Baba

A gyerekeink dönthettek a láthatásokról válás után

Katie Smith és exférje különleges válást tudhat magáénak: nincs rendszeres láthatás, mert a gyerekek akkor és ott alszanak, ahol épp kedvük tartja.

Az exférjemmel úgy egyeztünk meg, mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy a gyerekeknek és nekünk is a lehető leggördülékenyebb legyen a válás. Először úgy gondoltuk, hogy az egyik kutyánkat a férjem viszi magával, de ez annyira mélyen érintette a gyerekeket, hogy végül inkább minden állat maradt nálunk. Könnyű döntés volt, amitől a gyerekek jobban érezték magukat. Egy másik, nagyobb kérdésben is kaptak szavazati jogot. Eredetileg úgy terveztük, hogy majd fele időt nálam, felét pedig az apjuknál lesznek, ki is próbáltuk, de utálták a rendszert, nem tudtak hozzászokni. Ezért gyorsan változtattunk az elképzeléseinken, és hagytuk, hogy úgy csinálják, ahogy nekik tetszik, akkor menjenek az apjukhoz és hozzám, amikor akarnak. Gondoltuk, majd később beáll valamiféle rendszer, ráérünk. De nem ez történt.

A lányom épp most ment át az apjához éjszakára. Kettesben meglátogatják az exem nővérét és gyerekeit, biztos vagyok benne, hogy fantasztikus estéjük lesz családi körben, és örülök, hogy a lányom boldog tőle. A két fiam itthon maradt, hogy együtt nézzük a tehetségkutató műsort, amit annyira szeretünk, miközben sütizünk. Az apjuk velük is szeretett volna találkozni, de megérti, miért maradtak inkább itthon velem, és örül, hogy jól érzik magukat.

Katie Smith és családja
Katie Smith és családja

Most, hogy már lezárult a válás, még mindig hagyjuk, hogy a gyerekek döntsenek, ami elég szokatlan.

A legtöbb elvált párnál sokkal nagyobb szervezettségben történik a láthatás, mert az ő életükben fontos, hogy kiszámíthatóak legyenek a mindennapok. És ez rendben is van, mert igazából csak az számít, hogy azt tegye mindenki, ami neki a legjobban működik. Nem mi vagyunk a követendő példák, mert valójában fogalmam sincs, hogy egy válást hogyan kellene jól csinálni. Csak azt tudom, hogy nálunk adva van van két felnőtt, akik már nem akarnak házasok lenni, és megpróbálják a legjobbat kihozni ebből a helyzetből.

Voltak persze nálunk is nehéz időszakok, amikor megbántottuk egymást, de mindig a gyerekekkel együtt átbeszéltük ezeket a helyzeteket, azt szem előtt tartva, hogy azt szeretnénk, ha gyerekek szeretve érezzék magukat. Az első és legfontosabb számunkra, hogy meghallgassuk őket, hogy mit akarnak, így tudjuk fenntartani a családi egység érzetét.

Kevés torokszorítóbb érzés van, mint mikor napokra elmennek a gyerekek, pedig csak velük szeretnék lenni. Ez egy nehéz és hosszú út. De igyekszünk valami pozitívat kihozni egy szomorú helyzetből, ezért hagyjuk, hogy a gyerekek döntsék el, kivel szeretnék tölteni a hétvégéjüket vagy hol szeretnének aludni. Így mindenki boldog, nálunk jól működik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top