Baba

Ezt az egy dolgot, soha ne kérdezd meg a gyerekedtől

Bár kíváncsiságból teszik, sokszor a felnőttek is sok badarságot kérdeznek a gyerektől.

Ugye megvan az az emlék, amikor még épphogy megtanulod bekötni a cipőfűződ, de már azon kell gondolkodnod, mi leszel, ha nagy leszel. A felnőttek nagy része szeretettel teszi fel ezt a tulajdonképpen badar kérdést.

Miért is tudnád már ilyenkor? Persze, mindig van valami, amiért lelkesedsz a gyerekkorodban, és éppen azt akarod csinálni, például állatorvos, divattervező vagy tűzoltó. De minek? Senkinek semmi köze hozzá.

A gyerekkor a felfedezések időszaka, sok minden formálja közben a vágyaidat és az érdeklődésed, egy ilyen kérdés csak stresszt okoz, mintha neked már most választ kéne adnod. Pedig azt sem kérdezik meg, kihez akarsz férjhez menni vagy hol akarsz élni.

Ha pedig mégis válaszolsz a kérdésre, valaki mindig rákontrázik, miért adtál rossz választ. Mert nem illik a nemedhez, a testalkatodhoz vagy az eszedhez, és a többi.

Sok gyerek választja azt a szakmát, amit a szüleik is csinálnak, és aztán nagy csalódottság ér mindenkit, amikor nem jön be ugyanaz az út, netán még pályát is módosítunk.

Ne akard befolyásolni a gyerek gondolatait és vágyait, amíg ő nem kéri a tanácsod az ilyen kérdésekben. Hiszen még járni is alig tud, hagyd, hogy élvezze ezeket a csodás élményeket. Szenvedni ráér később is.

Forrás: Popsugar

Olvass még többet a gyereknevelésről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top