Baba

Egy pici, egy kicsi – Így készítsd fel a gyermekedet a kistestvérre

Életem egyik legszebb és legnehezebb időszaka volt, amikor 20 hónap különbséggel születtek meg a lányaim. Nem is értem ma már, hogyan éltem túl ezt a kis korkülönbséget. Az biztos, hogy nem készítettem fel eléggé a 20 hónaposomat a kistestvérre, de azóta már tudom, mit kellett volna tennem.

A nagy lányom egyáltalán nem volt lenyűgözve attól, hogy hazavittük a húgát. Nem értette, mit keres ott, és egy hét után közölte, hogy most már megunta, visszavihetjük nyugodtan a kórházba. Próbáltam felkészíteni a magam eszközeivel arra, hogy lesz egy testvére, de mostanra már világossá vált előttem, hogy az nem volt elég, hogy vettünk neki egy babát ajándékba a testvére nevében, és hogy a terhességem alatt sokat beszélgettünk az új jövevényről. Mindez jó taktika, de ennél sokkal többet tehetünk a testvérek felkészítésében.

Mikor jelentsd be a kistestvért?

Egyértelmű, hogy nincs kőbe vésett szabály erre, hiszen minden gyerek más. Az általános javaslat az, hogy várj az első trimeszter végéig. Az időzítés múlik azon is, hogy az idősebb testvér hány éves, az egészen piciknél – mint a 20 hónaposom volt –, az idő még absztrakt fogalom, úgyhogy ha túl korán szólsz nekik a kistestvérről, akkor nem biztos, hogy érteni fogják, mi történik. Ráadásul kevés pletykásabb van egy kétévesnél, ezért ha nem akarod, hogy mások tudjanak a terhességről a 12. hétig, akkor a gyermeknek se mondd el a nagy hírt. A szülés idejét pedig kösd egy számára érthető időszakhoz, mint például hogy a baba nyár végén vagy karácsony környékén születik majd.

Mit mondj, amikor bejelented?

Legyél tömör és kedves. Nem kell hosszasan magyarázni, mondhatsz valami olyat, hogy “Anya és apa szerettek volna még egy babát. A hasam egyre nagyobb lesz a következő időszakban, amíg a baba meg nem születik”. Nem kell nagyon előre megtervezni, mit mondasz, mert a gyermek úgyis kíváncsi lesz és kérdezni fog, csak őszintén válaszolnod kell rá.

Egy pici, egy kicsi - Így készítsd fel a gyermekedet a kistestvérre

A reakció váratlan lehet

Amikor elmondod a gyermekednek, hogy kistestvére lesz, lehet, hogy nem úgy reagál majd, ahogy azt magadban elképzelted. Inkább ne várj tőle sem pozitív, sem pedig negatív reakciót, mert gyakran ezek egyvelegét kapod a gyermektől. Teljesen természetes, hogy számára veszteségérzés is keveredik az örömbe, és fontos, hogy ezt ne nyomja el, ezért véletlenül se szidd le, ha csalódottságának ad hangot. Eddig ő volt az egyetlen, és ezt most meg kell osztania egy megfoghatatlan, ismeretlen kis lénnyel.

Vidd el magaddal ultrahangra

A nagyobbik lányomat minden ultrahangra vittem magammal, hogy lássa, ki lakik odabenn. Így kaphat a nagy számára már születése előtt is arcot és testet a kistestvér, aki amúgy egy láthatatlan veszedelem csupán a szülésig. Persze ezt sem lehet ráhúzni minden gyerekre, próbáld ki, és ha nem tetszik neki, amit az ultrahangon lát, akkor ne erőltesd tovább.

Új ágy vagy új szoba

Sok esetben még rácsos ágyban van a nagy testvér, amikor megfogan a kisebbik, ilyenkor teljesen ésszerű módon a szülők erre az időszakra időzítik, hogy nagy ágyba kerüljön a nagy, és a kicsi megkapja a kiságyat. Arra kell csak figyelni a szakértők szerint, hogy ha új ágyat vagy másik szobát kap a nagy testvér, azt a szülés előtt pár hónappal már lépd meg, hogy ne kösse össze a babával azt, hogy megszüntetsz egy számára biztonságos helyet. De az sem baj, ha a pici mózeskosárban alszik születése után, és békén hagyod a nagyobbik gyerek ágyát és szobáját az első pár hónapban, amíg megbarátkozik a kicsivel.

Te is baba voltál egyszer

Egy gyereknek érthető módon kevés tapasztalata van a babákkal. Könnyen elviszi a fantáziája arra, hogy egy anyalopó kis szörnyetegnek lássa a kistestvért. Azzal tudsz neki segíteni, ha sokszor beszélgetsz vele terhesség alatt a saját baba koráról. Elmagyarázhatod a saját példáján keresztül, hogy mit csinál egy pici baba: mennyit sír, mennyit eszik, alszik. És hogy az ő baba korában is anyának és apának kellett kideríteni, hogy miért sír. Az a legjobb, ha van egy babanaplója, amivel meg tudod neki mutatni, hogy milyen pici volt, és elmesélheted ezen keresztül, milyen élmény volt vele találkozni, mikor megszületett.

Szülés

Fontos, hogy felkészítsd a gyermeket arra, hogy pár napig kórházban kell majd lenned. Pontosan, részletesen magyarázd el neki, mi vár majd rá, hogy apa vagy a nagyi lesz vele, amíg anya a kisbabát megszüli.

Kórházi látogatás

Bár a médiában azt látjuk, hogy milyen csodálatos pillanat, amikor a tesók találkoznak a kórházban, ez a valóságban egyáltalán nem ilyen egyértelmű. Egy kicsi gyereknek már eleve az a helyzet, hogy anyát kórházi környezetben látják, frusztráló lehet, megijedhet tőle. Ebben a kérdésben úgy dönts, hogy csak a gyermeked érdekeit tartod szem előtt, te ismered a legjobban, te tudod leginkább megjósolni, hogy számára ez rémisztő vagy örömteli helyzet lenne egy látogatás. Mivel két-három napról van szó csupán, ezért az sem tragédia, nem maradtok le semmiről, ha nem viszik be hozzád a kórházba, hanem otthon, nyugodt, számára biztonságos környezetben ismerkedik meg a testvérével.

Egy pici, egy kicsi - Így készítsd fel a gyermekedet a kistestvérre

Ajándékozzák meg egymást

Nagyon jó ötlet, hogy a nagy testvér is válasszon valamilyen ajándékot a picinek, és a pici nevében is kapjon egy kis figyelmességet a nagy. Apró gesztus, ami az első találkozást széppé teheti számára.

Család és barátok

Egy kicsi gyereknek nehéz az átállás arról, hogy addig ő volt a középpontban, mindenki csak rá figyelt, és most hirtelen lett egy baba, akit körberajonganak a felnőttek. Elhanyagolva érezheti magát, amikor csak a picihez jönnek a családtagok és barátok látogatóba. Érdemes figyelmeztetni a vendégeket előre, hogy foglalkozzanak a nagyobb gyermekkel is, miután a picit megölelgették, hogy ne érezze olyan egyedül magát. Arra is megkérheted a látogatókat, hogy kicsit vigyázzanak a babára, amíg te játszol a nagy testvérrel, és a teljes figyelmedet neki szenteled.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top