Baba

Te hazamennél egy nappal a szülés után a kórházból?

Van, aki alig várta, hogy hazamehessen szülés után, van, akinél két nap múlva léptek fel komplikációk, és nem bánja, hogy még a kórházban voltak a babával. Anyukákat kérdeztünk az új tervezetről, amely szerint a kismamák akár egy nappal a szülés után hazamehetnének a kórházból.

“Az anyukám, mikor engem szült, akkor 5 napig voltunk bent a kórházban, a nővérem császárral született, ezért őket egy hétig tartották bent. Szerintem ez teljesen normális, hiszen a császáros hasi seb egy elég komoly műtét eredménye, egészen mélyen és hosszan vágják át ilyenkor a nők hasát, régebben pedig még ennél is nagyobb volt a hasi vágás. Amikor én szültem, akkor 3 napig kellett mindkét esetben a kórházban maradnom, ez az idő pont elég volt arra, hogy összeszedjem magam, kicsit összeszokjunk a babával és az új helyzettel. Szerintem ez semmi másról nem szól, mint a spórolásról: spórolás az ággyal és a személyzettel. Egyébként nekem mindkét gyerekem komolyan besárgult, az egyiknél csak a második napon vették észre ezt, és attól tartok, hogy ez egyáltalán nem derült volna ki akkor, ha már otthon vagyunk. Ezért is kevés szerintem a 24 óra” – mondta el az NLCafénak Judit, akinek két gyereke van.

Szövődmények a szülés után is kialakulhatnak, és egyáltalán nem biztos, hogy 24 óra alatt ezekre fény derül. Ezt pedig azok az anyák tudják a legjobban, akik már pórul jártak, és a szülész-nőgyógyászok is tisztában vannak ezzel. Nem véletlenül tartják bent napokig az anyákat a kórházban.

“Ha a lányom születése után egy nappal kiengednek minket a kórházból, akkor én már nem élnék. Ugyanis a második napon hitték el, hogy nagyon fáj a lábam, és a harmadik napra jöttek rá arra, hogy trombózisom van. Nem vagyok biztos benne, hogy otthon ez időben kiderül, szerintem az is gáz, hogy a kórházban is csak a harmadik napon jöttek rá. Nagyon veszélyesnek gondolom azt, hogy egy nappal a szülés után baba és mama távozzon” – meséli Virág a rossz tapasztalatait az NLCafénak.

Azért kérdeztünk anyukákat, mert egy tervezet szerint – melyről a Magyar Nemzet ír – már a szülés után 24 órával elbocsáthatják a kórházból az anyát az újszülött babával. Persze ez csak problémamentes terhesség és szülés után, az édesanya kérésére történhet, de a lapnak nyilatkozó szakember attól tart, hogy a helyhiány miatt a kórházak javasolják majd a nőknek, hogy menjenek haza, esetleg el is küldik őket. Mindez a 2499 gramm feletti születési testtömegű újszülöttekre vonatkozhat, ha a szülés a 37. és a 41. terhességi hét között volt. A feltételek közé tartozik még az is, hogy a terhesség problémamentes legyen, az újszülött pedig spontán jöjjön a világra, és jól legyen.

Nyugat-Európában a szülés után 12 órával mehetnek

A magánintézményekben már most is létezik úgynevezett ambuláns szülés – mondta Herczegh Szabolcs szülész-nőgyógyász a Magyar Nemzetnek –, a szülés után 24 órával hazamehet az anya és a baba. Ezt nagyon kevesen választják, a kismamák körülbelül 5 százaléka, általában azok, akiknek már nem az első szülésük volt.

Bár Európában más a gyakorlat, hiszen a szülés után akár 12 órával is elhagyhatja a kórházat az egészséges baba és az anyuka, azért abban minden érintett egyetért, hogy nem árt még néhány napot kórházi felügyelet alatt eltölteni. Elsősorban azért, mert a friss anya rengeteg segítséget kap: megtanítják a babát etetni, gondozni, a szoptatáshoz is kap segítséget a védőnőtől és a csecsemős nővérektől, és persze az sem árt, ha egy kicsit kipiheni magát a szülés után. Régebben 4-5 napig is a kórházban voltak az anyukák, mára ez a szám lecsökkent 3 napra.

fotó: MTI
Fotó: MTI

“Én mindkét szülésem után tűkön ültem, hogy mehessünk már haza, örültem volna, ha egy nap múlva már a saját otthonomban lehettem volna. Persze ezt csak akkor lehet megcsinálni, ha az anya és a baba is jól van. Nem vagyok szokványos helyzetben, azt is tudom, hogy nem mindenki ilyen szerencsés, mert az anyukám csecsemő- és gyermekgondozó és ápolónő, tehát rá bármiben tudtam támaszkodni” – meséli Nóra, aki boldogan ment volna gyorsan haza a kórházból.

Hogy végül a tervezetből lesz-e gyakorlat, azt egyelőre nem tudni. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top