Baba

Amit nem tudtál a negyedik trimeszterről

Igen, létezik a negyedik trimeszter, ami szülés után jön, és amire rendszerint nem készülnek fel lélekben az anyukák. Ebben az időszakban épülsz fel a terhesség és szülés után.

Leginkább addig látunk el terhesség alatt, hogy lesz a szülés, és azt gondoljuk, ott vége is van, onnantól már “csak” az a feladatunk, hogy a babáról gondoskodjunk. A környezetünk arra készít fel, hogy hogyan lássuk el az újszülöttet, de arról nem beszél senki, hogy ilyenkor legalább annyira fontos, hogy magunkra is figyeljünk. Kisétálunk a kórházból a babával a karunkban, és elfelejtjük, hogy nincs szupererőnk, hanem a testünknek szüksége van időre, hogy meggyógyítsa önmagát.

Nehéz szeretni a testedet

Még ha olyan szerencsés is vagy, hogy rögtön szülés után már beleférsz a terhesség előtti nadrágjaidba, a tested akkor is megváltozik. Szélesedik a csípő, felpuhul a has, és jó eséllyel megjelennek terhességi csíkok is a hasadon. Lehet, hogy helyesen étkeztél és edzettél terhesség alatt, mégis megijeszthetnek a változások, amiket tapasztalsz a testeden.

Amit nem tudtál a negyedik trimeszterről

A régi szokásaid elérhetetlenné válnak

Szeretnél találkozni a barátaiddal? Esetleg kávéznál egyet? A baba éhes, át kell pelenkázni vagy csak rossz napja van. Fogadd el, hogy az életed részévé válik, hogy mindenhonnan elkésel, vagy hogy általában nemet kell mondanod a programokra.

A férj kicsit háttérbe kerül

Lehet, hogy azt mondtad magadnak, hogy te aztán nem leszel OLYAN nő, neked a házasságod az első. A legtöbb esetben azonban teljesen természetes módon az első pár hónap áthúzza a számításokat, és a férj kicsit a háttérbe kerül. A baba életben tartása válik az elsődleges feladatoddá, ami normális, idővel kiegyensúlyozódik a dolog.

De legyünk pozitívak…

Megéri, persze, hogy megéri az összes negyedik trimeszterrel együtt. A felépülési időszak azt is jelenti, hogy a tested képes volt kihordani egy gyermeket, majd szülés után tudja etetni, ölelni és védeni a babát. A tested változásai annak a jelei, hogy új embert hoztál létre, a szokásaidról pedig könnyű lemondani, amikor a kávézásokért cserébe a leggyönyörűbb babamosolyokat kapod. És bár megváltozik a férjeddel a kapcsolatod, sokkal mélyebb szerelemmé alakul át, amikor látod, hogyan öleli a babátokat. A változások a negyedik trimeszterben mind azt mutatják, hogy egy gyönyörű út áll előtted, amitől más lesz az egész életed.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top