Baba

Az ordítva nevelés agresszívvá teszi a gyereket?

Az anyaság egyik legnehezebb része, hogy kitaláljuk, hogyan tudjuk hatékonyan megnevelni a gyerekeinket. Az derült ki, hogy a legrosszabbat a kiabálással tehetjük.

Egy tanulmányban vizsgáltak 3279 családot pici gyerekekkel. Kifejezetten arra voltak kíváncsiak, hogy anyukák hogyan fegyelmezik a gyerekeiket, majd összehasonlították azokat a gyerekeket, akiket büntetéssel, kiabálással, negatív megerősítéssel (akár fenekeléssel) fegyelmeztek, és azokat, akik több anyai melegséget (azaz pozitív megerősítést) kaptak. Azt találták, hogy azoknál a gyerekeknél, akikkel kiabáltak, megnőtt az agresszió, míg az anyai melegséggel elárasztottaknál jobbak a szociális készségek, és nincs megnövekedett agresszió.

A kutatók szerint a pozitív megerősítés sokkal nagyobb hatással van a gyerek viselkedésére, mint a negatív, úgyhogy jobb eredményt érünk el a gyereknevelésben, ha nem nyúlunk a kiabáláshoz és erőszakhoz. 

Más szavakkal: az anyai melegségtől jól neveltebbek lesznek a gyerekek.

A pozitív megerősítéssel nevelés persze nagyon nehéz, főleg akkor, ha minket, anyukákat is úgy neveltek gyerekkorunkban, hogy lekiabálták a fejünket. Ráadásul nincs angyali türelme senkinek, hiszen mind emberből vagyunk, úgyhogy teljesen normális, hogy néha frusztráltnak érezzük magunkat és utálatosak vagyunk a gyerekeinkkel. Mégis érdemes legközelebb kétszer átgondolni, hogy kiabáljunk vagy próbáljunk békésebb megoldással fegyelmezni otthon, mert minél többször sikerül elkerülnünk a negatív megerősítést, annál jobbat teszünk a gyerekeinknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top