Baba

KSH: egyre több tizenéves vállal babát

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt évben érezhetően több baba született Magyarországon. Hosszú idő után újra a 30 év alattiak vállalnak gyermeket, de feltűnően emelkedik a tinédzserkori szülések száma is.

Érdekes adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal 2016-ra vonatkozó részletes demográfiai elemzése. Hosszú évek óta először ismét a 30 évnél fiatalabb nők körében nőtt a gyermekvállalási kedv a legnagyobb mértékben. Több mint 20 éve kötöttek annyian házasságot, mint tavaly, és ami még ennél is kedvezőbb fordulat, a válások tekintetében is csökkenést mértek a korábbi évekhez képest. A boldogító igen kimondásával együtt a házasságon belül született babák száma is emelkedett. A KSH kimutatása arra világít rá, hogy újra érték a hagyományos családmodell.

A születési adatok szerint a 20 évesnél fiatalabb korosztálynál is feltűnő emelkedés történt, de az is meglepő adat, hogy az átlagot meghaladóan nőtt a 45 éves és ennél idősebb nők körében született babák száma is.

A házasságon kívüli születések aránya az elmúlt évtizedekben folyamatosan emelkedett, csúcspontját 2015-ben érte el, tavaly ugyanakkor megfordult a trend, és újra a házasságon belül született kisbabák száma a magasabb.

A KSH adatai szerint egyre több baba születik Magyarországon
A KSH adatai szerint egyre több baba születik Magyarországon

Az elmúlt években az abortuszok száma is lassan, de csökkenést mutat. 2016-ban még így valamivel több mint 30 ezer terhességmegszakítást végeztek el. Pozitív adat, hogy a tizenévesek körében már valamivel kevesebben kérték a beavatkozást, míg a húszas éveik eleján járó nők között a korábbi évhez képest is több abortuszt végeztek el.

A KSH adatai ugyanakkor arra is rávilágítanak, hiába született jóval több kisbaba 2016-ban, a halálozás mértéke még mindig magasabb a születések számánál Magyarországon. Így a pozitív adatok ellenére, továbbra is fogy a magyarok száma, de a természetes fogyás mértéke szemmel láthatóan lassult – írja az MNO.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top