Baba

Az anyukák feltétel nélkül empatikusak a gyerekükkel – új kutatás

Ha a gyereknek fáj, anyának is fáj. Most már tudományosan is igazolták, hogy az anyák épp úgy érzik a gyerekeik fájdalmát, mintha a saját fájdalmuk lenne.

Nem lehet leírni azt a szeretetet, amit egy anya érez a gyermeke iránt, ez a szeretet pedig magával hoz egy nagy rakás felelősséget is. Az egyik legnehezebben feldolgozható érzés, hogy nem tudjuk megvédeni a gyerekeinket minden fájdalomtól.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatása szerint ennek neurológiai okai vannak. Vizsgálataik során azt nézték, hogy az anyukák agyában milyen változások észlelhetők, ha fájdalom éri tinédzser gyermeküket, azaz tetten akarták érni az empátiát. Nem okoztak ténylegesen fájdalmat senkinek, csak betolták az anyákat és a gyerekeket egy MRI gépbe, ahol maguk elé kellett képzelniük olyan szituációkat, amikben a másik vagy ők maguk bajban vannak. Az anyukák agyában ugyanolyan reakciót váltott ki az, ha saját magukat képzelték fájdalmas helyzetbe, mint az, ha a gyereküket.

Részlet a Modern család című sorozatból

A tinédzsereknél jóval kisebb átfedést találtak, leginkább attól függött a gyerek empátiája az anyja felé, hogy milyen mély kötődés volt köztük. Azoknál a tiniknél, akiknek erősebb volt a kapcsolat az anyukával, nagyobb stresszt mutatott a gép az agyukban, amikor fájdalmas helyzetbe képzelték az anyjukat. Nyilvánvaló ezek után, hogy az anyukák agyában nemcsak a feltétel nélküli szeretet, hanem a feltétel nélküli empátia is drótozva van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top