Baba

Az anyaság nehezebb, mint hittem – mondja a 72 éves kismama

Az indiai nő túl a hetvenen, mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe azután, hogy férjével 46 évig hiába próbálkoztak családjuk bővítésével.

“Amikor először megkerestek engem, hogy jelentkezzenek termékenységi kezelésre, nemet akartam mondani” – mondta az idős indiai pár kezelőorvosa, Anurag Bishnoi a Guardian című brit lapnak. Hozzátette, a leginkább az ijesztette meg, hogy a leendő édesanya, Daljinder Kaur nagyon gyengének tűnt. “Alapos vizsgálatnak vetettük alá őt és a párját, amiből kiderült, tökéletesen egészségesek a gyerekvállaláshoz.”

Az anyaság nehezebb, mint hittem – mondja a 72 éves kismama

A szakember a lapnak hozzátette, Daljindernek pontosan akkora kockázatot jelentett a várandósság, mint egy középkorú nőnek jelentett volna. A lap munkatársa egyébként beszélgetett a házaspár mindkét tagjával is. Daljinder elmondta, hosszú évtizedek óta vágyott már gyermekre, de hiába próbálkoztak, természetes úton nem tudott teherbe esni. “Korábban nem volt elég pénzünk arra, hogy orvosi segítséget kérjünk – vallotta be az asszony.

Miután a házaspár örökölt egy nagyobb összeget, Daljinder ismét felvetette a termékenységi kezelés ötletét. Férje, a 80-as éveiben járó Mohinder Singh Gill pedig belement a dologba. A kis Armaan végül több sikertelen beültetés után, tavaly áprilisban született meg. Daljinder azt mondja, mindennél jobban szereti a kisfiút, ennek ellenére be kell vallania, az anyaság bizony próbára teszi.

“Nem gondoltam volna, hogy ennyire nehéz dolog” – mondta a 72 éves nő, majd hozzátette, mióta fia megszületett, vérnyomásproblémái és izomfájdalmai vannak. “Amióta Armaan kúszni kezdett, négykézláb élem az életem, és ez bizony nem tesz jót az ízületeimnek” – vallja be az idős nő, aki a nehézségek ellenére sem bánta meg, hogy anya lett.

Olvass még többet a mesterséges megtermékenyítésről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top