Baba

Az érzékeny, szorongó gyerekeknek sokkal több ölelés kell, mint bárki másnak

A legnagyobb nindzsaharcos szülőknek is kihívás, amikor kiderül, hogy a gyermekük érzékeny és szorongó. Olyan, akinek a hangulata óráról órára hatalmasat változhat, ami kisebb korban fokozott hisztikben testesül meg.

Ismerem az érzést, az egyik lányom olyan, hogy képes a felhők közül lezuhanni a legmélyebb szakadékba érzelmileg úgy, hogy külső szemmel nem történik semmi, amitől várható lenne a hangulatváltozás. Ilyen már egészen kicsi kora óta, és természetesen sokáig azt gondoltam, hogy nyilván én vagyok a hibás és valamit elszúrtam a nevelésében. Aztán ahogy olvasgattam a szorongós gyerekekről, már árnyaltabbá vált a kép, és rájöttem, hogy nem azért ilyen, mert rossz anya vagyok, hanem mert érzékenyebb az idegrendszere, mint másoké. Ha pedig már így alakult, akkor azzal kell főzni, ami van, ezért kerestem praktikákat, amikkel lehet enyhíteni a szorongását.

1. Figyeld meg, mi váltja ki a szorongást
Mitől esik kétségbe, mi az, amitől elöntik a negatív érzések? Lehet, hogy fél, hogy kimarad valamiből, vagy hogy nem tud megfelelni egy adott helyzetben? Az én lányomnál az mindig sarkalatos pont, amikor úgy érzi, nem olyan jó valamiben, mint a nővére vagy ha szerinte nem fogadja el a környezete. Ha megtalálod, hogy leggyakrabban mitől kezd el szorongani a gyermek, akkor könnyebben meg tudod oldani vagy akár előzni a viharos szituációkat.

2. A hiszti kifejezheti a szorongást is
A hiszti akkor is előtörhet a gyerekből, amikor épp fél, csak nem tudja megfogalmazni, mitől. Ezért tehetetlenségében az ordításhoz folyamodhat, ami nem is baj, mert legalább valamilyen formában kiadja magából a szorongást, és nem lenyeli. Ilyenkor segíthet, ha nevén nevezed a félelmeit, szavakba öntöd helyette a negatív érzéseit. Csak közöld tőmondatokban, jelezd, hogy megérted, mit érezhet, ne akard megoldani a problémáját. Gyakran már ez a nevesítés is elég ahhoz, hogy megnyugodjon.

3. Legyél jelen szorongásmentesen

Amennyire lehet, őrizd meg a hidegvéredet. Ez egy olyan aranyszabály, amit érdemes minden szülőnek bevetni olyan helyzetekben, amikor a zaklatott gyermeket meg kell nyugtatni. Ha anya, apa is ideges, az nem fog segíteni a gyereken, ez teljesen biztos. A nyugalmaddal segíthetsz a gyereknek, hogy megtalálja a saját önnyugtató módszereit. Nyilván ez az egyik legnehezebb tipp, hiszen melyik szülő képes nyugodtan nézni, ahogy a gyermeke épp az idegösszeomlás összes tünetét produkálja? Ha nem is sikerül teljes nyugalommal kezelni a helyzetet, legalább azt kerüld el, hogy megszégyenítsd a gyereket a negatív érzelmei miatt.

Segíthet az is, ha a saját érzéseidre beveted a nevesítést és megfogalmazod, mit érzel annak kapcsán, ahogy ő viselkedik. „Nagyon szeretlek, és aggódom érted, amiért ilyen rosszkedvű vagy.” Ezzel a gyermeket és magadat is megnyugtathatod.

4. Ha kiabálsz, tedd szeretettel
Persze a kiabálás nem jó, de emberből vagy, és előfordul, hogy a hisztiző, visító gyerektől olyan stresszes leszel, hogy kiabálsz vele. Van, hogy nem tudod magadra erőltetni a nyugalmat, ilyenkor arra figyelj, hogy szeretettel tedd és magyarázd el, hogy most szomorú, frusztrált, ideges vagyunk, mert aggaszt, hogy a gyerek nem érti, mit szeretnél tőle. Ha kifejezed az érzéseidet a gyerek felé, még akkor is, ha azok negatívak, jó példát mutatsz a gyereknek.

5. Adj választási lehetőséget a gyereknek
Ha dönthet apró kérdésekben, akkor úgy érezheti, jobban kontrollálni tudja a saját cselekedeteit. Mindig két, maximum három lehetőséget ajánlj neki, amik közül választhat. Tehát nem az jó kérdés, hogy „mit szeretnél vacsorára?”, mert arra majdnem biztos, hogy olyat mond, ami nincs is otthon és/vagy egészségtelen, hanem az, ha kétféle étel között dönthet.

6. Koncentrálj a pozitív dolgokra
Sokkal könnyebben észre lehet venni, ha lila fejjel üvölt a gyermek, mint ha csendben elrajzolgat az asztalnál. Ez pedig eltolhatja az egyensúlyt a negatívumok felé a szülők és gyerekek közti kapcsolatban. Érdemes ezt kiegyenlíteni azzal, hogy észreveszed, ha épp szépen viselkedik, és megdicséred érte, hogy ilyenkor is kapjon figyelmet. Az érzékeny gyerekeknek mindennél jobban szüksége van a pozitív megerősítésre.

7. Ha megbántod, kérj bocsánatot
Néha a vita hevében elhagyhatja olyan is a szádat, amit később megbánsz, mert úgy érzed, sértő lehet a gyermek számára. Ilyenkor bocsánatot kérhetsz nyugodt szívvel, nem fog tőle csorbulni a tekintélyed. Magyarázd el, miért mondtad, amit mondtál, milyen érzések öntöttek el, és hogy sajnálod, ha rosszul érzi magát emiatt. Ezzel azt is megtanítod a gyermeknek, hogy nem baj, ha hibázik.

8. Öleld meg a gyereket, ahányszor csak hagyja
A szorongós gyerekeknek még több ölelés kell, mint bárki másnak. Ahányszor csak hagyja magát, annyiszor öleld meg és addig öleld, amíg ő már el akar engedni. Ezzel mutatod ki a legjobban a szeretetedet, ráadásul mindkettőtökben felszabadul az öleléstől oxitocin hormon is, ami csökkenti a stresszt, és erősíti a bizalmat. A gyerekeknek tudniuk kell, hogy a szüleik támogatják, szeretik őket, és nincsenek egyedül.

9. Óvatosan a rejtett elvárásokkal
Azok a ki nem mondott, talán még magadnak sem bevallott elvárások a gyerek iránt csak frusztrációt keltenek mindkettőtökben. Bár teljesen normális, ha úgy érzed néha, hogy másik életet szeretnél, de ha hosszútávon beleragadsz abba, hogy a gyerekednek másnak kellene lennie, mint aki, attól egyre feszültebbé válhat a viszonyotok. Például ha folyton a szomszéd gyerekhez hasonlítod, mert bezzeg ő alig sír, alig hisztizik, azzal máris közvetíted azt a rejtett elvárásodat, hogy szeretnéd, ha más személyisége lenne a gyerekednek.

10. Bocsáss meg magadnak és a gyermekednek
Egy érzelmileg intenzív helyzet mindkét félnek nehéz, ezért mindig tartsd szem előtt, hogy a gyermeked és te is megteszel minden tőled telhetőt, hogy a legjobban kezeljétek a szituációt. Saját magaddal is legyél megértő, és néha dicsérd meg magadat, amiért ilyen jól állod a sarat, és jó anyukája vagy a gyermekednek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top