másoknak, és ne hagyjátok, hogy más ártson nektek. Csak erre az alapra épülhet fel egy kiegyensúlyozott, teljes élet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top