Baba

Nem rontod el a babát a túl sok ölelgetéssel a tudomány szerint

Jó hír mindenkinek, akit azzal zaklat a környezete, hogy elkényezteti a babáját, mert folyton kézben tartja: egy tanulmány szerint épp a sok ölelgetés segít a babáknak a fejlődésben.

A tanulmány egyenesen azt állítja, hogy NINCS annyi ölelgetés, ami megártana egy babának, sőt az érintés rendkívül fontos a baba agyi fejlődéséhez, úgyhogy nyugodt szívvel tartsd a kezedben, amennyit csak jólesik.

A Nationwide Children’s Hospital kutatói vizsgáltak 125 koraszülött és időre született babát vegyesen, hogy lássák, hogyan reagálnak a gyengéd érintésekre. A koraszülöttek kevésbé reagáltak az érintésre, mint az időre születettek, ami valószínűleg a sok fájdalmas kezeléssel magyarázható, amin átesnek születésük pillanatától kezdve. Ám ettől nehogy elkeseredjen bárki, mert azt is találták, hogy a koraszülöttek fejlődésére rendkívül pozitív hatással van, ha sok érintést kapnak a szüleiktől.

Nem rontod el a babát a túl sok ölelgetéssel a tudomány szerint

Dr. Nathalie Maitre, a kutatás vezetője arra bátorítja a szülőket, hogy minél többet ölelgessék a babákat:

Különösen koraszülött babáknál az agy fejlődéséhez nagyon fontos, hogy pozitív, támogató érintést – bőrkontaktust is – kapjanak a babák. Az agyuk olyan válaszreakciót ad az ilyen érintésre, mintha még az anyaméhben lennének.

Úgyhogy anyukák, gyerünk, amikor csak időtök engedi, ringatózzatok hintaszékben a babákkal, kössétek magatokra őket kendőben vagy akárhogy, de érintsétek meg őket minél többször, nem lesznek tőle elkényeztetett gyerekek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top