Baba

Elengedik a háromgyerekes nők diákhitelét

Nő a családi adókedvezmény, a kormány elképzeléseinek középpontjába a kétgyermekes családokat állítják. Erről Orbán Viktor beszélt a Családok budapesti világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon.

A miniszterelnök elmondta: a kormány döntése szerint a jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyerekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, az állam át fogja tőlük vállalni. A kormányfő hangsúlyozta: 2018 a családok éve lesz.

A program részeként a diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőknek két gyerek esetén a tartozás 50 százalékát, három vagy több gyerek esetén a teljes adósságot elengedik. Orbán azt is bejelentette, hogy a diplomás gyed időtartamát kitolják egy évvel, így az a gyerek kétéves koráig meghosszabbodik az egyetemisták esetében is.

Orbán Viktor közölte: “soha nem látott” bölcsődefejlesztésekbe kezdenek. Mindenhol, ahol családok élnek, bölcsődét építenek, illetve ha kell, felújítják a meglévőket. A külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is “óvatosan” megnyitják a családtámogatási rendszert, jövőre már ők is kaphatnak a gyerek születése után anyasági támogatást, és az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt is.

A miniszterelnök szerint 2030-ra 2,1 százalékra kell emelni Magyarországon a születési rátát, a természetes reprodukció helyreállítása nem egy a nemzeti ügyek közül, hanem “a nemzeti ügy”, nem egy európai ügy, hanem “ez az európai ügy”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top