Baba

Emberek, akiket kerülj el terhesség alatt jó messzire

A terhességgel kéz a kézben jár a sérülékeny lélek is, ami egyrészt áldás, mert mélyebben éled át az érzelmeidet, másrészt viszont védtelenebbé válsz a beszólások és a megjegyzések ellen. Az érzékenységed miatt érdemes megválogatni magad körül az embereket.

Sosem bőgtem olyan jókat, mint a terhességeim alatt, leginkább a cicás és babás videók készítettek ki, annyira meghatódtam rajtuk. De nem volt szabad néznem drámát sem, mert az biztos, hogy zokogás lett a vége. Ám ezek csak apró kis könnycsorgatások voltak ahhoz képest, hogy mennyire meg tudtam bántódni pár ember beszólásán, amin a nem terhes fejemmel amúgy eszem ágában sem lett volna rágódni.

Amikor épp nem tombolnak a terhességi hormonok, akkor nagyjából mindegy, hogy mit gondolnak más emberek rólad, de várandósan fel kell készülnöd, hogy másképp fogsz reagálni bizonyos helyzetekben. Vannak tipikus emberek, akiket érdemes elkerülnöd a saját lelki épséged érdekében.

1. A nő, aki el akarja mondani a saját borzasztó szüléstörténetét

A személyes kedvencem az volt, amikor egy random sparos pénztárosnő mesélte el, hogyan szakadt szét a vaginája szüléskor, miközben csendesen pittyegtette a vonalkód-leolvasót. Vannak helyzetek, amikor nem tudsz védekezni mások rémtörténetei ellen, engem máig kísért, hogy ott álltam első gyerekkel terhesen, és megjelent a lelki szemeim előtt, ahogy a pénztáros majdnem elvérzik a szülőszobában. Most már tudom, hogy ilyenkor nem kell udvariasan végighallgatni senkit, nyugodtan meg lehet mondani nekik, hogy nem vagy kíváncsi a sztorira, majd szülés után egyeztessétek, kinek milyen élményei voltak.

Emberek, akiket kerülj el terhesség alatt jó messzire

2. Az éned egy része, aki azt mondja, képtelen vagy végigcsinálni

Olykor a legnagyobb ellenséged épp te vagy, mert ott van az a kis hang a fejedben, ami nem hallgat el, és folyton el akar bizonytalanítani. Azt suttogja, hogy nem neked való ez az egész, nem leszel jó anya, nem fogod tudni megszülni a babát, nem vagy képes a szoptatásra, és különben is, nem vagy ehhez az anyasághoz elég felnőtt. Persze már késő bánat, mert a baba ott növekszik a hasadban, úgyhogy inkább meditálj egyet, amikor megszólal a belső hang, és iktasd ki a saját kételyeidet. Arra trenírozd magad, hogy minél jobban megtanulj hallgatni a megérzéseidre, és hagyd a félelmeidet parlagon heverni.

Emberek, akiket kerülj el terhesség alatt jó messzire

3. Azok az emberek, akik megmondják, hogyan kellene szülnöd

Annyiféle tábor létezik már, hogy összeszámolni is nehéz. Mivel rám programozott császár várt, ezért engem például folyton azok találtak meg, akik erőltetni akarták, hogy szálljak szembe az orvosokkal, és csak azért is szüljem meg hüvelyi úton a babát, mert ha nem teszem, nem lesz tejem, és nem fog kötődni hozzám a gyermekem. (Lett tejem, és semmi gond nincs a kötődéssel, természetesen.)

A másik tábor szerint az a legjobb neked, ha otthon szülöd meg, a nappaliban, egy felfújható kacsaúsztatóban. A harmadik arról győzköd, hogy a méhlepényt ne engedd kidobni, hanem kérd el, főzd meg és fogyaszd el jó étvággyal szülés után vacsorára, mint egy rántott húst. A negyedik szerint guggolj, az ötödik meg azt mondja, hogy olyan kórházba ne menj, ahol nincs bordásfal. Teljesen mindegy, miről akarnak meggyőzni, ne hagyd magad, és ha nincs egészségügyi problémád terhesség alatt, akkor menj a saját fejed után, és úgy szülj, ahogy jónak látod.

Emberek, akiket kerülj el terhesség alatt jó messzire

4. Emberek, akikkel nem érzed biztonságban magad

Akik mellett úgy érzed, nem fogadnak el, ítélkeznek, beszólogatnak, kedvességbe bújtatott gorombaságokat vágnak a fejedhez. Mindenkinél máshol van a határ, nekem például az volt, amikor az egyik ismerős kifejtette, hogy a váratlan gyerek az kevesebbet ér, mint a tervezett gyerek, és már eleve sérült lélekkel születik. Onnantól kerültem a társaságát, mert történetesen az enyém egy véletlen baba volt. A terhesség egy érzelmileg túlfűtött időszak, semmi szükség arra, hogy ezt még tetézzék mások beszólásai és ítélkezései. Koncentrálj magadra és arra, hogy felkészülj az előtted álló feladatra, ne törődj másokkal.

Emberek, akiket kerülj el terhesség alatt jó messzire

5. Az anyukák és anyósok

Ha az anyukád vagy az anyósod olyan fajta ember, aki folyton bele akar szólni mindenbe, tehát a terhességedbe is, és ez téged masszívan frusztrál, akkor nem kötelező vele túl gyakran találkozni. Amikor meg akarják mondani, mit egyél, mit viselj, hogyan dekoráld a babaszobát, és egyáltalán, hogyan várd a gyermekedet, olyankor egy nagy adag félelmet átadnak neked a sajátjaik közül. Van elég neked félelemből alapjáraton is, nincs szükséged még az övékére is.

Emberek, akiket kerülj el terhesség alatt jó messzire

6. Emberek, akik féltékenyek a terhességedre

Meg lehet érteni őket, ha már egy ideje sikertelenül próbálkoznak a teherbeeséssel, hogy féltékenyek, amiért neked sikerült. De attól még, hogy megérted és szereted őket, nem muszáj velük túl sok időt töltened, ha rosszul érzed magad a jelenlétükben. Vannak olyanok, akik két lábon járó lelkifurdalásként hatnak rád, amiért terhes vagy, nekik pedig nem jött össze, szinte szégyelled a nagy hasadat előttük. Ilyenkor a legjobb, ha magadban elköszönsz tőlük, és majd újra egymásra találtok, ha már nem érzed magad kínosan a társaságukban. Az első számodra most teljesen természetes módon a saját gyermeked, róla kell gondoskodnod, mindenki másnak a lelke várhat.

Nem egyszerű szakítani ismerősökkel, barátokkal, főleg azért nem, mert arra tanítanak minket gyerekkorunktól kezdve, hogy mindenkinek meg kell felelnünk, de a terhesség felmentést ad a megfeleléskényszer alól. Megérdemled, hogy ebben az érzékeny időszakban megválogasd magad körül az embereket, és csak azokat engedd közel, akik jó hatással vannak a lelkedre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top