Baba

A gyógyszerek nem pótolhatják a szülők érintését a koraszülött babáknál

Nemrég zárult le a kenguruverseny, ami nem Ausztráliában zajlott, hanem magyar koraszülöttosztályok és szülők vettek részt a versenyben. A cél a kengurumódszer népszerűsítése volt.

Szerencsére már egyre többen tudnak róla, hogy a csecsemők fejlődésében milyen nagy szerepe van a testkontaktusnak, hogy a babák hallják az anya szívverését, hangját éppúgy, mint amikor még méhen belül éltek. A koraszülött babák esetében pedig hatványozottan fontos, hogy állandó testközelben legyenek a szüleikkel. A kengurumódszert használó Honvédkórház PIC (Perinatális Intenzív Centrum) vezető főorvosát, dr. Nádor Csabát kértük meg, hogy meséljen a módszerről és arról, milyen hatással van a koraszülött babákra.

Mit kell tudnunk a kengurumódszerről? A koraszülöttek ellátásában az állat világból ellesett kengurumódszer azonnali és hosszabb távon érvényesülő, pozitív élettani hatásait számtalan felmérés igazolta. Nem kell hozzá más, csak egy kényelmes vagy szükség esetén egy kevésbé kényelmes szék és türelmes odafigyelés.
 
A gyógyszerek nem pótolhatják a szülői jelenlétet a koraszülött babáknál

Mióta alkalmazzák ezt a módszert itthon és milyen hatással van a babákra?

A kengurumódszert bizonyítottan 1979 óta alkalmazzák a koraszülött-ellátásban. Magyarországon először az ezredforduló előtt jelent meg a módszer néhány PIC-ben, ebben vezető szerepet játszott a budapesti Schöpf-Merei Kórház. Itt dolgozott Dr. Schill Beáta, becenevén “Kengurumama”, aki idén az Aranyanyu díjat is megkapta tevékenységéért.

A kengurumódszer során a baba bőr-bőr kontaktusban van édesanyjával vagy édesapjával, akik erre az időre átveszik az inkubátor szerepet. Azonban ezek az “inkubátorok” sokkal profibbak, mint egy eszköz. Az így ápolt koraszülötteknek stabilabbak az életfunkciói, jobb a szívműködésük, légzésük. Az édesanyáknak hamarabb történik meg a tejbelövellésük, ami a koraszülötteknek életfontosságú anyatej termelődését segíti. Hosszútávon pedig tudományosan bizonyított tény, hogy ezek a babák kevesebb idegrendszeri károsodást szenvednek el, és a PICben a szemünk láttára formálódnak az új családok.

Milyen eredménnyel zárult a kenguruverseny, milyen céllal rendezték?

A Melletted a helyem Egyesület szervezésében idén már másodszor “versenyeztek” a PIC-ek, hogy hol kenguruznak a legtöbbet a koraszülött babák a szüleikkel. Az egyesület honlapján kellett regisztrálni a versenyre, és vezetni a kenguruzások időtartamát. A verseny fő célja, hogy minél több ellátó ismerje fel azt, hogy a drága műszerek és gyógyszerek nem pótolhatják a szülői jelenlétet, a mindennapos bőr-bőr kontaktus a terápia részét képezi.

A 20 db 3-as szintű PIC-ből 13 vett részt a versenyben. 2017-ben a Bács-Kiskun Megyei Kórház koraszülött intenzív osztálya lett az első, a Honvédkórház PIC-je a második, a harmadik helyen a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikája végzett. Az egyéni versenyt egy kecskeméti anyuka nyerte kislányával. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top