Baba

A szülés utáni testet tisztelni kellene, nem azonnal lefogyasztani

Egy anya elgondolkodtató Facebook-posztja arról, hogy milyen a társadalmi hozzáállás a szülés utáni testhez.

Kelly Howland kéthetes kisbabájával ment vásárolni egy áruházba, ahol egy idegen nő kezdte kérdezgetni a babájáról. Kiderült, hogy a nő egy bőrápoló termékeket árusító ügynök, el is kezdte Kellynek osztani a tanácsokat, hogy milyen krémekkel és eszközökkel tudná szülés utáni testét feszesíteni és lefogyasztani. Az anya erre reagált egy Facebook-posztban, ami azóta elterjedt a neten.

“Eltakartam a nő elérhetőségeit, aki adta ezt a szóróanyagot nekem, mert nem szeretném rossz helyzetbe hozni, de azért megéri leírni, mi történt.

A Targetben vásároltam az egyértelműen újszülött babámmal. Én, a friss, szülés utáni anyuka. Egy nő jött oda hozzám, először a szokásos kérdésekkel, mint hogy mennyi idős és hány kiló. Aztán feltette A Kérdést: “Hallott már erről a termékről, amivel újra formába jöhet?” Mondtam neki, hogy ismerem, de sosem használtam. Meglepődést színlelt, majd átadta nekem a szórólapot, és lenyomta a marketingszöveget.

Nem azért vagyok felháborodva, mert ez a cég létezik. Még csak nem is erre a nőre vagyok mérges, mert abszolút kedves volt, és csak próbálta végezni a munkáját a megélhetéséért. Még tisztelem is érte, hogy van ennyi bátorsága, hogy ezt a munkát csinálja. De ne tegyünk már úgy, mintha véletlenül jött volna oda pont hozzám. Mert az egyértelmű, hogy nem megy oda a névjegykártyájával minden egyes nőhöz a Targetben.

Hozzám jött, a pici babámhoz és a szülés utáni testemhez. Mind tudjuk, hogy a mai társadalom hogyan áll a szülés utáni nőkhöz, összetöri azokat, akikben rengeteg bizonytalanság van a saját testükkel kapcsolatban, miután életet adtak egy kis csodának a méhükből. Szerintem nem kell elmagyaráznom egy nőnek sem, hogy milyen nyomással néznek szembe az anyukák, ha a megjelenésükről van szó. Tudjuk. Mind tudjuk. Ez a nő is tudta. És épp ezért jött oda pont hozzám.

Lehetne, hogy ne fokozzuk a nyomást, a lehetetlen elvárásokat, amikkel még inkább bizonytalanná tegysszük a frissen szült nőket az új és változó testükkel kapcsolatban? Ahelyett, hogy felszínes ideálokkal terheljük őket, inkább lehetne, hogy csodálatos, életadó emberként dicsérjük az anyukákat? A testemnek nincs szüksége arra, hogy tekercseljék vagy összenyomják vagy megváltoztassák. Arra van szüksége, hogy értékeljék és tiszteljék, amiért egy elképesztő életet hozott a világra. EZ a szépség és EZ az, ami számít.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top