Baba

Ezeket a mondatokat NE mondd egy nőnek, aki próbál teherbe esni

Ha akartál már gyereket, pontosan tudod, hogy ilyenkor milyen ijesztő, ha nem jön össze elsőre. Sőt másodikra sem. Ilyenkor aztán ki lehet kergetni a világból a következő mondatokkal.

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy már attól is teherbe esik, ha ránéz a férje, vannak, akiknek hosszú hónapokat vagy akár éveket is kell várnuk a gyerekre. Ilyenkor aztán kapnak kéretlenül a nők tanácsokat, beszólásokat, megjegyzéseket számolatlanul, mintha minden vadidegennek, távoli ismerősnek, pénztárosnak köze lenne a méhükhöz. Friss hír: nincs közöd hozzá, egy nő méhe és gyereke nem közügy, nem közbeszéd tárgya, a leendő gyermekével nem kell elszámolnia előtted, úgyhogy nem kell neki tanácsokat adni, ha nem kéri.

A legidegesítőbb mind közül talán a „Ne görcsölj rá!” tanács, mert majd akkor összejön a baba, ha nem is gondol rá.

Hát, hogy a túróba ne görcsölne rá? Amikor valaki tényleg, zsigerből szeretne gyereket, az szinte biztos, hogy minden idegszálával rajta van a terhességen. Akárhová néz, babákat, terhes anyukákat, cuki gyerekeket lát. Ezt nem lehet irányítani, nem lehet egy vállrándítással elintézni és eldönteni, hogy „jó, akkor mától nem görcsölök, nem is akarok annyira gyereket”. A figyelme beszűkül, és a gondolatait kitölti a baba iránti vágy. Aztán amikor újra meg újra, hónapról hónapra negatív lesz a terhességi teszt, akkor elkezdi keresni a megoldást, mert az ösztönei ezt diktálják.

Ráadásul, ha ezt a szörnyű „ne görcsölj rá” mondatot odaveted egy nőnek, aki gyereket akar, még bűntudatot is ébresztesz benne. Azt üzened neki, hogy eddig miatta nem jött össze a baba, vele van a baj, a gondolataival, mert ha nem akarná ennyire, akkor már lenne gyereke. Teljesen feleslegesen nyomasztod, nyomasztja ő magát épp eleget. A „ne görcsölj rá” mondat mellett még sok olyan megjegyzést meséltek az anyukák, amiket mind megkaptak, amikor teherbe akartak esni.

Részlet a Fel! című filmből

Inkább mellőzd ezeket, ha nem szeretnél a lelkükbe gázolni.

1. „Biztos valami mentális blokk miatt nem esel teherbe.”
2. „Ha használnád a vonzás törvényét, már rég terhes lennél.”
3. „Ha nem próbálkoznál annyira, akkor összejönne a baba.”
4. „Istennek más tervei vannak veled, csak fogadd el, hogy nem akarja, hogy gyereked legyen.”
5. „Irigyellek, nekem nemsokára lesz az abortuszom.”
6. „Próbáltátok már a *tetszőlegesen bizarr* pózban csinálni?”
7. „Hat gyerekem van, amióta megszülettek, már nem akarok annyira anya lenni.”
8. „Addig örülj, amíg nem jött össze, bezzeg én egy éve nem aludtam ki magam.”
9. „Lehetsz a barátaid gyerekeinek a pótanyja.”
10. „Miért nem próbáltok inkább örökbe fogadni egy gyereket?”

A megoldás az lenne, ha mindenki a saját dolgával, saját méhével, saját gyerekével és saját párzási szokásaival foglalkozna, és inkább csak lelkileg támogatná azokat, akiknek épp erre van szükségük. Az biztos, hogy felesleges kéretlen megjegyzésekkel és tanácsokkal fárasztani a leendő anyukákat, főleg ilyen érzékeny és sérülékeny lelkiállapotban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top