Baba

16 éve nem történt ekkora csoda a Szegedi Vadasparkban

Már a látogatók is megpillanthatják azt az újszülött törpemajmot, amely három hete született a Szegedi Vadasparkban, ahol legutóbb 16 éve jött világra Goeldi-, más néven ugrótamarin.

Tizenhat évnek kellett eltelnie, hogy újra Goeldi-, más néven ugrótamarin szülessen a Szegedi Vadasparkban. A park tájékoztatója szerint a karmosmajmok között is unikumnak számító kis majmok szaporodása a fajtamentési programnak (EEP) köszönhető.

A kifejletten 21-24 centiméter hosszú, 400-800 gramm tömegű majmok gyümölcsökön, gombákon, rovarokon kívül előszeretettel fogyasztanak kisebb gerinceseket, gyíkokat és madárfiókákat. Másik nevük, az ugrótamarin a jellegzetes mozgásukra utal: akár négy métert is tudnak ugrani két faág között. Dél-Amerikában, az Amazonas-medence nyugati részén honosak, a trópusi esőerdők alsóbb lombkoronaszintjein mozognak.

Bár az ugrótamarin még nem számít veszélyeztetettnek, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatbázisa szerint a faj egyedeinek száma csökken. Természetes élőhelyük folyamatos eltűnése mellett az illegális állatkereskedelem veszélyezteti a fajt. Állatkertben nem számít gyakorinak, Magyarországon jelenleg csak a Szegedi Vadasparkban nevelik példányait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top