Baba

Okostelefonnal már a spermák minőségét is ellenőrizni lehet

Az okostelefonokat újonnan fejlesztették pontosan erre a célra. És még egy jó hír, a spermiumok minőségét mérni képes eszköz ráadásul olcsó, és olyan egyszerűen működik, mint egy terhességi teszt. A kutatók szerint mostantól pillanatok alatt kideríthető a meddőség egyik lehetséges oka.

Világszerte több mint 45 millió párt érint a meddőség problémája, melynek okát nem feltétlenül a nőknél kell keresni. A vadonatúj eszközzel ugyanakkor nincs szükség többé a klinikai körülményekre, hiszen egyszerűen és mindössze néhány másodperc alatt fény derülhet a spermiumok minőségére, egyúttal a férfimeddőségre.

Science Translational Medicine című amerikai tudományos lapban jelent meg az a friss tanulmány, amely a bostoni Brigham and Women’s Hospital kórház kutatóinak eredményeit összegzi. Az új okostelefonból egyelőre csak a prototípus létezik, de tervezik, hogy benyújtják a sorozatgyártáshoz szükséges engedélyeztetési kérelmet az illetékes amerikai hatóságoknál.

A kutatás vezetője szerint “a férfiaknak kórházi szobákban kell spermamintát adniuk olyan helyzetben, amely kínos számukra, stresszt okoz, valamint pesszimizmust és csalódottságot eredményez”, éppen ezért olyan megoldásra törekedtek, amely a férfiak termékenységének mérését a házi terhességi tesztekhez hasonlóan egyszerűvé és elérhetővé teszi.

Mindössze másodpercek alatt mérhető a sperma koncentrációja és a spermiumok mozgékonysága a szerkezet teljesítményének és a széles körben elérhető okostelefonok kamerájának segítségével. Az elemzőegység, amelynek anyagköltsége kevesebb mint 5 dollár, az okostelefonra illeszthető optikai tartozékból és egy eldobható mikrochipből áll, utóbbira helyezik a spermamintát.

A kutatók 350 mintát elemeztek, a műszer 98 százalékos pontossággal azonosította a normálistól eltérő spermiumokat. A műszer annyira felhasználóbarát, hogy előképzés nélkül tíz önkéntes tökéletesen elemzett több mint száz mintát. A tanulmány társszerzője szerint a fejlesztéssel a meddő párok gyorsabban juthatnak hozzá a szükséges orvosi ellátáshoz.

Egyszerűen mérhető a spermák életképessége
Egyszerűen mérhető a spermák életképessége (fotó: Science Translational Medicine)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top