Baba

Ezt kell tudnod, ha terhesen tetoválásod vagy piercinged van

Rengeteg anyukát érint a kérdés: hogyan hat a terhesség a testükön lévő tetoválásokra és piercingekre. A szakértők négy fontos tudnivalót soroltak fel, amit jó, ha figyelembe veszel.

1. “Máshogy fog kinézni a tetoválásom a terhesség után?”

Minden típusú bőr megnyúlik a terhesség alatt, emiatt a tetoválás is megváltozhat, elmosódhat vagy halványodhat. Cameron Rokhsar bőrgyógyászprofesszor szerint a hason, melleken vagy a csípőn található tetoválásokat érinti leginkább ez a probléma, ezeknél várható a leginkább változás. A táguló bőrön a tetoválás alakja és mérete is változhat, a terhességi csíkok megjelenése pedig halványíthatja a mintát. A mindenféle csodakrémekkel sajnos nem lehet megelőzni a deformálódást, de általában a tetoválások szülés után visszaállnak eredeti állapotukba.

2. “Ki kellene vennem a piercingeket terhesség alatt?”

Shannon M. Clark nőgyógyászprofesszor szerint a fülbevalók és az orrpiercingek gond nélkül maradhatnak, és elvileg a mellbimbó- és köldökpiercingekkel sincs nagy gond, maximum annyi, hogy a has és a mellek növekedésével kényelmetlenné válnak. Ha fájdalmat okoznának, akkor ki kell venni, vagy nagyobb méretű piercinggel helyettesíteni. A szüléshez azonban érdemes mindegyiket kivenni, még a fülbevalókat is, mert ha sürgősségi császárra van szükség, akkor csak az időt húznád, amíg eltávolítod a testékszereket.

Ezt kell tudnod, ha terhesen tetoválásod vagy piercinged van

3. “Biztonságos tetováltatni vagy piercinget csináltatni terhesség alatt?”

Jobb ezekkel várni a szülés után. Minden fajta tűvel találkozás csak a fertőzés esélyét növeli, amire semmi szükséged nincs, ráadásul terhesen hajlamosabb is a szervezeted arra, hogy máshogy reagáljon a külső hatásokra. Ilyenkor simán lehetsz allergiás is a tintára, amire amúgy nem lennél.

4. “A mellbimbópiercing megakadályoz majd a szoptatásban?”

Semmilyen hatása nincs a tejtermelésre, de nem ajánlott piercinges mellbimbóval szoptatni a babát, hiszen ha kiesik közben, meg is fulladhat a testékszertől. És legalább a plusz lyukon jön egy kis plusz tej is a babának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top