Baba

Ne tegyél tévét a gyerekszobába, elhízáshoz vezethet

Egy új tanulmány szerint azok a gyerekek, akiknek tévé van a szobájukban 20-30-szor nagyobb eséllyel híznak el.

Az International Journal of Obesityben megjelent tanulmány szerint ennek a megnövekedett kockázatnak az az oka, hogy a tévével együtt jár a nassolás és az, hogy kevesebbet alszanak miatta a gyerekek. Minél többet tévézik a gyerek, annál kevésbé érez rá késztetést, hogy a szabadban futkározzon, ez pedig egyenes út az elhízáshoz. 

A kutatás során több mint 12 ezer 7 éves gyermeket vizsgáltak, a szülők nyilatkoztak arról, mennyi időt tölt képernyő előtt a gyermek, akinek van tévé a szobájában. Amikor 11 évesek lettek a gyerekek, megmérték a testzsírszálakékukat, és levonták a következtetéseket. Azt találták, hogy azoknál a lányoknál, akiknek hétéves korukban már volt tévé a szobájukban, 30 százalékkal több esetben alakult ki túlsúly mire 11 évesek lettek. A fiúknál az elhízás 20 százalékkal volt több, mint tévé nélküli társaiknál.

Ne tegyél tévét a gyerekszobába, elhízáshoz vezethet

 

A kutatók azt állapították meg, hogy ennek két oka lehet: a kevesebb alvás és a tévézés közbeni nassolás, amit szinte észre sem vesznek a gyerekek. A lányoknál azért magasabb a kockázat, mert ők alapból nem annyira mozgékonyak, így még könnyebben ülnek meg egy helyben a tévé előtt, mint a fiúk. A tévében ráadásul folyamtosan látják a gyorsételek, édességek reklámjait a gyerekek, ami csak arra buzdítja őket, hogy még több egészségtelen ételt vegyenek magukhoz. Ezért a hét évnél fiatalabb gyerekeknél azt javasolják a tudósok, hogy ha van is tévé a szobájukban, korlátozzák a szülők a tévézést, a legjobb, ha napi egy óránál többet nem bámulják a gyerekek a tévét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top