Baba

5+1 tipp, hogy anyaként feltöltődj végre te is – akár otthon

Nem lehet, hogy mindig csak a kicsivel foglalkozzunk, hiszen a végén így válunk majd önmagunk árnyékává. Otthon is fel lehet töltődni, hogy senki ne forduljon be a nagy odaadásban. Erre hoztunk tippeket.

Úgy szokott kezdődni, hogy megszületik a baba. És akkor ő a minden. A Nap, a Hold és az összes csillagok miatta ragyognak az égbolton, természetesen a tejút és az anyós és az após, a macska meg a kutya is miatta jön és megy az égen és a földön, a fa miatta hozza a lombot, a kis virág is neki nyílik és a többi. És persze anya teste is neki van, hogy etesse és jóllakassa, hogy megnyugtassa és elringassa és VÉGRE ELALTASSA a gyakran kiakadt, hasfájástól síró csemetét, és a végén sincs semmi, mert rá sem jövünk, egyszerűen fel sem tűnik nekünk, hogy a testünk meg a lelkünk úgy elúszik valahova be a világba, úgy szétárad, hogy nem is sejtjük, hova tart, valami történik vele, nem tudni, mi, de az biztos, hogy nem uraljuk, nem is törődünk vele, mert a kicsinek szüksége van rá, csak adjuk és adjuk és adjuk. 

Na, de ha ennek nem vetünk véget, akkor egy idő múlva nagy baj lesz. Ha teljesen megfeledkezünk magunkról, akkor minden tartalékunk elfogy, és hamarosan úgy érezzük magunkat, mint egy kifacsart rongy, és még azt sem tudjuk, hogy történhetett ez meg, és miért. És állunk széttárt kézzel, és persze szerencsés esetben nem kísérnek be az idegosztályra felírva a Xanax-kúrát, mert az durva lenne, viszont lehet, hogy rezignáltan detektáljuk, hogy már a macskával is üvöltöttünk, már a gyerekkel is majdnem kiabáltunk, és csak azt várjuk, hogy aludjon el végre, mert miért nem alszik már, a fene vinné el, és a férjünkhöz sincs egy kedves szavunk, és azt kívánjuk, hogy mindenki menjen már el a csudába – és akkor egy idő múlva felrémlik, hogy ez így talán nem jó.

Na, ezt elkerülendő mégis érdemes egy kicsit, legalább egy nagyon kicsit jól érezni magunkat, és tényleg MAGUNKAT, valami olyasmit csinálni legalább röviden, ami megnyugtat és feltölt, és mivel nincs mindig lehetőség messze menni, wellnessbe beugrani csak úgy gyorsan, hoztunk néhány egyszerű otthoni ötletet, ami például nekünk bevált.

1. Fürödj egyet!

Most mondd, mikor vettél egy rendes, kiadós fürdőt utoljára? Tudod egyáltalán az időpontját? Pedig ezt aztán még babával is meg lehet szervezni. Ha apa vagy nagymama vagy bárki egy fél órára elviszi a kicsit, gyorsan ereszd meg a fürdővizet, akár max. fokozatra, jó melegre, és merülj bele minél hosszabban, és élvezd, hogy átjár a meleg, hogy habos a víz, hogy nincs zaj, ha van is, az tuti a szomszéd gyereke, és nem a tiéd, némi levendulás fürdősóval nyugtasd magad, olvass, ha van kedved, de légyszi, most ne „Az elég jó szülő”-t, bár fontos olvasmány, de inkább valamit, ami az anyaságon kívül is érdekel téged. Nem lesz károdra ez a kis, icipici énidő.

2. Hallgass előadásokat, beszélgetős műsorokat vagy a te zenédet!

Miközben mosogatsz, mosol, ruhát teregetsz, esetleg amíg a gyerek alszik, hallgass olyan előadást, amire éppen szükséged van. Töltögesd a lelkedet akár életmód-tanácsadással, izgalmas interjúkkal, a kedvenc zenéddel vagy előadással. Pál Ferit is le lehet tölteni például. Tapasztalatból mondom, hogy két előadás alatt (az elég hosszú) megvan már egy egész takarítás. És még hallottál is valami érdekeset.

3. Keress magadnak hobbit!

Főleg akkor jó, ha a gyerekkel együtt lehet csinálni. Ez tényleg kettő az egyben, mert ő is élvezi, és téged is kikapcsol. Lehet például a horgolás vagy a kötés, de bármi más is. Mandalafestés vagy színezés. Ne ragaszkodj a divatokhoz, inkább csak keresd meg, ami neked tetszik, tele az internet ötletekkel, és szuper DIY-blogokon lehet tájékozódni, újabb és újabb ötleteket kapni. Ha valamit alkottál, már garantáltan jobban érzed magad. 

4. Kelj fel korán!

Ez most biztosan nagyon furán hangzik, főleg, ha kicsi gyereked van, aki mindig téged ébreszt, de hidd el, ha korábban kelsz nála, aranypercekhez juthatsz, és ha nem vagy egy éjjeli bagoly, akkor ez lesz a százszázalékos énidőd, amelyikben csak egyedül ülni vagy olvasni is maga a gyönyörűség. A hajnal különleges időszak, tele gondolatokkal, kreativitással és szépséggel. Lehet, hogy elsőre nem esik jól, de hozzá lehet szokni, és örülni fogsz az egyedül töltött perceknek. 

5. Sportolj!

Tudom, talán utálod. De ha elkezded, rögtön érezni fogod, mennyivel jobban vagy utána. Mintha kicseréltek volna. Nem kell egyből órákat rászánni, de kétnaponta 30 percet talán lehet, legyen az jóga, pilates, futás. Egyrészt egészségesebb leszel, és a gyerekeid is azt látják, hogy a sport fontos dolog, másrészt két-három héten beül garantáltan fittebbnek, erőteljesebbnek fogod érezni magad. Ezt meg kell tenned magadért, és hamarosan örömet is találsz majd benne.

+1 Igyál finom kávét!

Hát igen, talán nem a legegészségesebb, de a kávé mellett töltött percek – tapasztalatunk szerint – tízszer számítanak. Nem a koffeintartalma miatt, hanem csak a kávéfeeling miatt, hogy most ide leültem, megiszom, kortyolgatom, örülök. Ha szereted tejhabbal, meg ne vond magadtól! Ha nem lehet tejjel, akkor rizstejjel vagy mással. Azt hiszem, ennyi jár. Ennyi tényleg mindenkinek, még anyának is jár.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top