Baba

Egy anya vallomása a szoptatás nehézségeiről

Hét héttel kislánya születése után az anya kiakadt, hogy csupa olyan fotót lát a közösségi médiás oldalakon, amin a szoptatás gyönyöreit mutatják be az anyukák.

Leah, a The Nashville Bump Instagram-oldalra rakta ki a saját szoptatós fotóját erre válaszul. A képhez pedig leírta, hogy mi mindennel kell egy szoptatós anyának szembesülnie, amire nem lehet a terhesség alatt felkészülni. A szoptatás mások képein olyan könnyűnek és természetesnek tűnt számára, aztán jött a valóság, hogy bizony ezt is meg kell tanulni, nem mindenkinek jön zsigerből.

Egy anya vallomása a szoptatás nehézségeiről

“Ok, kimondom mindannyiunkért: a szoptatás nehéz. Nagyon, nagyon nehéz. Néha meg sem tudom fogalmazni, mi olyan nehéz benne. A bizonytalanság, a tanácstalanság, a felelősség, az elkötelezettség, a kényelmetlenség… csak hogy pár dolgot említsek. A testünk 9 hónapig növesztette a kisbabánkat, és most az a dolga, hogy az összes tápanyaggal ellássa, amire szüksége van a megfelelő fejlődéshez. Kicsit mintha nagy lenne a nyomás a vállunkon.

A szoptatás tele van megválaszolatlan kérdésekkel. Fogalmad sincs, mi történik. Túl sok a tej? Túl kevés? Túl sűrű? Nem elég híg? Elég ideig szoptattál? Elzáródik a tejcsatorna? Mellgyulladás? Hogy micsoda? Annyira kétségbeesetten akarjuk, hogy szoptatni tudjuk a kisbabánkat. Akarjuk ezt a kötődést, ezt az élményt. Elvégre a szoptatás a legjobb a babának, és csak ez számít. De jelenleg csak az van bennem, hogy a szoptatás nehéz. Megteszek minden tőlem telhetőt, de mindig ott villog egy kérdés az agyam hátsó szegletében. Mindig megkérdőjelezem magamat. Mindig ott lebeg fölöttem, hogy vajon tényleg jól csinálom. Persze ettől még csinálom, mert akarom szoptatni a babámat. Az anyukáknak ilyenkor minden támogatásra szükségük van. Úgyhogy ha ezeket a sorokat olvassa olyan hozzám hasonló anya, aki kételkedik önmagában, akkor neki üzenem, hogy igen, nehéz, de jól csinálod, ne add fel. Azt pletykálják, hogy idővel könnyebb lesz.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top