Baba

50 ezres hálapénzt kell átlagosan fizetnünk egy szülésért

Az átlagos anyagi helyzetű magyar nők körülbelül 50 ezer forintot fizetnek hálapénzként szülés után – derül ki egy friss felmérésből.

A kutatók ötven nő esetét vizsgálták kismamás fórumok hozzászólásai alapján. Az derült ki, hogy átlagosan mintegy 50 ezer forint hálapénzt fizetnek az orvosuknak szülés után, vagy akár már a vizsgálatok során a magyar nők. Az eredményeket a Biztosítás és Kockázat szaklap közölte, az Index is ismertette a következtetéseket.

Sokan annak ellenére szinte kötelező erejűnek tekintik a hálapénzt, hogy a társadalombiztosítás befizetése után már egy fillért sem kellene fizetniük az ellátásért. A szülés előtt álló nők viszont gyakran félnek, hogy nem kapnak rendes ellátást, ha nem fizetnek. Mások többletszolgáltatásokat, több figyelmet reméltek az orvosoktól a hálapénzért cserébe.

Az orvosok, szülészek közül sokan nyíltan elvárják a hálapénzt, bár a tanulmány egy olyan orvost is idéz, aki azzal a mondattal utasította vissza a felkínált hálapénzt, hogy “maguknak most nagyobb szükségük van erre a pénzre, mint nekem”. A magyar orvosok egyötöde-egyharmada egyébként elutasítja a hálapénzt. Ugyanakkor a tanulmány olyan esetet is felidéz, amikor az orvos 130 ezer forintos hálapénzt kért terhes páciensétől, előre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top