Baba

Igazából csak ezt a pár dolgot kell feltétlenül megvenned a baba születése előtt

Fontos, hogy felkészülj a babád érkezésére, de ez nem azt jelenti, hogy egyszerre meg kellene venned minden cuccot egészen iskoláskoráig. Szülés előtt elég a legszükségesebbeket beszerezned.

1. Autósüléssel kombinált babakocsi
Érdemes olyan babakocsit venni, amihez van újszülötteknek való autósülés rész is. Nemcsak költséghatékonyság szempontjából jó ez a megoldás, hanem azért is, mert ha elaludna a babád az autóban, akkor nem kell majd kiráncigálni az ülésből, és áttenni a babakocsiba, hanem ülésestül rá tudod tenni a babakocsivázra, és már sétálhattok is tovább úgy, hogy nem ébresztetted fel a gyermeket.

2. Pelenkák, popsitörlők, lázmérő
A legkisebb, újszülötteknek árult pelenkákból azért ne tankolj fel több csomaggal, mert nem tudhatod, hány kilósan születik a babád. Ha nagyobb súlyú lesz, akkor a pici pelenkák jók lesznek rá egy hétig, aztán máris válthatsz a következő méretre. Popsitörlőből pedig mindig az érzékeny bőrűeknek készültet vedd, biztos, ami biztos alapon. A babának a minden illattól mentes a legjobb. Lázmérőt is ebben a körben érdemes beszerezni, lehetőleg olyat, amivel a homlokához érintve tudod mérni a lázát, mert ez a legegyszerűbb pici babáknál.

Fürdetőket, sampont, egyéb kellékeket nem kell venned, mert majd a gyerekorvos felírja az első látogatásakor a gyógyszertári fürdetőt és popsikenőcsöt, amire szükséged lesz.

3. Könnyen kezelhető, kényelmes ruhák
Nem biztos, hogy népszerű leszek a nézetemmel, de azt gondolom, hogy egy pici babát még nem kell kis felnőttnek öltöztetni, sokkal inkább a kényelem és a praktikum kell irányadó legyen, amikor ruhát választasz neki. Lesz még bőven időd rá, hogy kétrészes ruhákba, farmerbe, tüllszoknyába öltöztesd. Amíg a napjai nagy részében fekszik és alszik az ágyában, vagy épp az öledben van, addig az egyrészes rugdalózók a legmegfelelőbbek neki. Adsz rá egy bodyt, rá a rugdalózó, fejére vékony pamutsapka, és kész is van, kényelmes, nem gyűrődik a nyakába, nem nyomja a pocakját, és egyébként nagyon csinos rugdalózókat lehet kapni, úgyhogy még divatos is lesz. Ha téli baba, akkor az overallra ugyanez igaz, ilyen piciknél még hagyjuk a kétrészes darabokat, csak a baj van velük.

Apropó, tudtad, hogy miért jó a csónaknyakú body? Mert amikor derékig összekakilja magát a babád, nem kell áthúzni a fején a bodyt, hanem le tudod venni lefelé is róla, így nem kened össze a feje búbjáig.

4. Mellszívó, légzésfigyelő és mérleg
A kézi mellszívó igazi áldás, ha szoptatsz, legyen szó tejszaporításról vagy a többlet lefejéséről és fagyasztásáról, szinte biztos, hogy szükséged lesz rá. A légzésfigyelő pedig pont az a darab, amit nem muszáj beszerezni, csak ha úgy érzed magatokat biztonságban, hogy van egy a kiságyában. De a mérleggel együtt ezt is nyugodtan kölcsönözheted az első három hónapra, így nem kell sok ezret kiadni érte.

5. Cumisüveg
Akkor is szükség lehet rá, ha szoptatsz, mert valamibe le kell fejni a fölösleges tejet, de az is lehet, hogy vizet kell adni a babádnak, amire szintén jól jöhet a cumisüveg. Elég, ha egy van otthon biztonsági tartaléknak, aztán ha úgy alakul az élet, hogy több kellene belőle, ráérsz akkor betárazni egy egész készletet.

6. Kiságy és ágynemű
A legegyszerűbb kiságy is tökéletes, inkább a matracra helyezd a hangsúlyt, ami legyen jól szellőző, lehetőleg olyan, hogy akkor se legyen gond, ha belefúrja alvás közben az arcát a babád. Nem lesz még szüksége párnára, sem nagy takaróra, hálózsákban érdemes gondolkodni, mert abba nem tud beletekeredni. De azért legyen egy vékony, könnyű takarója, amivel betakarhatod, ha úgy érezed, nem elég a hálózsák.

7. Szoptatós párna és textilpelenkák
A szoptatós párna már a terhesség utolsó időszakában is jól jöhet alváshoz, remekül megtámasztja a hasat, megkönnyíti az alvást. Akkor is jó, ha van, ha esetleg előre tudod, hogy nem fogsz szoptatni, mert akár leesésgátlóként is bevethető a kanapén, ágyon vagy ahol a babád el fog szundítani. A textilpelenkákból pedig sosem elég, kezdőcsomagként minimum tízet vegyél, mert a legjobb kellék büfizéshez, de szuper arra is, hogy védd a babát, le tudod teríteni bárhová a tiszta textilpelenkát, hogy csak azzal érintkezzen a baba arca.

8. Babakád és kifogó
Nagyjából teljesen mindegy, milyen babakádat veszel, mert olyan kevés időt fog benne tölteni, hogy pislogsz kettőt, és már el is adod valamelyik használt cuccos oldalon. Nem fog benne heverészni, csak arra kell, hogy valamiben meg tudd mártani esténként. Érdemes a fürdőszobában fürdetni, és nem olyan állványos kádat választani, amihez be kell vinni a szobába a félig vízzel telt kádat, mert attól könnyen megszakadhatsz. Ne feledkezz meg a törülközőről sem, kifogó néven szokták árulni, négyzet alakú, jól bebugyolálható vele a baba, és a fejénél kis kapucnis kialakítással védi a fejét is. 

Ha ezt a pár dolgot beszerzed, akkor már nagy baj nem lehet, minden más – pihenőszék, játszószőnyeg, dobfelszerelés – várhat, mert még hónapokig nem lesz rájuk szükség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top