Baba

Kevesebbet alszik egy totyogó, ha sokat telefonozik – új kutatás

Egy új kutatás szerint van kapcsolat a totyogók képernyőideje és alvásmennyisége között. A kutatók azt javasolják a szülőknek, hogy legyenek szigorúbbak a tévézéssel, telefonozással és tabletezéssel a piciknél.

Már térdig járunk a kütyükben, a gyerekek hároméves korukra jobban eligazodnak a szülők okostelefonján, mint a felnőttek. A Birbeck University ezért nézett utána, hogy milyen hatással van a gyerekekre ez a rengeteg kütyühasználat. A vizsgálatban 715 családot figyeltek meg 6–11 hónapos gyerekkel.

Az eredményben azt írták le, hogy a tévé és egyéb elektromos eszköz, mint a telefon és a tablet túlzott használata ahhoz vezethet, hogy a totyogók alvásideje csökken, és többször ébrednek fel éjszaka. Minden óra, amit ilyen eszközökkel töltöttek a gyerekek, átlag 15,6 perccel rövidítette meg az alvásidőt éjjel (és van olyan, hogy a gyerek 6 órán keresztül tévézik és tabletezik). Márpedig a gyerekek megfelelő agyi fejlődéséhez elengedhetetlen lenne, hogy éjjel 10-12 órát aludjanak békésen.

Kevesebbet alszik egy totyogó, ha sokat telefonozik - új kutatás

A picik esetében ezért azt javasolják, hogy legyünk velük ebben a kérdésben szigorúbbak, és ne adjuk oda nekik a tabletet, telefont csak azért, hogy ne sírjanak, mert hosszú távon rosszat teszünk nekik. A tévézést is minimalizáljuk lehetőleg egy óra/nap időtartamra 2-5 éves gyerekeknél, a 18 hónapnál fiatalabbaknak pedig egyáltalán ne legyen semennyi képernyőideje, se tévé, se telefon, se tablet formájában a saját érdekükben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top