Baba

Hagyjuk már a jó baba kérdést – ezt kérdezd helyette

Hogyan kérdezhetnének az emberek jó kérdéseket, ha nem tudják, milyenek azok a jó kérdések? Segítünk, hogy mindenki el tudja kerülni a friss anyukák lelkének két lábbal tiprását.

“Jó baba?” “Átalussza az éjszakát?” “Sokat sír?” Közkedvelt kérdések, amiket szinte minden anya megkap a szülés utáni időszakban. Csakhogy egyáltalán nem támogató és lélekápoló kérdések közben, sőt eléggé ártalmasak. Úgyhogy ahelyett, hogy felzaklatnánk a lelkileg amúgy is labilis frissen szült nőket, inkább a következő kérdéseket mentsük el magunknak és vegyük elő, ha találkozunk egy újdonsült anyukával.

1. “Hogy érzed magad?” – Egy egyszerű kérdés, ami segítőkészséget sugároz, ha komolyan teszed fel. Hallgasd meg, figyelj rá, hogy tényleg hogy érzi magát, és ne lásd el rögtön kéretlen tanácsokkal.

2. “El szeretnéd mesélni a szüléstörténeted?” – Nem mindenki akarja elmesélni, de ha traumatikus volt az élmény, akkor is gyógyító hatással lehet rá, ha beszél róla. Ne ítélkezve hallgasd, csak együttérzéssel fogadd el, amit mesél.

3. “Van bármilyen kérdésed?” – A kéretlen tanácsokkal nem segítesz, de ha a kérdéseire válaszolsz, akkor már támogató a jelenléted.

Hagyjuk már a

4. “Csodálatosan nézel ki.” – A friss anyukáknak gyakran okoz nehézséget, hogy megváltozott a testük a terhességgel, ezért mindenképp megérdemel sok dicséretet, hogy nőjön az önbizalma.

5. “Remek anyuka vagy.” – Minden egyes anyának sokszor kellene ezt hallania, főleg, ha az első gyermekét szülte, mert ilyenkor tele van kétségekkel.

6. “Hozhatok neked ételt?” – A legtöbb anya szülés után el van veszve a kialvatlanság és szoptatás körében, úgyhogy nem nagyon tud magára főzni. Kérdezd meg, mi a kedvenc étele és szaladj át hozzá egy nagy adaggal belőle.

7. “Kivihetem a játszótérre a nagytesót?” – Ha az anyukának van nagyobb gyereke, akkor nagy segítség neki, ha lefoglalod a nagytesót, amíg ő a kicsit gondozza.

8. “Hallottam valami vicceset tegnap.” – Olykor az anyukák nagyon szeretnének végre nem csak a gyerekekről beszélgetni. Mesélj neki a mindennapjaidról, saját életedről, vicces helyzetekről, bármiről, ami szerinted érdekli, kikapcsolódást jelent majd neki.

9. “Büszke vagyok rád.” – Mondd el, miért vagy rá büszke: a szoptatásért, hogy milyen erős nő, hogy bírja a kialvatlanságot és úgy általában azért, mert szült egy gyönyörű babát.

10. “Segíthetek a házimunkában, amíg te alszol egyet?” – A látogatók gyakran csak beülnek a fotelbe, és elvárják a friss anyukától, hogy szolgálja ki őket, maximum a babát szeretnék megölelgetni. Pedig ha már ott vagy, akkor tudd, hogy minden anyának szüksége van az első időkben segítségre a házimunkákban, úgyhogy akár hasznossá is teheted magad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top